Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civil győzelem Világoson: „Ha itt elvérzünk, az egész Balatont letarolhatták volna”


Hétezer négyzetméter helyett majdnem húszezret kerített le a vállalkozó. A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték hozzá építeni a 120 négyzetméteres stéget a tóban
Hétezer négyzetméter helyett majdnem húszezret kerített le a vállalkozó. A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték hozzá építeni a 120 négyzetméteres stéget a tóban

A balatonvilágosi képviselő-testület visszavonta a vízi élménypályára még februárban megszavazott hozzájárulási határozatait, köztük a parton a strand egy részére kiadott területhasználati engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati strandon létesített bejáró nélkül a létesítmény nem kaphatja meg a szükséges jóváhagyásokat. Az Aligai Fürdőegyesület alelnöke szerint a tóban az eredeti állapotot kell visszaállítani. Nincs fellebbezési lehetőség a képviselő-testületi döntés ellen.

Több cikkben és a Balatonról szóló videóriport-sorozatban is foglalkozott a Szabad Európa a Balatonból két hektárt lekerítő vállalkozó tervezett vízi élményparkjával Balatonvilágoson.

Az önkormányzat februári döntésével eredetileg tíz négyzetméternyi partterületet adott bérbe a strandon a vállalkozónak – lejutást biztosítva ezzel a vízhez –, hogy vízhasználati engedélyt kapjon a parttól távolabb hétezer négyzetméteres vízi élménypark kialakítására. A vállalkozó azonban a hétezer négyzetméter helyett majdnem húszezret kerített le hatalmas cölöpökkel, bójákkal, és nem a parttól távolabb, hanem vele párhuzamosan. A helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték hozzá építeni a 120 négyzetméteres stéget a tóban.

Noha a vállalkozó szerint elektromos csónakokon szállították volna a vendégeket, a helyiek attól féltek, hogy a vízi banánozás zaja zavarni fogja a nyugodt pihenést, és a világosi strandot sem tudtál volna úgy használni, ahogy eddig.

Ehhez kapcsolódóan: „Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson

A június végi képviselő-testületi ülésen helyiek és üdülőtulajdonosok együtt tiltakoztak a már épülő vízi élménypark ellen, amelyet úgy engedélyezett az önkormányzat, hogy előtte nem tájékoztatta a lakosságot. Követelték az önkormányzattól a partra kiadott területhasználati engedély visszavonását, mert az egyet jelent a vízjogi engedély megszűnésével.

Július elején a hajózási hatóság saját hatáskörében visszavonta a balatonvilágosi vízi élménypályára kiadott létesítési engedélyt, mert számos beadvány érkezett helyiektől érdeksérelemre hivatkozva, akiket ügyfélként be kellett volna vonni az engedélyezési eljárásba. A hajózási hatóság az eljárás folytatásáról döntött, és közölte, hogy az ügyben érintett ügyfelek, valamint az ügyféli jogállást igazoló további érintettek nyilatkozatainak mérlegelése után hozza meg döntését – számolt be a fejleményről közösségi oldalán az Aligai Fürdőegyesület.

Megfordították a szavazati arányt

A civil szervezet most arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy Balatonvilágos képviselő-testülete július 26-án négy igen szavazattal, egy tartózkodás és két ellenszavazat mellett visszavonta a zárt vízi sportpályára még február 27-én megszavazott önkormányzati hozzájárulási határozatait. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat hozzájárulása és a világosi önkormányzati strandon létesített tíz négyzetméteres bejáró nélkül a létesítmény nem kaphatja meg a szükséges engedélyeket.

A civilek szerint sikerült megfordítani a sokszor a helyi érdekek ellen hozott önkormányzati döntéseknél megszokott, 4:3-as szavazati arányt a másfél hónapja zajló kitartó, a közvetlenül érintett parti ingatlantulajdonosokkal összefogásban végzett tiltakozással és a kétórás testületi ülésen felsorakoztatott érvekkel.

Bukovszki András önkormányzati képviselő, egyben az Aligai Fürdőegyesület alelnöke név szerinti voksolást kezdeményezett az ülésen, amelyen a polgármester szavazatával továbbra is támogatta a beruházást, az alpolgármester azonban az ellenzők mellé állt.

Ehhez kapcsolódóan: Visszavont engedélyek a Balatonnál: Földváron és Világoson is fellélegezhetnek a civilek?

„Nem csak Aliga, a Balaton menekült meg; nem álltak volna meg itt”

Ezt Bukovszki András mondta a képviselő-testületi ülés után a Szabad Európának. Szerinte a döntés jóval túlmutat Balatonvilágos és Aliga sorsán.

„Ha itt ma elvéreztünk volna, akkor ez precedens lehetett volna, és sok balatoni település kerülhetett volna ilyen helyzetbe. Azzal, hogy Aligán ezt megállítottuk, szerintem bizonyos értelemben az egész Balatont mentettük meg, mert ennek nem lett volna vége, ha ez itt átmegy; őrült nagy pénzekről lehet szó.”

Bukovszki András szerint a településnek ebből anyagi kára nem származott, a vállalkozónak az eredeti állapotot kell visszaállítania, tudomása szerint fellebbezésre nincs lehetőség.

Benyó Rita kétrészes videóriportját a Balatonról ide és ide kattintva nézheti meg. A Balatonnal Padisák Judit limnológussal készített podcastunkban is foglalkoztunk, amelyet itt hallgathat meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG