Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szélsőjobb miatt lázas figyelem kíséri a vasárnapi választásokat Németországban


„AfD – méreg a demokráciának” feliratú plakát a tüntetésről, amelyet az AfD ellen tiltakozók a párt tizedik születésnapján tartottak a Frankfurt melletti Königsteinben 2023. február 6-án
„AfD – méreg a demokráciának” feliratú plakát a tüntetésről, amelyet az AfD ellen tiltakozók a párt tizedik születésnapján tartottak a Frankfurt melletti Königsteinben 2023. február 6-án

Németországban hónapok óta azok a közvélemény-kutatási eredmények uralják a politikai vitákat, amelyek a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) növekvő támogatottságát mutatják. Az ország figyeli, hogyan szerepel a párt a vasárnapi hesseni és bajorországi tartományi választásokon.

Annak ellenére van ez így, hogy az AfD-nek aligha lesz befolyása arra, hogy milyen kormány alakuljon a két tartományban. Nem ők vezetnek sem Bajorországban, sem Hessenben, a régi nagy pártok már régóta „tűzfalpolitikát” folytatnak, vagyis kizárják az AfD-t a koalíciós tárgyalásokból vagy bármilyen más politikai együttműködésből.

Ám mivel az AfD-t országosan húsz százalék fölött mérik a közvélemény-kutatók, a vasárnapi választások egyik legjelentősebb aspektusa az lehet, milyen támogatást kap a párt a bajor és a hesseni választóktól.

Ehhez kapcsolódóan: Toleranciára szólít fel a német kormány az AfD helyhatósági győzelme után

A legutóbbi, 2021-es szövetségi választásokon az AfD 10,3 százalékot szerzett. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Bajorországban 12-14 százalék, Hessenben pedig 15-17 százalék a támogatottsága. E szerint az AfD néhány százalékpontra van attól, hogy mindkét tartományban a második legnagyobb politikai erő legyen – potenciálisan megelőzve Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáit vagy fő koalíciós partnerét, a Zöldeket.

Ez komoly csapást jelentene Scholz számára, akin a koalíció nyomorúságos közvélemény-kutatási eredményei miatt már így is nagy a nyomás. De pofon lenne a jobbközép CSU/CSU-nak, Scholz szociáldemokratáinak hagyományos ellenlábasainak is.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban megtelnek a migránsszállók, változóban a társadalom hangulata

Egy ilyen sikert Bajorországban és Hessenben, Németország két legvirágzóbb tartományában, ahol a nagy pártok nagy múltra tekintenek vissza, vészjelzésként értékelhet a német társadalom nagyobb része.

Az AfD ugyanis sokkal erősebb támogatottsággal rendelkezik az egykori kommunista Kelet-Németországban, ahol jelöltjei idén több átütő győzelmet arattak kisebb helyi választásokon. Ezek a választási győzelmek nagy médiafigyelmet keltettek Németországban és külföldön egyaránt.

Jövőre tartományi választásokat terveznek Türingiában, Szászországban és Brandenburgban, azon keleti tartományokban, ahol a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az AfD harminc százalék feletti támogatottságot élvez, jóval megelőzve minden más pártot.

2024-ben több más tartományban a szavazóurnákhoz járulnak a németek, plusz európai parlamenti választás is lesz. Az AfD-t euroszkeptikusok alapították egy évtizede, azóta jelentősen radikalizálódott, főként határozottan bevándorlásellenes álláspontjával. Az AfD több német tartományban, így Bajorországban működő helyi pártszervezeteit potenciális szélsőséges csoportként figyeli a német titkosszolgálat.

Ehhez kapcsolódóan: Fegyveres puccskísérletre készülő szélsőjobboldaliakat vettek őrizetbe Németországban

Készült a dpa beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG