Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre a szputnyikosok húzták a rövidebbet, ha utaznának


Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án

Általában keleti vakcinával oltottaknak sok nem teszi könnyebbé az utazást az egyetlen dózis harmadik oltásként nyugati vakcinával, a sinopharmosoknak azonban mentőöv lehet ebből a szempontból a Janssen. Ezt a vakcinát viszont a Szputnyikkal oltottak nem kaphatják.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja azt szeretné elérni, ha azok is kapnának uniós védettségi igazolványt, akiket két keleti vakcina után harmadszorra európai engedéllyel rendelkező vakcinával oltanának be. Úgy tűnik azonban, hogy erre még várni kell.

A politikus korábban arról beszélt a Szabad Európának, hogy ez teljesen új helyzet, nincsenek rá szabályok, foglalkozni kell vele". Mint fogalmazott, "egyedül a magyar kormány lóg ki a közös, uniós megoldásokból", ezért is fordult az Európai Bizottsághoz.

A politikus most az Indexnek megerősítette, hogy az uniós vakcinaigazolvány összes kedvezményére továbbra is csak azok jogosultak, akik kaptak két olyan oltást, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalombahozatali engedélyével. Ezt azonban egyelőre sem az orosz, sem ​a kínai vakcina nem kapta meg.

Vagyis hiába jelenik meg a harmadik oltásként beadott, EMA-engedéllyel rendelkező oltóanyag meg fog jelenni az uniós dokumentumban, csak ez a tény utazás szempontjából összességében nem könnyíti meg a helyzetet.

Negyedik oltás kellene?

Egyetlen kiskapu van, ez is csak a kínai (inaktivált) vakcinával oltottak számára, ez pedig az egylövéses Janssen. Ez ugyanis vektorvakcina, tehát a keresztoltást ajánló magyar oltási rend alapján harmadik oltásként a sinopharmosok kaphatják, a szintén vektorvakcina Szputnyikkal oltottak viszont nem.

Márpedig az uniós vakcinaigazolvány csak két dózis nyugati vakcina beadása után biztosít teljes szabadságot. Tehát függetlenül attól, hogy a harmadik oltásként kapott nyugati, EMA-engedélyes vakcina megjelenik az unós védettségi igazolványban, az a Janssen kivételével, utazási szempontból egyelőre nem jelent semmit a keleti vakcinával oltottaknak. (A WHO ajánlása után egyébként több uniós ország, például a szomszédos Ausztria és Spanyolország is úgy döntött, hogy a kínai vakcinával oltottakat beengedi.)

Ujhelyi István, aki üdvözölte, hogy a magyar kormány engedett a nyomásnak, és augusztustól megnyitotta a harmadik oltás lehetőségét, a Szabad Európának korábban arról is beszélt, hogy nem lehet megjósolni, mennyi ideig tart, amíg döntenek a javaslatáról, hiszen nyáron lassúbb a döntéshozatal. Szerinte azonban nem szükségszerű, hogy hónapokig elhúzódjon a folyamat, megoldást kell találni a két keleti és egy nyugati vakcinával oltottak helyzetére.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG