Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ferenc pápa a „merev ideológiai álláspontok” elkerülésére szólította fel a Vatikánt


Ferenc pápa Vatikánvárosban 2023. október 15-én
Ferenc pápa Vatikánvárosban 2023. október 15-én

Az azonos nemű párok megáldását a napokban engedélyező katolikus egyházfő úgy vélekedett, hogy a „merev ideológiai álláspontok” csak megnehezítik a vatikáni tisztségviselők számára a mai valóság megértését.

Ferenc pápa az ünnepek előtti beszédében arra szólította fel a bíborosokat, a püspököket és az egyéb vatikáni személyeket, hogy figyeljenek oda egymásra és másokra, hogy ezzel még jobban szolgálhassák az egyházat.

Leszögezte, hogy ha rettegve ragaszkodnak minden szabályhoz, az azt a benyomást keltheti, hogy nem foglalkoznak bizonyos problémákkal.

„Maradjunk éberek a merev ideológiai álláspontokkal szemben, amelyek gyakran a jószándék leple alatt elválasztanak bennünket a valóságtól, és megakadályozzák számunkra az előrelépést” – mondta.

A katolikus egyházfő a héten hivatalosan is engedélyezte, hogy a papok áldásban részesítsenek azonos nemű párokat, amennyiben kerülnek mindenfajta olyan szertartást, amely azt a benyomást kelthetné, hogy házasságként ismernek el olyasmit, ami nem az.

A hétfőn közzétett Fiducia supplicans nyilatkozat azt a levelet hivatott tisztázni, amelyet a szentatya küldött októberben két konzervatív bíborosnak.

Ebben utalást tett arra, hogy bizonyos körülmények között az azonos nemű párokat is áldásban lehetne részesíteni, amennyiben ez nem keverhető össze a házasság szentségére vonatkozó rítusokkal. Szerinte „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni minden áldás kérését.

Ehhez kapcsolódóan: A Vatikán szerint bizonyos körülmények között meg lehet keresztelni a transzneműeket

„Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak” – hangsúlyozta, ugyanakkor rámutatott, hogy az egyház továbbra is bűnösnek tartja az azonos neműek kapcsolatát, a házasságukat pedig nem ismeri el.

Ehhez kapcsolódóan: Süket fülekre talál Európában, hogy Ferenc pápa ismét kiáll a migránsokkal való szolidaritás mellett?

A frissen közzétett nyilatkozatban megismételték az érvelést, megerősítve, hogy a házasság élethosszig tartó szent kötelék férfi és nő között. Arra is kitértek, hogy az áldásra nem kerülhet sor polgári esküvő keretében, meghatározott rítus mellett, azonban még házassághoz kötődő öltözék vagy gesztusok kíséretében sem.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG