Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar kormány egyirányú jogállamiság értelmezése


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: a magyar kormány egyirányú jogállamiság értelmezése, az igazságszolgáltatás átalakítását bírálja az Amnesty, a cégek fele nem vallotta be az adóját tavaly.

A jogállamisági vitákban a magyar kormány tagjai rendre érvelnek azzal, hogy a jogállamiságnak nincs pontos definíciója. Szerintük annak számtalan verziója létezhet, és a magyar csak egy ezek közül. Ezért megnéztük, Magyarország mennyire hajtja végre a nemzetközi bíróságok vonatozó ítéleteit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy tűnik, egyre kevésbé.

A magyar kormány számos olyan intézkedést kezdeményezett és hajtott végre, amelyek hátrányosan érintették a magyarországi bíróságok függetlenségét és pártatlanságát, állítja az Amnesty International jogvédő szervezet egy friss tanulmányában. A szervezet emellett azt is kifogásolja, hogy a magyar Országgyűlés olyan törvénymódosításokat fogadott el 2019-ben és 2020-ban is, amelyek együttesen lehetővé tették, hogy a Kúria potenciális elnökjelöltjei szélesebb személyi körből kerüljenek ki.

Koronacsőd, szaglásvesztés

Nagy kérdés, mekkora csődhullámot indított el a koronavírus-járvány. Egyelőre annyit tudni, hogy az erre kötelezett magyar cégek fele nem adott le tavaly beszámolót. „Felkérés keringőre, avagy ej, ráérünk arra még! Ez a fajta Pató Pál uras hozzáállás jutott eszembe, amikor megláttam azt a kormányrendeletet, amely megengedte, hogy a cégek késsenek a beszámolóik leadásával” – reagált a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő, adótanácsadó cég ügyvezetője. Szerinte tipikus magyar mentalitás, hogy mindent, így a cégek beszámolóinak leadását is az utolsó pillanatra hagyjuk.

Kvíz: Kit rejt a maszk?

Kvíz: Kit rejt a maszk?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Egy évvel a koronavírus-járvány kirobbanása után az orvosok és a kutatók még mindig nem értik teljesen a Covid-19 következtében kialakult anozmiát, azaz szaglásvesztést, amely akár az életörömtől is megfoszthatja azokat az embereket, akiknél hosszú távon sem múlik el ez a kellemetlen tünet. A szaglás károsodása és megváltozása olyannyira elterjedt a Covid-19-ben szenvedők körében, hogy egyes kutatók szerint olcsó és egyszerű szagtesztekkel akár ki is lehetne szűrni a koronavírus-fertőzötteket azokban az országokban, ahol csak kevés laboratórium működik.

Végül két videónkra hívom fel a figyelmét: belarusz élsportolók a karrierjüket kockáztatták, amikor részt vettek a Lukasenka-ellenes megmozdulásokon. A megszólaló sportolók szerint ez nemcsak nekik, az ország sportéletének is veszteség, hiszen nincs, aki a nyomukba lépjen. Másik videónk az oroszországi Leningrád terület legnagyobb szemétlerakójánál készült. A közeli városban élők alig kapnak levegőt, és rendszeresen tüntetnek a szemétlerakó korlátlan és ellenőrizetlen használata miatt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG