Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael és Szaúd-Arábia is gratulált Joe Bidennek


Joe Biden (b) találkozik Benjámin Netanjáhúval 2010. november 7-én.
Joe Biden (b) találkozik Benjámin Netanjáhúval 2010. november 7-én.

A két ország vezetői jó kapcsolatot ápoltak Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnökkel. Kína is reagált az elnökválasztás eredményére, viszont Jair Bolsonaro brazil, és Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindketten hallgatnak.

Izrael és Szaúd-Arábia vezetői is gratuláltak az Egyesült Államok megválasztott elnökének, Joe Bidennek. Bár Biden megválasztása hátralépés lehet Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnöknek, a politikus november 8-án Twitteren gratulációját küldte Joe Bidennek és alelnök-jelöltjének, Kamala Harrisnek.

„Joe, közel 40 éve közeli személyes kapcsolatban vagyunk, és úgy ismerlek, mint Izrael nagy barátját. Alig várom, hogy együtt dolgozhassak mindkettőtökkel, hogy tovább erősítsük az Egyesült Államok és Izrael különleges szövetségét” – írta az izraeli miniszterelnök.

Netanjáhú Trumpnak is köszönetet mondott

Netanjáhú Donald Trump hivatalban lévő elnök egyik fő szövetségese, az izraeli miniszterelnök úgy jellemezte Trumpot, hogy Izrael valaha volt legközelebbi szövetségese a Fehér Házban. Netanjáhú köszönetet mondott neki egy Twitter-bejegyzésben több döntéséért, amik az izraeli politikus szerint Izrael érdekeit szolgálták, mint például az, hogy az elnök „kiállt Iránnal szemben”.

Szaúd-Arábia is gratulált

Szalmán szaúdi király és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, Szaúd-Arábia de facto uralkodója, is gratuláltak Joe Bidennek. A koronaherceg egyébként jó kapcsolatokat ápolt Donald Trumppal.

„Szalmán király méltatta a kitűnő, történelmi és közeli kapcsolatot a két baráti ország és a népeik között, amelyet mindenki minden szinten erősíteni és fejleszteni szeretne” – adta hírül az SPA szaúdi állami hírügynökség. Szaúd-Arábia volt az utolsó ország a Perzsa-öbölből, ami gratulációját küldte. Joe Biden korábban azt mondta, hogy újra fogja gondolni az Egyesült Államok kapcsolatát a királysággal.

Kína kész a kommunikációra

Kína is lassan reagált a hírre. Az ázsiai ország állami médiája végül november 9-én azt írta, hogy a két ország viszonya, kezdve a kereskedelmi kapcsolatokkal, visszatérhet a nagyobb kiszámíthatósághoz.

A Global Times kínai állami lap azt írta, hogy bár az valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok csökkenteni fogja a Kínára helyezett nyomást az olyan ügyekben, mint Hszincsiang vagy Hongkong kérdése, Peking meg fog próbálni párbeszédet folytatni a Biden-kormánnyal, amennyire csak lehet.

Az Egyesült Államok és Kína viszonya Donald Trump elnöksége alatt még feszültebbé vált, főleg a kereskedelem, az IT-biztonság, valamint a koronavírus-járvány ügyében. A kínai lap azt írta, a Kínára helyezett nyomásgyakorlás stratégiája „buborékokat” teremtett a kínai–amerikai kapcsolatokban, de ezeket ki lehet pukkasztani.

„Mindkét ország lakosainak és a nemzetközi közösségnek is az az érdeke, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok javuljanak és kontrollálhatóbbak legyenek.”

Putyin és Bolsonaro hallgatnak

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök azt mondta, hogy megvárja a gratulációval, amíg lezárulnak az elnökválasztás körüli jogi viták. Donald Trump legközelebbi dél-amerikai szövetségese, Jair Bolsonaro brazil elnök még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az elnökválasztással kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sem gratulált még Joe Bidennnek. A megválasztott elnök a várakozások szerint sarkosabb álláspontot fog felvenni Moszkvával szemben, mint Donald Trump egyebek közt az olyan ügyekben, mint az emberi jogok sérelme vagy az orosz külpolitika.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren gratulált Joe Bidennek, azt írta, hogy „Ukrajna optimista az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség jövőjével kapcsolatban.” Az ukrán kormány is belekeveredett az elmúlt időkben az Egyesült Államokban dúló belpolitikai viszályokba.

Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és más európai országok vezetői már korábban gratuláltak, valamint Ausztrália, Kanada, India, Indonézia, Japán és Dél-Korea is gratulációját küldte.

XS
SM
MD
LG