Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ünnepel a török ellenzék, miután tarolt az önkormányzati választáson


Ekrem İmamoğlu isztambuli ellenzéki polgármester támogatói ünnepelnek a város utcáin 2024. március 31-én
Ekrem İmamoğlu isztambuli ellenzéki polgármester támogatói ünnepelnek a város utcáin 2024. március 31-én

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) 35-öt tudott megszerezni a 81 tartományi székhelyi polgármesteri tisztségből, míg a török elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert poszttal.

„Tudják, milyen érzés, amikor a nap felkel? Ez most olyan, mintha egy második nap kelt volna fel, olyan boldogok vagyunk” – mondta a 46 éves Murat Akgün Isztambulban, ahol Recep Tayyip Erdoğan államfő abban bízott, hogy sikerül visszavenniük a várost a helyhatósági választáson.

A hivatalos végeredményt még nem közölték, azonban a CHP már bejelentette, hogy az ország minden jelentősebb városában győzni tudott, ráadásul a kormánypárt fontos bástyájának számító Anatóliában is jobb eredményeket ért el a korábbiaknál.

A CHP 35-öt tudott megszerezni a 81 tartományi székhelyi polgármesteri tisztségből, az AKP pedig csak 24-et. A kurdbarát DEM párt tíz helyet söpört be, míg az Erdoğannal szövetséges nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az újonnan megjelent iszlamista Yeniden Refah pedig kettőt.

Adanában, Ankarában, Antalyában, Bursában és Isztambulban is a Köztársasági Néppárt nyert mintegy egy évvel azt követően, hogy a nagy remények ellenére az ellenzék alulmaradt az elnökválasztáson.

Ehhez kapcsolódóan: Választási szabálytalanságokat emleget a török ellenzék

Elemzők szerint ez a mostani volt Erdoğan legsúlyosabb választási veresége pártja 2002-es hatalomra kerülése óta.

Sokan úgy vélik, hogy az eredményt az egekbe szökő, 67 százalékos infláció és a nemzeti valuta tavalyi leértékelődése magyarázza.

A 28 éves Zulfiye Durtek Durmaz is arról panaszkodott, hogy „mindennek nő az ára”, a kormányzati válaszlépések könyörtelenek, a hatalom „mindent megadóztat”.

„Két gyermek anyja vagyok, mit tudunk nekik adni? Vegyen egy kenyeret, nézze meg, mennyibe kerül! Erdoğannak távoznia kell” – jelentette ki.

A kormánypártinak tartott, Hürriyet című lap kommentátora, Abdulkadir Selvi is azt írta, hogy „egyedül a gazdasági helyzet magyarázhatja” a választás kimenetelét. Cikke szerint „új szél fúj” Törökországban, a vezetésnek „új politikai egyenlettel” kell szembenéznie.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy tartja meg népszerűségét a gazdasági bajok ellenére a török elnök?

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a helyhatósági választás nyugodt és professzionális lebonyolítását méltatta a korábban Twitterként ismert X-en. Emellett azt írta, hogy várakozással tekint a reformok terén folytatott közös munka elébe, amelyek közelebb hozhatják az EU-hoz az 1999 óta tagjelölt Törökországot.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU három év után új ajánlatot tesz Törökországnak

Maga a török elnök is elismerte, hogy „fordulóponthoz” érkeztek, és ígéretet tett a nemzet döntésének tiszteletben tartására.

Mehmet Şimşek pénzügyminiszter kiemelte, hogy egy számjegyűre kívánják leszorítani az áremelkedés mértékét, ezért szigorú monetáris politikára és kiadáscsökkentésre kell készülni.

Törökország két legnagyobb és legfontosabb városában, Ankarában és Isztambulban sokan számítottak az ellenzék győzelmére, az országos eredmény azonban felülmúlta a várakozásokat.

Ekrem İmamoğlu – aki öt évvel ezelőtt éles küzdelemben nyerte el az isztambuli polgármesteri posztot, és most újrázni tudott – várhatóan 2028-ban az államfőválasztáson is indulni fog; sokak szerint van esélye.

Ehhez kapcsolódóan: Agyelszívás a százéves Törökországból

A politikus azt hangoztatta, hogy az eredménynek óriási jelentősége van, a demokrácia újraéledését jelzi.

A Törökországot már több mint húsz éve vezető Erdoğan március elején közölte, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati választása. A hetvenéves elnök ugyanakkor azt üzente csalódott híveinek, hogy nem szabad elvesztegetniük a következő választásig hátralévő négy évet.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG