Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A súlyos belső konfliktusok hetét hagytuk magunk mögött a kampányban


Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely főpolgármester: az MSZP és a DK már kihátrált a polgármester asszony mögül
Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely főpolgármester: az MSZP és a DK már kihátrált a polgármester asszony mögül

Magát tiltakozásul feloszlató pártszervezet; Fidesz–KDNP-üzengetés egy 2022-ig MSZP-s, most fideszes politikus miatt; a szocialistákat kiszorítani próbáló Momentum Belpesten; a saját polgármesterüket megbuktatni próbáló ferencvárosi pártok – az eddigi legintenzívebb hetet tudjuk magunk mögött a választási kampányban.

Kezdjük egy dunaújvárosi történettel, mégpedig azért, mert a vaskézzel irányított kormánypártban ritkán fordul elő, hogy belső viták kerülnek nyilvánosságra. Most viszont ez történt. A helyi Fidesz ugyanis azt a Magyar Andrást indítja az ellenzéki összefogás színeiben 2019-ben győztes (egyébként a Jobbikban politizáló) Kálló Gergellyel szemben, aki 2014-ben még az MSZP helyi elnökeként indult a parlamenti választásokon – és kapott ki –, de elnöki posztját egészen 2022-ig megtartotta.

Magyar Andrást mint a Fidesz–KDNP jelöltjét mutatták be, de, ahogy a dunaujvaros.com megírta egy birtokába jutott levélre hivatkozva, a KDNP helyi elnöke, Kis Péter jelezte, hogy nem támogatják a volt MSZP-st. Persze a dunaujvaros.com szerint ettől még simán lehet, hogy a Fidesz és a KDNP országos vezetése egyszerűen átnyúl a helyi szervezetek feje fölött az ügyben.

Minősíthetetlen stílusban

Ha már konfliktusok: Győrben is áll a bál. Az ugytudjuk.hu ugyanis közölt egy hangfelvételt a helyi fürdő üzemeltetőjéről. Ezen Kovacsics Imre éppen kirúgja közvetlen munkatársait a cég rossz működésére hivatkozva, miközben válogatott trágárságokkal jellemzi a várost és a vezetőit. (Az ugytudjuk.hu újságírója Pintér Bence, aki egy civil egyesület színeiben maga is polgármesterjelölt.) Kovacsics Imre a szexbotrányába 2019-ben belebukó Borkai Zsoltot és a regnáló fideszes polgármestert, Dézsi Csaba Andrást is szidta. A fürdővezető később nem tagadta az ATV-nek, hogy ő szerepel a felvételen.

Ehhez kapcsolódóan: Úgy folyt bele az önkormányzati választásokba Magyar Péter, hogy még el sem indult rajta

Az ellenzék sem mentes a belső konfliktusoktól. Ezek közül a héten a leglátványosabb talán Ferencvárosban jelentkezett, itt ugyanis Gegesy Ferenc korábbi SZDSZ-es polgármester jelentette be, hogy elindul az MSZP és a DK támogatásával. Baranyi Krisztina regnáló polgármestert ezek szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Párbeszéd támogatja majd, és a kerületvezető Karácsony Gergely főpolgármester támogatását is bírja. Gegesy Ferenc 2019-ben még Baranyi Krisztinát támogatta, sőt korábban tanácsadói megbízást is vállalt a polgármesternél.

Momentumos kiszorítósdi

Egy kerülettel arrébb, Józsefvárosban Pikó András és a helyi MSZP között támadt komoly harc. A polgármester ugyanis a Szikra Mozgalom embereit szeretné indítani abban a három egyéni választókörzetben, amelyet a szocialisták nyertek meg 2019-ben, az MSZP-nek pedig mindössze egyetlen listás helyet ajánlott. Ezt az MSZP nem fogadja el, és – mint a Mandiner megírta – Veres Gábor kerületi pártelnök kész polgármestert és képviselőket is indítani Pikó Andrásékkal szemben, ha nem tudnak megegyezni.

Ugyanez a helyzet a VII. kerületben. Itt a Momentum nem hajlandó elfogadni, hogy ugyanazok az MSZP-sek induljanak az egyéni választókerületekben, akik 2019-ben nyertek, amire Devosa Gábor MSZP-s képviselő úgy reagált, hogy akkor mind a tíz egyéni választókerületben önállóan indulnak, és lesz saját polgármesterjelöltjük is.

Ehhez kapcsolódóan: Közös EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Sopronban viszont az MSZP helyi szervezete saját magát oszlatta fel tiltakozásul, amiért szerintük a párt országos vezetése a megkérdezésük nélkül döntötte el, hogy a Párbeszéd színeiben induló Jakál Adriennt támogatják. Az MSZP soproni tagjai ugyanis korábban úgy döntöttek, hogy az egyébként civil Sovány Endrét szeretnék támogatni. Mint a 24.hu-nak eljuttatott közleményükből kiderül, a történtek miatt ők is civilként segítik a kampányban.

A főpolgármester-jelöltek között a héten főleg a 3-as metró felújítása volt a téma. Mint a Népszava megírta, a silány, elavult, légkondicionáló nélküli kocsik beszerzéséről már azelőtt egyeztethetett a BKV vezetése Moszkvában az orosz Metrovagonmas képviselőivel, hogy a közbeszerzést egyáltalán kiírták volna. A témára Vitézy Dávid és az LMP is lecsapott. Karácsony Gergely kihívója szerint ezek után kérdés, miért nem terjedt ki erre a metrófelújítást utólag vizsgáló, Karácsony Gergely által létrehozott bizottság figyelme, és hogy maradhatott a helyén Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója.

Népszavazást a nem létező akkugyárról!

Minden kampánynak vannak abszurd fordulatai, most Érd fideszes képviselője és polgármesterjelöltje gondoskodott erről. Történt ugyanis, hogy Aradszki András és Kardosné Gyurkó Mária beadott egy helyi népszavazási kezdeményezést akkumulátoripari beruházások megtiltására a városban. Érden ugyan senki nem tervez ilyet, a szomszédos Sóskúton viszont igen, de erre egy érdi helyi népszavazásnak semmilyen hatása nem lenne.

A város vezetése ennek ellenére azt javasolta Aradszki Andrásnak, hogy ha már ennyire szeretnék, egy közgyűlési határozattal tegyék június 9-re, vagyis a választások napjára a népszavazást. Ezt azonban a kezdeményezők visszautasították. Aradszki ennek okairól nem volt hajlandó nyilatkozni az esetet feltáró 24.hu-nak.

Ehhez kapcsolódóan: Sóskúti Civil Kör: Minden eszközzel tiltakozunk az akkufeldolgozó ellen

Tobzódhatnak a polgármesterjelöltekben az egriek: mint a 444.hu megírta, már most heten vannak, és a jelöltállítás végéig még nőhet a számuk. Újraindul Mirkóczki Ádám, aki mögött szétesett az ellenzéki koalíció. Az ellenzéki pártok az MSZP-s Pál György mögé álltak be. A Fidesz jelöltje Vágner Ákos, de elindul a korábbi fideszes képviselő, Oroján Sándor és a jelenlegi fideszes frakcióvezető, Orosz Lászlóné is. A Mi Hazánk Pápai Ákost, az MKKP pedig Domán Dánielt indítja.

Kissé már kezdtünk csodálkozni, hogy még nem kaptunk hírt gyerekekkel kampányoló politikusról, de a héten ez is megtörtént: a debreciner.hu képeket közölt arról, hogy Papp László fideszes polgármester fotósok gyűrűjében pattant spontán villamosra, hogy kiskorú gyerekek körében népszerűsítse a kedvezményes utazásra jogosító juniorkártyát. A lap szerint Papp Károly nehézsúlyú kampányoló, korteskedett nemrég kutyákkal is, minden ilyen eseményt a közpénzen kezelt Facebook-oldalán örökít meg, amelynek nyolc kezelője van.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG