Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szélsőjobboldali Meloni meglovagolja a népszerűségi hullámot az olasz választások előtt


Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei vezetője Orbán Viktor miniszterelnökkel ráz kezet a Parlamentben, Budapesten 2018. február 28-án
Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei vezetője Orbán Viktor miniszterelnökkel ráz kezet a Parlamentben, Budapesten 2018. február 28-án

Giorgia Meloni a kereszténységet, az anyaságot és a hazaszeretetet ötvöző üzenettel lovagolja meg azt a népszerűségi hullámot, amely a jövő hónapban Olaszország első női miniszterelnökévé, valamint az első szélsőjobboldali vezetővé teheti a második világháború óta.

Noha pártja, az Olaszország Fivérei újfasiszta gyökerekkel rendelkezik, Meloni igyekszik eloszlatni az örökséggel kapcsolatos aggodalmakat, mondván: a választók belefáradtak az ilyen vitákba.

Mégis vannak aggasztó jelek, melyek arra utalnak, hogy egy ilyen örökséget nem lehet olyan könnyen levetni: a párt jelképében szerepel egy háromszínű láng, melyet egy olyan fasiszta párttól kölcsönöztek, amely röviddel a háború vége után alakult.

Ha az Olaszország Fivérei győzedelmeskedik az urnáknál szeptember 25-én, és a 45 éves Meloni lesz a miniszterelnök, akkor ez csaknem hónapra pontosan 100 évvel azután történik, hogy Benito Mussolini, Olaszország fasiszta diktátora 1922 októberében hatalomra került.

Nem ez alapján döntenek a választók

2019-ben Meloni büszkén mutatta be európai parlamenti képviselőjelöltként Caio Giulio Cesare Mussolinit, a diktátor dédunokáját, aki aztán végül nem kapott mandátumot.

A legtöbb olasz szavazó számára nem az antifasizmussal és az újfasizmussal kapcsolatos kérdések „a kulcstényezők, amikor eldöntik, hogy kire szavazzanak” – mondja Lorenzo Pregliasco, a YouTrend közvélemény-kutató cég vezetője. „Ezt nem tekintik a jelen részének. A múlt részének látják."

Meloni mégis érzékeny a lehetséges miniszterelnökségével kapcsolatos nemzetközi véleményekre, és pártja leírására a szélsőjobb helyett a konzervatív kifejezést részesíti előnyben.

A közelmúltban olyan angol, francia és spanyol nyelvű videóüzeneteket rögzített, melyek szerint az olasz jobboldal „már évtizedekkel ezelőtt átadta a fasizmust a történelemnek, egyértelműen elítélve a demokrácia elnyomását és a gyalázatos zsidóellenes törvényeket”.

Az 1938-as törvényekre utalt, melyek eltiltották Olaszország kicsiny zsidó közösségét a részvételtől az üzleti életben, az oktatásban és a mindennapi élet más területein. A törvények megnyitották az utat számos olasz zsidó deportálásához a náci haláltáborokba Róma német megszállása idején, a második világháború utolsó éveiben.

Tagadja és mégis rájátszik?

Ám azzal, hogy megtartja a háromszínű lángot pártja logójában, „jelképesen arra az örökségre játszik” – mondja David Art, a Tufts Egyetem politológus professzora, aki az európai szélsőjobboldalt tanulmányozza. „De ugyanakkor azt akarja mondani: „Mi nem vagyunk rasszisták."

Ellentétben Németországgal, amely igyekezett megbirkózni gyilkos náci örökségével, az olasz iskolákban és egyetemeken kevéssé foglalkoznak a fasiszta időszakkal – mondja Gastone Malaguti, aki most 96 éves, és tinédzserként harcolt Mussolini csapatai ellen. Azok alatt az évtizedek alatt, amikor osztálytermekben beszélt az olasz antifasiszta ellenállásról, úgy találta, hogy sok diák „tudatlan”, amikor a történelem eme fejezetéről van szó.

Marginális erőből 5 év alatt lett esélyes

Mindössze öt évvel ezelőtt az Olaszország Fivéreit – a nevet a nemzeti himnusz nyitó szavai ihlették – marginális erőnek tekintették, amely a szavazatok 4,4%-át szerezte meg. Most a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy szeptemberben az első helyre kerülhet, és akár 24%-os támogatottságot is elérhet, éppen hogy megelőzve Enrico Letta volt miniszterelnök balközép Demokrata Pártját.

Olaszország bonyolult, részben arányos választási rendszerében a szavazatokon túl a kampánykoalíciók azok, melyek a pártok vezetőit a miniszterelnöki székbe juttatják. A jobboldali politikusok sokkal jobb munkát végeztek az idén a széles körű választási partnerségek kialakításában, mint a demokraták.

