Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szuperkedd lehet Nikki Haley utolsó esélye Donald Trump megállítására


Nikki Haley és Donald Trump Washingtonban 2018. október 9-én
Nikki Haley és Donald Trump Washingtonban 2018. október 9-én

Az előválasztási szupernap lehet a legfőbb összecsapás a szinte biztos befutónak számító exelnök és a volt amerikai ENSZ-nagykövet között, amikor az ország tizenöt államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy nyolcszáz delegálti szavazatról.

Mi az a szuperkedd?

Ezen a napon szavaznak a legtöbb államban az amerikai elnöki előválasztás során. A Republikánus Párt versenyében a 2429 delegált közül 874-ről születik ekkor döntés, szavazást tartanak a két legnépesebb szövetségi államban, Kaliforniában és Texasban is. Legalább 1215 delegáltra van szükség ahhoz, hogy valamelyik aspiránsból hivatalosan is induló válhasson a júliusi országos elnökjelölő konvención.

A szuperkedd során ezen államokban és külterületeken kerül sor előválasztásra: Alabama (50 delegált), Alaszka (29), Amerikai Szamoa (9), Arkansas (40), Colorado (37), Észak-Karolina (74), Kalifornia (169), Maine (20), Massachusetts (40), Minnesota (39), Oklahoma (43), Tennessee (58), Texas (161), Utah (40), Vermont (17), Virginia (48).

Ekkor a demokrata párti delegáltak mintegy harmadáról is döntés születik. A lista megegyezik a fentivel, azzal a különbséggel, hogy Alaszkában április 6-án rendezik majd az előválasztást.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Mikor lesz a szuperkedd, és mire lehet számítani?

A szuperkedd idén március 5-re esik. A nagy terület és a különböző időzónák miatt eltarthat egy darabig a végleges eredmények közzététele, és a levélszavazatok is bonyolítják a helyzetet.

Emellett egyes államokban úgynevezett nyitott előválasztást rendeznek, ami lehetővé teszi, hogy a regisztrált szavazók választhassanak, hogy a demokraták vagy a republikánusok listáján szavaznak. A szakértők szerint ez újabb bizonytalansági faktor.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői és a Fehér Ház is elítéli Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Miért fontos ez?

Az egyelőre nem látszik, hogy miként győzhetné le Nikki Haley Donald Trumpot, de ez lehet az utolsó esélye arra, hogy legalább lelassítsa az előző amerikai elnök menetelését a jelöltség felé.

A friss felmérések Trump jelentős előnyét mutatják Kaliforniában és Texasban, ahogy Alabamában, Maine-ben és Minnesotában is. Kampánycsapata arra készül, hogy legalább 773 delegáltat söpörnek be, így egy-két héten belül biztossá válik a jelöltsége. A milliárdos könnyen megnyerte az előválasztást az utóbbi napokban Dél-Karolinában, Iowában, New Hampshire-ben, Michiganban, Nevadában, illetve a Virgin-szigeteken is.

Ehhez kapcsolódóan: Kizárták Donald Trumpot a coloradói előválasztásból a Capitolium ostroma miatt

Trump többször is felszólította Haley-t a küzdelem feladására, az elnöksége alatt ENSZ-nagykövetként szolgáló politikus azonban ezt elutasította, és a szuperkedd előtti napokban lázasan járja az országot a helyi sajtó hírei szerint.

Február 24-i dél-karolinai vereségét követően úgy nyilatkozott, hogy a szavazóknak „joguk van a valódi választáshoz, nem egy szovjet típusú voksoláshoz, ahol mindössze egy jelölt van”.

„Kötelességem megadni nekik ezt a lehetőséget” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG