Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Közszolgálati Kuratórium elé viszik az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyét


A delegáltak szerint a hangfelvételek a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

A Szabad Európa cikksorozatban mutatta be, hogyan érvényesül a politikai befolyás a köztévé Híradójánál, és nyilvánosságra hoztunk egy értekezletről készült hangfelvételt is. Ezen Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását.

Az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Kuratórium három tagja szeretné, ha a testület napirendre venné a cikkünkben bemutatott szerkesztési gyakorlatot. A Dr. Debreczeni József (a DK delegáltja), Kránitz László (MSZP), Dr. Silhavy Máté (Jobbik) által benyújtott előterjesztés szerint a Szabad Európa által publikáltak „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Az MTVA szerkesztőségeiben végzett munka meghatározó jelentőségű a közszolgálati médiaszolgáltatás törvényes működésének megőrzése tekintetében. Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. Ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, fentiek – és a cikk további közlései – azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait” – áll az előterjesztésben.

Feljelentés és vizsgálatok

Cikkünk nyomán a Párbeszéd feljelentést tett hivatali visszaélés vádjával ismeretlen tettes ellen, és lemondásra szólította fel Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. A párt ezen túl panaszt tett a médiahatóságnál is.

A Párbeszéd szerint a hangfelvételek bizonyítják, hogy a köztelevízió a kormányzat engedelmes propagandagyáraként működik, a hírhamisításról ismertté vált Papp Dániel vezénylete mellett. A párt közleménye úgy fogalmaz, hogy „Bende nyíltan a kormánypártokat támogató, elfogult műsorok készítését követelte az újságíróktól, az állásuk elvesztésével fenyegetve őket. Ez nem csak emberi szempontból vállalhatatlan és aljas, de a sajtótörvénybe is ütközik.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is lépett az ügyben. A MÚOSZ szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormánypárt delegáltjaival feltöltött médiahatóság képtelen biztosítani az állampolgárok elfogulatlan tájékozódáshoz való alkotmányos jogát sem, ezért felszólítják a hatóságot „a példátlan médiabotrány haladéktalan kivizsgálására, az ügyben érintett szerkesztők és vezetők szigorú szankcionálására, a közmédia átvilágítására és a pártatlan működés biztosítékainak kidolgozására”.

Három parlamenti képviselő közleményt szeretett volna publikálni, de ennek közlését megtagadta az MTI. Szabó Szabolcs, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők „Nyílt törvénysértésre buzdít a közmédia!” című – végül a Facebookon publikált – közleményükben azt írták, hogy a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott felvételek bizonyítják, a „közmédia nyílt törvénysértésre, pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett a kormánypártok támogatására és a kormányzati narratíva sulykolására utasította a munkatársait. Aki netán betartotta volna a törvényeket, azt kirúgással fenyegették.

A politikusok többek között felmondásra szólították fel Papp Dánielt, követelik egy független médiahatóság felállítását és a közmédia működésének és finanszírozásának átláthatóvá tételét.

XS
SM
MD
LG