Meloni a jobboldali Liga párttal szövetkezett, melyet Matteo Salvini vezet, aki hozzá hasonlóan az illegális bevándorlás elleni fellépést támogatja. Másik választási szövetségese Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italia pártja.

Ezt értékelik benne

Tavaly Melonié volt az egyetlen jelentős párt, amely megtagadta a csatlakozást a Mario Draghi miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt vezérigazgatója által vezetett pandémiaellenes olasz nemzeti egységkoalícióhoz. Draghi kormánya a múlt hónapban összeomlott, miután hirtelen faképnél hagyta Salvini, Berlusconi és az 5 Csillag mozgalmat vezető Giuseppe Conte, akik mindannyian azzal vannak elfoglalva, hogy pártjaik népszerűsége visszaesett a közvélemény-kutatásokon és a helyi választásokon.

A közvélemény-kutatások szerint Meloniról úgy gondolják, hogy „következetes és koherens politikaszemlélettel bír. Nem kötött kompromisszumot” – mondja Pregliasco, hozzátéve, hogy mindemellett „olyan vezetőnek tartják, akinek világos elképzelései vannak – bár természetesen nem mindenki ért egyet ezekkel az elképzelésekkel”.

Szélsőjobb hívószavak

Elnézést kért a „hangneméért”, de nem a tartalmáért annak a vehemens beszédnek, amelyet júniusban tartott Spanyolországban, hogy támogatókat toborozzon a szélsőjobboldali Vox pártnak.

"Azt fogják mondani, hogy veszélyesek vagyunk, szélsőségesek, rasszisták, fasiszták, tagadók és homofóbok" - mennydörögte Meloni, a holokauszttagadókra utalva. Jelszavak kiáltásával fejezte be beszédét: „Igent a természetes családokra! Nemet az LMBT lobbira! Igent a szexuális identitásra! Nemet a genderideológiára!”

Meloni a „brüsszeli bürokratákon” és a „klímafundamentalizmuson” is ütött egyet. Meloni, akinek van egy kislánya, azt állította, hogy „a legtöbbet cenzúrázott" kifejezés a „nő és anyaság”.

Az abortusz nem merült fel kampánykérdésként Olaszországban, ahol legális. Meloni azonban helytelenítette, hogy Olaszországban csökken a születési arány, amely még alacsonyabb lenne, ha a bevándorló nők nem hoznának a világra gyermekeket.

Dal lett belőle

A jobboldal támogatóinak egyik 2019-ben, Rómában tartott gyűlésén Meloni nagy tetszést aratott, amikor staccato ritmusban felkiáltott: „Giorgia vagyok! Nő vagyok. Anya vagyok. Olasz vagyok és keresztény. És ezt nem veheted el tőlem!"

Kinyilatkoztatása napokon belül bekerült egy rap dal szövegébe. Míg néhányan ezt paródiának tekintették, Meloni imádta, és el is énekelt belőle néhány taktust egy állami rádióműsorban.

2021-ben megjelent „Giorgia vagyok” című emlékirata szerint identitását zömmel az formálta, hogy Róma munkásnegyedében, Garbatellában nőtt fel. 15 évesen csatlakozott az Olasz Szociális Mozgalom ifjúsági szervezetéhez, ahhoz az újfasiszta párthoz, melynek a láng szerepelt a jelképében, és politikai plakátokat ragasztott a fővárosban.

Amikor 31 éves lett, Berlusconi harmadik, egyben utolsó kormánya ifjúsági miniszterévé tette. De hamarosan a saját útját járta, és 2012-ben társalapítója volt az Olaszország Fivéreinek.

Mindketten, Salvini és Meloni is azt állítják, hogy megvédik Európa keresztény identitását. Salvini rózsafüzéreket csókol, és nagy keresztet visel gyakran fedetlen mellkasán, Meloni apró keresztje pedig néha kikandikál bő szabású blúzaiból.

A NATO egyértelműen, az EU kevésbé

Pártja határozottan támogatta, hogy Draghi fegyvereket küldjön Ukrajnába, még akkor is, amikor Salvini és Berlusconi, Vlagyimir Putyin orosz elnök nyílt tisztelői csak langyos támogatást nyújtottak. Meloni védelmébe vette a NATO-t, az Európai Unió előírásait azonban gyakran tekinti az olasz szuverenitás megsértésének.

Ha Meloni szélsőjobboldali erői uralják Olaszország következő kormányát, akkor aggodalomra ad okot, hogy Olaszország milyen támogatásban fogja részesíteni a magyarországi és lengyelországi jobboldali kormányokat „mélyen konzervatív politikájukért”. Sokan tartanak egy „demokratikus visszaeséstől” az EU-ban, mondja Art.

Meloni a maga részéről azt mondja, hogy „hevesen ellenezni fog minden antidemokratikus szándékot”.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG