Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kórház szállítja az illegális gyermeket a tehetős szülőknek


Kisbaba egy kórházban
Kisbaba egy kórházban

Egyes türkmenisztáni szülészetek illegális örökbefogadásra kínálnak elhagyott csecsemőket. A gyerekeket olyan felnőttek kapják meg, akik hajlandók jelentős összeget áldozni és kihagyni a hivatalos papírmunkát.

Minderről a Szabad Európának nyilatkozó források beszéltek, amelyek hozzátették: a csaló gyakorlatban anyakönyvi hivatalok dolgozói is részt vesznek, akik hamis születési anyakönyvi kivonatokat állítanak ki, amelyeken az „örökbefogadók” szerepelnek biológiai szülőként.

Az ügyleteket ismerő személyek a legális örökbefogadási eljárásban részt vevő ügynökségeknél elharapódzó korrupciót okolták azért, hogy egyes szülőket az „olcsóbb és gyorsabb” lehetőség felé terelik.

A Szabad Európa beszélt egy olyan házaspárral, amely bevallotta, hogy tavaly illegálisan örökbe fogadott egy gyereket, akiért mintegy 4300 dollár kenőpénzt fizetett.

A neve elhallgatását kérő házaspár elmondta, hogy három éven át próbáltak legális úton örökbe fogadni, sikertelenül.

Hamis papírokkal jön az illegális bébi

Sok más országhoz hasonlóan Türkmenisztán is megköveteli, hogy a leendő szülők különböző ügynökségektől származó dokumentumokat nyújtsanak be, és bizonyítsák, hogy alkalmasak az örökbefogadására.

A házaspár elmondta, hogy gondosan összegyűjtötték és benyújtották a szükséges dokumentumokat, de a férj szerint minden egyes, az eljárásban részt vevő hivatalnok kenőpénzt követelt és szándékosan késleltette az eljárást.

Végül 2020 őszén az anyakönyvi hivatal egyik dolgozója másik lehetőséget javasolt: fogadjanak örökbe egy újszülöttet egy szülészetről, és akkor „a kezdetektől fogva megtapasztalják a gyermeknevelés minden örömét”.

4 300 dollár egy csecsemő ára

„A nő megadta a szülészet egyik orvosának a nevét, hogy ő fog segíteni nekem abban, hogy hozzájussak egy babához, és azt is mondta, hogy nem kerül sokba” – mesélte a férfi.

„Tudtam erről a gyakorlatról, de nem ismertem senkit, aki segíthetett volna.”

A pár úgy döntött, hogy megkeresi a szülészorvost, aki talált nekik egy – állítólag az anyja által hátrahagyott – csecsemőt. Nem sokkal később illegális örökbefogadás útján egy újszülött kisfiú szülei lettek.

Az anyakönyvi hivatal alkalmazottja segített nekik születési anyakönyvi kivonatot szerezni. Az összes dokumentumban a házaspár szerepel a gyermek biológiai szülőjeként.

Az egész körülbelül 15 000 manatba, azaz közel 4300 amerikai dollárba került a családnak. Türkmenisztánban a havi bérek nagyon alacsonyak, ezért ez jelentős összegnek számít. A házaspár azt mondja, hogy szívesen fizettek.

Az új szülők nem látnak „semmi rosszat” abban, ahogyan a fiukhoz jutottak, akit immár „szerető családban nevelnek”.

Elvégre a gyereket elhagyták – árvaházba juthatott volna” – mondta a feleség.

Az a nap, amikor hazahoztuk, életünk legboldogabb napja volt. Természetesen jobban szerettük volna, ha minden törvényesen történik” – tette hozzá.

„A korrupció az oka”

A házaspár a korrupt tisztviselőket hibáztatja, amiért „nem maradt más választásuk”.

A Szabad Európa a pár júniusi interjúja óta többször kért állásfoglalást a türkmén kormány tisztviselőitől, de eddig nem érkezett válasz.

A titkolózó, tekintélyelvű közép-ázsiai ország illetékesei általában nem hajlandók nyilatkozni a független médiának.

Egy regionális egészségügyi hivatal tisztviselője azonban neve elhallgatása mellett megerősítette, hogy a szülészeteken valóban történnek illegális örökbefogadások.

A tisztviselő „gyermekkereskedelemnek” ítélte el a gyakorlatot.

„Ez illegális csecsemőkereskedelem, nem több és nem kevesebb – mondta. – A gyermek ára ebben a törvénytelen kereskedelemben több ezer manatra is emelkedhet.

Bonyolult és nehézkes folyamat

Az örökbefogadó szülőkhöz hasonlóan a tisztviselő szerint is „nagyon bonyolult az örökbefogadási folyamat, és a rendszerben elburjánzott a megvesztegetés", ezért választotta néhány „kétségbeesett leendő szülő” az illegális megoldást.

„A legális megoldás során többtucatnyi állami szerven kell keresztülmenni és mindegyiknek kenőpénzt kell fizetni. Általában évekig várnak, mire jóváhagyják a dokumentumokat” – mondta a tisztviselő.

Emellett a türkmenisztáni árvaházak általában idősebb gyermekeket kínálnak örökbefogadásra, miközben sok szülő [inkább] csecsemőt szeretne” – tette hozzá.

Egy, a keleti Farap körzetben élő házaspár elmondta a Szabad Európának, hogy negyven különböző ügynökségtől kellett dokumentumokat és leveleket benyújtaniuk örökbefogadási kérelmükhöz. Ennek ellenére három évvel később még mindig nem született döntés a beadványukról.

Eközben Farapban a tehetősebb kérelmezők a jelentkezést követő négy hónapon belül kapnak legális örökbefogadásra szánt gyermeket, mert akár ötvenezer manatot (körülbelül 14 300 dollár) kenőpénzt is kifizetnek – mondták.

„Nekünk viszont nincs ennyi pénzünk” – panaszolta a házaspár.

Írta: Farangisz Nazsibullah, a Szabad Európa türkmén szolgálata tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG