Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Boris Johnson mellett sorakoztak fel miniszterei – egyelőre


Boris Johnson brit kormányfő a partit firtató kérdésekre felel a parlament alsóházában 2022. január 12-én
Boris Johnson brit kormányfő a partit firtató kérdésekre felel a parlament alsóházában 2022. január 12-én

A brit kormány magas rangú miniszterei csütörtökön eltérő lelkesedéssel fejezték ki támogatásukat Boris Johnson konzervatív miniszterelnök mellett, és elutasították a követelést, hogy mondjon le, amiért az ország első koronavírus-zárlatának idején részt vett egy kerti partin.

Sok más konzervatív egyelőre hallgat – arra vár, hogy a Johnson miniszterelnökségét fenyegető válság elmúlik-e vagy felerősödik.

Johnson szerdán bocsánatot kért az alsóházban, amiért 2020 májusában részt vett a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia kertjében rendezett hozd a saját piád-bulin. Körülbelül száz alkalmazottat hívott meg egy magas rangú miniszterelnöki titkár a „társadalmi távolságot tartó piálásnak” nevezett eseményre.

Akkoriban a koronavírus terjedésének megfékezésére tett intézkedések részeként törvény tiltotta a briteknek, hogy egynél több olyan emberrel találkozzanak, akivel nem élnek közös háztartásban. Milliók voltak elvágva a családjuktól és a barátoktól, és még azt is megtiltották nekik, hogy haldokló rokonaikat meglátogassák a kórházban.

Johnson azt mondta, megérti a nyilvánosság haragját, de nem ismerte be, hogy jogot sértett, és azt mondta, hogy az összejövetelt olyan munkaeseménynek tekintette, amelyen megköszönte az alkalmazottak járvány során tett erőfeszítéseit.

Várják ki a vizsgálat eredményét

Johnson arra buzdította az embereket, hogy várják meg annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyet Sue Gray magas rangú köztisztviselő vezet több olyan állítólagos parti ügyében, amelyeket a kormány alkalmazottai tartottak a világjárvány idején. A közszolgálati veterán Gray, aki egyenes ember hírében áll, várhatóan a hónap végén teszi meg jelentését.

Johnson a Downing Streeten töltötte a csütörtököt. Lemondták az egyik koronavírus-oltóközpontba tervezett látogatását, miután egy családtag koronavírustesztje pozitív lett – közölte a miniszterelnök hivatala.

Brandon Lewis északír ügyekért felelős miniszter azt mondta, hogy Johnson bocsánatkérése nagyon-nagyon őszinte volt, de hozzátette, hogy a miniszterelnök nem hiszi, hogy bármi rosszat tett volna.

„A miniszterelnök azt körvonalazta, hogy nem hiszi, hogy bármi olyat tett volna, ami a szabályokon kívül esik – mondta Lewis a Sky Newsnak. – Ha meglátják, mit talál a nyomozás, akkor az emberek képesek lesznek önálló véleményt alkotni erről.”

De mi jön a vizsgálat után?

Graynek nem áll hatalmában megbüntetni hivatalnokokat, és Johnson nem mondta el, mit tenne, ha Gray vétkesnek találná.

Liz Truss külügyminiszter – akit gyakran Johnson lehetséges utódjaként emlegetnek – Twitteren így írt: „Száz százalékban a miniszterelnök mögött állok, aki előre viszi országunkat.”

Rishi Sunak pénzügyminiszter, aki szintén potenciális rivális a legmagasabb pozícióért folyó harcban, csendesebb volt. Twitteren azt írta, hogy „a miniszterelnök helyesen cselekedett, amikor bocsánatot kért, és támogatom a kérését, hogy várjuk ki türelemmel, amíg Sue Gray elvégzi a vizsgálatát”.

Ellenzéki politikusok szerint Johnsonnak le kell mondania, amiért részt vett a partin, és azért is, mert korábban többször tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Partygate és sétáló halott

Sok konzervatív attól tart, hogy a partygate-botrány töréspontot jelenthet egy olyan vezető esetében, akinek egy sor egyéb vihart is át kellett vészelnie a kiadásai és erkölcsi megítélése okán.

Néhányan csatlakoztak az ellenzék Johnson lemondását sürgető felhívásához. Douglas Ross, a konzervatívok skóciai vezetője szerint Johnson álláspontja már tarthatatlan. Roger Gale törvényhozó sétáló halottnak nevezte a miniszterelnököt.

Ha nem mond le, Johnsont bizalmatlansági szavazással lehet kiszorítani a hatalomból. Ez akkor indulna el, ha a konzervatív képviselők 15 százaléka levélben követelné. Nem világos, hogy eddig hány levelet küldtek már be.

Viselni a következményeket

Sok konzervatív arra vár, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakulnak a válságra adott reakciók.

Philip Dunne konzervatív képviselő azt mondta, a vádak nagyon komolyak.

„Úgy vélem, hogy a miniszterelnöknek teljesen igaza volt, amikor tegnap bocsánatot kért, és helyesnek tartom, hogy megvárjuk, mit állapít meg Sue Gray vizsgálata – mondta a Times Radiónak. – Akkor az embereknek viselniük kell a következményeket, bármik is legyenek azok.”

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG