Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml csak a hivatalos végeredmény ismeretében gratulál Bidennek


Joe Biden (b) és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója 2011. március 11-én.
Joe Biden (b) és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója 2011. március 11-én.

Miközben egyre több nemzetközi vezető fejezi ki jókívánságait Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek, a Kreml a végső hivatalos eredmény kihirdetéséig vár a kommentárral. Moszkva keményebb hozzáállásra számíthat az új elnökség részéről, mint Donald Trumptól.

Egy sor külföldi állam- és kormányfő gratulált már Joe Bidennek elnökválasztási győzelméhez, annak ellenére, hogy Donald Trump jelenlegi elnök nem ismerte el vereségét. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont nem volt köztük.

Hétfőn megkérdezték Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt: 2016-ban miért gratulált Putyin rövid időn belül a republikánus Donald Trumpnak az elektori kollégiumban a demokrata Hillary Clinton felett aratott győzelméhez?

Peszkov erre azt válaszolta, „láthatják, hogy bizonyos jogi lépéseket jelentett be a jelenlegi elnök... ezért most más a helyzet és úgy gondoljuk, helyénvaló megvárni a hivatalos bejelentést”.

Bident azért tartják győztesnek, mert elég elektori szavazata van

Joe Biden, Trump demokrata kihívója november 7-én, négy nappal az elnökválasztások után nyerte meg az elnökséget, miután bebiztosította magának a Fehér Ház megszerzéséhez szükséges minimum 270 elektori szavazatot.

Egyes szövetségi államokban azonban továbbra is számolják a voksokat és Trump több kulcsfontosságú államban jogi úton megóvta a választási eredményt. Ezek a lépések ugyanakkor várhatóan nem változtatják meg az Elektori Kollégiumon belüli végeredményt. A testületbe az államok által delegált elektorok december 14 adják le szavazatukat.

Moszkva jobb viszonyt szeretne, de Biden kemény dió lehet

Peszkov megjegyezte, Putyin „többször megismételte, hogy tiszteletben tartja az amerikai nép döntését” és kész együtt dolgozni bármely amerikai elnökkel.

Moszkva reméli, hogy normalizálni tudja Washingtonnal fenntartott viszonyát – tette hozzá a szóvivő.

A két ország kapcsolata a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedt azt követően, hogy Oroszország 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Biden, aki korábban Barack Obama alelnökeként az Ukrajna-politika végrehajtásáért felelt, várhatóan Trumpnál keményebben viszonyul majd a Kremlhez külpolitikai és emberi jogi kérdésekben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – akinek hazája az elmúlt évben az amerikai belpolitika kereszttüzébe került –, november 7-én a Twitteren gratulált Bidennek. Azt írta, „Ukrajna bizakodóan tekint az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség jövőjére.

Az AFP és a Reuters tudosításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG