Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszélyben van a tiszta választás Magyarországon az EP-képviselő szerint


A zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, az EP delegációjának vezetője Budapesten 2021. október elsején
A zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, az EP delegációjának vezetője Budapesten 2021. október elsején

Kérdéses a jövő évi magyar választások tisztességes volta, mivel egy párt nevezte ki az embereit mindenhova, és az ellenzék nem kap fair megszólalási lehetőséget a közmédiában, mondta Gwendoline Delbos-Corfield, a nemrég Budapesten járt EP-delegáció vezetője.

„[Az, hogy] egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon”

– válaszolta a Euronewsnak Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament nemrég Magyarországon járt delegációjának vezetője.

A közelgő magyar választások kapcsán bízik benne, hogy azok tisztességesek lesznek, bár ezt kérdésessé teszi a közmédia tevékenysége is.

„Az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg” – mondta a csatornának.

Az EU-ban a jogállamnak vannak leírt és nem vitatható feltételei

A LIBE (az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága) delegációja a múlt héten Magyarországon járt a helyszínen is tájékozódni a jogállam működéséről, személyesen is megkérdezni minél több releváns szereplőt. Erről alább olvashat bővebben.

A magyar kormánypárt és az őket támogató médiakiadványok vádjaira elmondta, hogy a jogállamot felmérő küldöttség megbeszélésein nem volt fő téma sem a bevándorlás, sem az LMBT-jogok érvényesítése.

Delbos-Corfield szerint egyébként a magyarországi látogatásuk során óriási volt a dezinformáció, szörnyű dolgokat írtak le róluk a magyar kormánypárti médiatermékekben.

A képviselőnő beszélt arról is, hogy az EU és a magyar kormány között azért is van konfliktus, mert a magyar kormány szerint a jogállam vitatható dolog, aminek több definíciója is lehet.

Gwendoline Delbos-Corfield szerint viszont az egész EU olyan alapszövegekre és chartákra épül, amelyek alapján nincsenek különböző vagy vitatható definíciók a jogállamról, és nem is lehetnek. Így elég nehéz együtt dolgozniuk, amikor a magyar kormány bejelenti, hogy nem ért egyet ez EU definíciójával.

A küldöttségük várhatóan decemberben adja le a magyarországi helyzetről szóló a jelentését az Európai Parlamentnek.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG