Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A negyedik egészségügyi miniszter mondott le a járvány kezdete óta Csehországban


Az újonnan kinevezett Petr Arenberger miniszter sajtótájékoztatót tart 2020. április 7-én Prágában
Az újonnan kinevezett Petr Arenberger miniszter sajtótájékoztatót tart 2020. április 7-én Prágában

Csehország kedden a koronavírus-járvány tavalyi kirobbanása óta negyedik egészségügyi miniszterét vesztette el. A vitatott adóügyekbe bonyolódott kormánytag utóda az egyik elődje lehet.

Andrej Babiš miniszterelnök arról számolt be, hogy a most hivatalban lévő Petr Arenberger Brüsszelben hívta fel, ahol az EU-s csúcstalálkozón vesz részt, hogy bejelentse lemondását.

Arenberger, a prágai Vinohrady egyetemi kórház igazgatója április 7-én tette le miniszteri esküjét Miloš Zeman elnöknek.

Adóbevallás szépséghibákkal

Az utóbbi időben médiatámadások kereszttüzébe került adóbevallása állítólagos szabálytalanságai miatt. Azt nyilatkozta, hogy nagyobb a vagyona és többet keres, mióta miniszter lett, mint a korábbi években.

Az is felmerült, hogy egyik be nem vallott ingatlanát bérbe adja az egyetemi kórháznak. A szerződést még azelőtt írták alá, hogy ő lett a kórházigazgató.

Babiš azt mondta, hogy Arenberger és családja nagy nyomás alatt áll, és „ez a fő oka” a lemondásának.

Babiš azt is közölte, hogy Adam Vojtěch újbóli kinevezését tervezi a posztra. Ő volt az egészségügyi miniszter akkor, amikor 2020 márciusában Csehországot elérte a járvány.

Ki miért távozott?

Arenberger azután vette át a hivatalt, hogy elődjét, Jan Blatnýt elbocsátották a járvány kezelése miatt, így azért, mert szigorú feltételeket szabott a kísérleti COVID-gyógyszerek alkalmazásához, és elutasította az európai gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott orosz Szputnyik V vakcina elfogadását.

Blatný október 29-én Roman Prymula járványügyi szakembert váltotta, akit azután menesztettek, hogy egy étteremben fotózták le, amit be kellett volna zárni az országban bevezetett korlátozó intézkedések miatt.

Prymula szeptember 21-én váltotta Vojtěchet, hogy másféle módon közelítse meg a járványt, miközben egyre több lett a fertőzött.

A helyzet erősen javul

A fertőzésszámok most visszaesőben vannak Csehországban. A napi új esetszám 695-re csökkent hétfőn, szemben a március eleji 17 ezerrel.

A 10,7 milliós országban csaknem 1,7 millió igazolt fertőzést jegyeztek fel, 30 ezernél több haláleset mellett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG