Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nép az olaj ellen – emberi jogi bíróságra citálják Norvégiát


A norvégiai Statfjord A olajfúróplatform az Északi-tengeren, 2001. június 14-én
A norvégiai Statfjord A olajfúróplatform az Északi-tengeren, 2001. június 14-én

Norvég klímaaktivisták arra kérték az Emberi Jogok Európai Bíróságát (EJEB), hogy állítsa le a további északi-sarkvidéki olajfúrásokra vonatkozó norvég terveket. A kampány résztvevői azzal érvelnek, hogy az országban folyó feltárások megfosztják a fiatalokat a jövőjüktől.

A kereset, amelyet hat, 20 és 27 év közötti magánszemély, valamint a Greenpeace és a Föld Fiatal Barátai nyújtottak be, annak a világszerte elterjedőben lévő jogi gyakorlatnak a része, amelyben a felperesek a klímaváltozást okozó károsanyag-kibocsátások visszaszorításáért fordulnak bírósághoz.

Hollandiában egy bíróság a közelmúltban a Shellt utasította a kibocsátás csökkentésére egy olyan perben, amelyet azért indítottak polgárok, mert szerintük az angol–holland olajóriás megsértette emberi jogaikat.

„A környezetvédők azzal érvelnek, hogy Norvégia a klímaválság közepette kiadott új olajfúrási engedélyekkel megsérti az alapvető emberi jogokat” – állítják az aktivisták az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett kérésüket bejelentő közleményükben.

Kimerültek a hazai jogi lehetőségek

Három norvégiai bíróság korábban a kormány javára döntött, beleértve a legfelsőbb bíróságot is, amelynek tavaly decemberi ítéletével kimerültek a hazai jogi lehetőségek.

„Most lépnünk kell az éghajlat és az ökoszisztémák visszafordíthatatlan károsodásának korlátozása érdekében, azért, hogy biztosítsuk a megélhetést a következő generációknak” – mondta Ella MarieHætta Isaksen (23), az egyik aktivista azok közül, akik az EJEB-hoz fordultak a norvég ügyben.

A 24 éves Lasse Eriksen Bjørn aktivista, aki Észak-Norvégia őslakos számi népességéhez tartozik, azt mondja: a klímaváltozás már most veszélyezteti az életformájukat. „A számi kultúra szorosan kapcsolódik a természet használatához, és a halászat elengedhetetlen (…) Óceánjaink veszélyeztetése a népünket fenyegeti.”

Közvetlen és személyes érintettség kell

Az EJEB szabályai előírják, hogy a kérelmezőket közvetlenül és személyesen kell érinteniük az állítólagos jogsértéseknek. Az ítéletei kötelezők az érintett országok számára.

A bíróságnak most arról döntenie kell, hogy befogadja-e az ügyet, amelyet az aktivisták a Nép vs. északi-sarkvidéki olaj néven nyújtottak be.

Norvégia, amely Nyugat-Európa legnagyobb kőolaj- és földgáztermelője napi négymillió hordóval, a múlt héten közölte, hogy folytatni kívánja jelenlegi olajpolitikáját.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

XS
SM
MD
LG