Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Afgán és iráni menekültek is versenyeznek a tokiói olimpián


Irán egykori egyetlen női olimpiai érmese, Kimia Alizadeh taekwondoedzésre készül Aschaffenburgban. 2021. február 17.
Irán egykori egyetlen női olimpiai érmese, Kimia Alizadeh taekwondoedzésre készül Aschaffenburgban. 2021. február 17.

Három afgán és három iráni is a tagja lesz annak a huszonkilenc sportolóból álló menekültcsapatnak, amely összesen tizenkét sportágban indul a jövő hónapban kezdődő tokiói olimpián.

Az olimpiai zászló alatt versenyző csapatot, amelyben Szíriából, Dél-Szudánból és Eritreából is lesznek sportolók, virtuális ünnepségen mutatták be június 8-án.

Kimia Alizadeh, Irán első női olimpiai dobogósa, aki a 2016-os riói játékokon taekwondóban bronzérmet nyert, a második olimpiájára tér vissza.

Propagandaeszközként használták

Alizadeh, aki 2020 elején Németországba költözött, arra panaszkodott, hogy az iráni tisztviselők propagandaeszközként használták.

A csapatban van az ugyancsak iráni kenuversenyző, Szaeid Fazlula is, aki 2015-ben jutott ki Németországba, és Hamun Derafsipur, aki bronzérmet nyert a 2018-as karate-világbajnokságon.

Derafsipur elmondta: 2019-ben távozott Kanadába, hogy felesége a tokiói játékok előtt edzhesse őt.

Fontos üzenet a világnak

Három afgán sportoló – Maszomah Ali Zada (kerékpár), Nigara Sahin (dzsúdó) és Abdullah Sediki (taekwondo) – szintén része lesz annak a csapatnak, amely Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint „a szolidaritás, az újrakezdés és a remény erőteljes üzenetét küldi a világnak”.

Zada, Sahin és Szediki most Franciaországban, Oroszországban és Belgiumban él.

Egyből a görögök után

A sportolók a július 23. és augusztus 8. között tartandó tokiói játékok megnyitó ünnepségén közvetlenül a görög csapat után vonulnak be a stadionba.

Egy 56 tagú csoportból választották ki őket, és tizenhárom országtól kapnak olimpiai ösztöndíj formájában támogatást.

XS
SM
MD
LG