Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ács Rezső elismerte, hogy már nem ő Szekszárd polgármestere


A polgármesteri hivatal épülete Szekszárdon
A polgármesteri hivatal épülete Szekszárdon

Másodfokon is elvesztette azt a munkaügyi pert a fideszes Ács Rezső volt szekszárdi polgármester, amelyet ő kezdeményezett a szekszárdi önkormányzat ellen azzal a céllal, hogy helyezzék vissza hivatalába. A politikus évek óta a beszédkészséget érintő és mozgásszervi panaszokat okozó, súlyos idegrendszeri betegségben szenved, de nem emiatt, hanem egy összeférhetetlenségi ügy miatt mondatták le.

Ma a másodfokú döntés is megszületett abban a munkaügyi perben, amelyet ő indított az önkormányzattal szemben, kérve visszahelyezését a polgármesteri tisztségbe. A pert azonban az elsőfokú döntéshez hasonlóan másodfokon is elbukta Ács, akit dr. Schiffer András ügyvéd képviselt a bíróságon.

Ehhez kapcsolódóan: Már nem Ács Rezső Szekszárd polgármestere

A másodfokú bírósági ítélet kihirdetése után a volt polgármester maga is elismerte, hogy már nem vezetője a tolnai megyeszékhelynek. Szekszárdnak jelenleg nincs polgármestere, és a hatályos szabályok szerint már nem is írnak ki időközi polgármester-választást a jövő júniusi önkormányzati választásig.

Ács Rezső, Szekszárd korábbi polgármestere kilenc éven át vezette a várost
Ács Rezső, Szekszárd korábbi polgármestere kilenc éven át vezette a várost

Alpolgármester irányítja Szekszárdot

Jövő őszig csak alpolgármestere lesz Szekszárdnak, mint az elmúlt hónapokban, a szintén fideszes Gyurkovics János személyében. Kivéve, ha a szekszárdi közgyűlés nem dönt úgy, hogy kinevez egy második alpolgármestert. Akkor ő kapná meg a polgármesteri jogköröket.

A Szekszárdot már az azt megelőző önkormányzati ciklusban is irányító Ács Rezső 2019 ősze utáni, papíron mostanáig tartó polgármestersége ellentmondásoktól és botrányoktól volt hangos. Többek között amiatt is érték kifogások, hogy hogyan használta a Covid-járvány idején kapott különleges polgármesteri jogköröket.

Ehhez kapcsolódóan: A hulladékügy is fokozza a feszültséget a szekszárdi önkormányzatnál

2019 őszén a szekszárdi közgyűlésben többséget szerző, Éljen Szekszárd! nevű formáció tagjai időről időre felvetették, hogy szerintük Ácsnak le kellene mondania, visszavonulnia, mert megromlott egészségi állapota miatt már nem tudja ellátni megfelelő módon polgármesteri feladatait.

Testületi ülés Szekszárdon 2023 márciusában
Testületi ülés Szekszárdon 2023 márciusában

Gyógyíthatatlan betegség

Ács Rezső ugyanis nem sokkal a 2019. októberi önkormányzati választás és polgármesteri újraválasztása után jelentette be nyilvánosan, hogy egy jelenleg gyógyíthatatlan, idegrendszeri eredetű betegséget diagnosztizáltak nála, amely a jövőben korlátozhatja beszédében és mozgásában.

A polgármester állapota valóban sokat romlott, egy idő után egyre kevesebbet szerepelt a nyilvánosságban, nem látogatta a közgyűlési üléseket, vagy csak röviden volt jelen. Sokszor egyáltalán nem vagy csak keveset kommunikált, és előfordult, hogy jeltolmáccsal érkezett a közgyűlésre.

Ehhez kapcsolódóan: Időközi választás Szekszárdon – a város működőképessége a tét

Ács ugyanakkor mindvégig hangsúlyozta, hogy értelmi képességeit, gondolkodását nem befolyásolja a betegség, saját döntéseket tud hozni, megfelelően mérlegelve egy-egy helyzetet. Az ellenzéki csoport végül nem a betegség miatt, hanem arra hivatkozva kérte Ács lemondását, hogy szerintük mégsem képes megfelelően ellátni feladatát, a város ügyei nem haladnak előre.

A helyi fideszesek nem akarták a lemondatást

Ács Rezső ugyan Fidesz-tag volt, és fideszes politikusként nyert polgármesteri mandátumot, de nem volt tagja a szekszárdi közgyűlés fideszes frakciójának. Ennek ellenére 2021 márciusában a közgyűlési többségét elbukó ellenzéki frakció, a Bomba Gábor vezette Éljen Szekszárd! Áccsal és lemondásával kapcsolatos felvetéseit rendre lehurrogta a helyi Fidesz és a helyi fideszes képviselők.

Szekszárd és környéke
Szekszárd és környéke

Egészen a közelmúltig nem is történt ebben változás, amikor is az Éljen Szekszárd! és a Fidesz szekszárdi képviselői együtt szavazták meg, hogy összeférhetetlenség miatt felmentik a polgármesteri tisztség alól Ács Rezsőt, aki polgármestersége mellett elvállalt egy másik megbízatást, egy víziközműcég felügyelőbizottságát vezette. Ez önmagában nem is lett volna baj, sőt titok sem volt, de mint kiderült, évek óta folyamatosan kapott díjazást (havi háromszázezer forintot) e pozíciójáért, ami viszont már felvetette az összeférhetetlenségét.

Lemondatását megelőzően Ács Rezső hivatalos polgármesteri Facebook-oldalán kikelt a helyi fideszes politikusok ellen is. Bár nevet nem írt, de jól beazonosíthatóan erős kritikával illette Szekszárd fideszes országgyűlési képviselőjét, Horváth Istvánt, arra utalva, hogy szerinte elsősorban a saját és nem a város érdekeit nézi.

A volt polgármester szerint valakiknek az „útjában volt”

Ács a felmentését követően munkaügyi pert indított, amelyet első fokon elbukott. Miután a mai, másodfokú döntés megerősítette az elsőfokú határozatot, a volt polgármester Facebook-oldalán ismerte el, hogy immár nem ő Szekszárd vezetője. Posztjában megköszönte a rá szavazó kormánypárti és ellenzéki szavazók bizalmát, támogatását, mellette való kitartását, és arra utalt, hogy lemondatására azért kerülhetett sor, mert szerinte valakiknek az „útjában volt”. Arra is hivatkozik, hogy a háttérben „összeborulhatott” a testület fideszes és ellenzéki része.

Emlékeztette a szekszárdiakat, hogy sok, mostanra elkészült fejlesztés (a Zöld Város program kiviteli munkái, a Tudásközpont használatba vétele, Szőlőhegyi Óvoda, kerékpárutak fejlesztése) az ő korábbi erőfeszítéseinek is köszönhető. Kitért rá, hogy szerinte többen gúny tárgyává tették súlyosan megromlott egészségét a politikai haszon reményében, a gyűlöletszítás eszközéül használták. A polgármester kiemelte, hogy ő csak a város érdekeit tartotta szem előtt akkor is, amikor betegsége ellenére nem mondott le a „könnyebb utat” választva, hanem vállalta a nehézségeket, és állapota romlása ellenére folytatta a város irányítását.

Babos Attila írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG