Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A pápa megérti az ellenállást az azonos neműek megáldásával szemben, de megismételte: „Az Úr mindenkit megáld”


Ferenc pápa a Vatikánban 2024. január 7-én
Ferenc pápa a Vatikánban 2024. január 7-én

Ferenc pápa kiállt vitatott döntése mellett, hogy a papok megáldhassák az azonos nemű párokat, de elismerte, hogy „a magány az ára” a nehéz döntéseknek.

Ferenc pápa egy olasz talk show-nak adott vasárnapi interjúban megismételte kijelentését, és ragaszkodott ahhoz, hogy „az Úr mindenkit megáld”. Elismerte azonban, hogy döntése jelentős ellenállást váltott ki. Afrika püspökei az egész kontinensen összefogtak, és közösen utasították el a pápai döntés végrehajtását. Egyes püspökök Kelet-Európában, Latin-Amerikában és máshol hasonlóan tettek.

A Vatikán december 18-i nyilatkozata újrafogalmazta a hagyományos egyházi tanítást, miszerint a házasság egy férfi és egy nő élethosszig tartó szövetsége. Megengedte a papoknak, hogy spontán, vagyis nem liturgikus áldást adjanak az azonos nemű pároknak, akik Isten kegyelmét keresik életükben, hangsúlyozva, hogy az ilyen áldások nem keveredhetnek össze az egyházi esküvő szertartásaival és rituáléival.

Ehhez kapcsolódóan: Ferenc pápa jóváhagyta az azonos nemű párok megáldását

A műsorban Ferenc pápa először reagált a kritikákra, és elismerte, hogy a döntés ellenállást váltott ki. Ezt azzal magyarázta, hogy a püspökök nem igazán értik a kérdést, és nem hajlandók párbeszédet folytatni róla.

Arra a kérdésre, hogy egyedül érzi-e magát, Ferenc így válaszolt: „Az ember, ha meghoz egy döntést, a magány lesz az ár, amit fizetnie kell érte.”

„Néha nem fogadják el a döntéseket. De a legtöbb esetben, amikor nem fogadsz el egy döntést, az azért van, mert nem érted” – fogalmazott.

Mint mondta, a veszélyt az jelenti, amikor az emberek, akik nem értik, nem hajlandók „testvéri vitába” bocsátkozni, helyette megkeményítik a szívüket, ellenállnak, és „csúfos következtetéseket vonnak le”.

„Ez történt a legutóbbi döntés ügyében is, amely mindenki megáldásáról szólt – mondta Ferenc pápa. – Az Úr mindenkit megáld” – jelentette ki.

XS
SM
MD
LG