Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint tízezer önkéntes mondta le az olimpiát


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke június 3-án kizárta, hogy eltörölnék vagy újra elhalasztanák az olimpiát, annak ellenére, hogy a szervezők szerint a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggályok miatt immár tízezer önkéntes mondta le az eseményt.

Pontosan ötven nappal a megnyitó előtt Szeiko Hasimoto, az olimpia tokiói szervezőbizottságának elnöke azt mondta, hogy megrendezik az idei olimpiát, hacsak a világjárvány meg nem akadályozza a csapatok többségét az utazásban.

„Ha a világ több országában is nagyon súlyos helyzet alakul ki, és a legtöbb ország küldöttsége nem tud eljönni, akkor nem tudnánk megrendezni” – mondta Hasimoto a Nikkan Sports napilapnak.

„Ennek ellenére a játékokat nem töröljük, hacsak nem alakul ki ilyen helyzet. Nem halaszthatjuk el újra” – mondta a japán szervezőbizottság elnöke.

A szervezőbizottság vezérigazgatója, Tosiro Muto június 2-án elmondta, hogy a tokiói olimpia és paralimpia nyolcvanezer önkénteséből – akiknek a közreműködése elengedhetetlen a játékok zavartalan lebonyolításához – körülbelül tízezer lemondta a részvételt a koronavírussal kapcsolatos félelmekre hivatkozva.

Valószínűleg nézők nélkül rendezik meg az olimpiát

A 2020-as játékokat egy évvel később, idén július 23-án nyitották volna meg, de az eseményt továbbra is kételyek veszik körül, mivel Japán jelenleg a járvány negyedik hullámával küzd, és rendkívüli állapot van érvényben az ország nagy részén, így a fővárosban is.

Külföldi nézők nem vehetnek részt az olimpián, Tokióban pedig a rendkívüli állapot befejeztével, június 20. után várható döntés arról, hogy engedélyezik-e a hazai közönségnek a részvételt.

A külföldi tisztviselők és résztvevők számát így is a felére, 78 ezerre csökkentették, de további létszámcsökkentésre lehet még számítani.

Japánban a negyedik hullám erősebb, mint a többi volt

A közvélemény-kutatások szerint a japánok nyolcvan százaléka ellenzi az olimpia idei megrendezését.

Japán a Covid–19 okozta járvány negyedik hullámával küzd nyolc héttel a megnyitóünnepség előtt, aminek egyik oka, hogy lassan indították be az oltási programot.

Jelenleg tíz régióban, köztük Tokióban is rendkívüli állapot van érvényben egészen június 20-ig.

Japán, sok más országgal ellentétben, eddig meg tudta fékezni a fertőzés gyors terjedését, ám a legújabb hullám során igencsak megemelkedett a súlyos esetek száma.

Az országban eddig több mint 746 ezer ember fertőződött meg és több mint 13 ezer ember vesztette életét a járvány során.

A lakosság körülbelül 2,9 százaléka kapta meg mindkét oltását.

Készült az AP, a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG