Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Petíciót indítottak a nyelvvizsga-amnesztia meghosszabbításáért


A HÖOK a jelenlegi körülmények között nem lát okot a nyelvvizsga-amenesztia meghosszabbítására
A HÖOK a jelenlegi körülmények között nem lát okot a nyelvvizsga-amenesztia meghosszabbítására

Cikkünk megjelenéséig csaknem ötezren írták alá azt a petíciót, amelynek célja a nyelvvizsga-amnesztia meghosszabbítása legalább 2022 nyaráig, ameddig a vészhelyzetet is tart. A HÖOK nem állt a kezdeményezés mögé, mert nem látja indokolnak a hosszabbítást.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az Országgyűlés december 16-án meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, de a rendeletben nincs szó arról, hogy a 2022-ben diplomázók is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül, vagyis vége a korábban kétszer is elrendelt könnyítésnek.

Sokak szerint ez így igazságtalan

A jelenlegi szabályozás szerint tehát azok, akik 2021 augusztusáig végeztek az egyetemen, továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül, de ez a 2022-ben diplomázókra már nem vonatkozik.

A Nyelvvizsga-Amnesztia 2022 elnevezésű csoport aláírásgyűjtésbe kezdett a nyelvvizsga alóli mentesség meghosszabbításéért. Nem adtak interjút a Szabad Európának, azzal indokolták, hogy nem szeretnének a nyilvánosság előtt szerepelni. Írásban azonban kifejtették érveiket.

  • 2021. augusztus 31. előtt jó pár hónappal sem voltak már lezárások, mégis mindenki nyelvvizsga nélkül megkapta a diplomáját.
  • 2005-ig, azaz tizenöt évre visszamenőleg kapta meg mindenki a diplomát nyelvvizsga nélkül. Tehát azok is, aki a járvány előtt például tizenhárom évvel diplomáztak, miközben akkor semmiféle vészhelyzet nem volt. Jelenleg vészhelyzet van, mégsem hosszabbították meg az amnesztiát.
  • A korlátozásoknak vannak utóhatásai, amelyek ellehetetlenítik vagy erősen csökkentik a nyelvvizsgához, így a diplomához jutást. Ezek között említik, hogy sok diáknak csökkent a bevétele, mert nem tudott dolgozni a korlátozások alatt. Emiatt nem tudtak nyelvtanárhoz vagy tanfolyamra járni, és még tudták pótolni ezt.
  • Mindemellett igazságtalannak tartják, hogy tizenöt évre visszamenőleg mindenki megkapta nyelvvizsga nélkül a diplomát, de például azok, akik ugyanakkor kezdték az egyetemet, mint akik 2021 nyarán végeztek, csak éppen keresztfélévesek vagy nyolc féléves a képzésük, már nem kapják meg, pedig még javában a vészhelyzetben diplomáznak.

Félrevezetőnek tartják a kormányzati kommunikációt

A hosszabbítást követelő csapat emlékeztet: december 15-én még az a poszt volt kint a kormány Facebook-oldalán, hogy

„– a felsőoktatási hallgatók továbbra is nyelvvizsga nélkül kaphatnak diplomát”,
december 16-án azonban már ez:
„– a 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett felsőoktatási hallgatók továbbra is nyelvvizsga nélkül vehetik át diplomájukat”.

A szervezők arról is beszámoltak, hogy többen írtak e-mailt arról, hogy a járványhelyzet miatti távoktatás többletterhet jelentett számukra, a korlátozásoknak érzik az utóhatásait, és ha megkapnák nyelvvizsga nélkül a diplomát, könnyebben tudnának állásra pályázni.

A petíciót cikkünk megjelenéséig 4936-an írták alá. A szervezők azt írták a Szabad Európának, hogy amikor 2500 aláírás összegyűlt, elküldték követelésüket és indokaikat a kormányzati szerveknek, de mindeddig nem kaptak érdemi választ. A hallgatói önkormányzatokkal is felvették a kapcsolatot, de mint azt szerkesztőségünk a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnökétől, Budai Marcelltől megtudta, nekik más a véleményük a jelenlegi helyzetről.

„Nem lehet összehasonlítani a mostani helyzetet az előző két évvel”

2020-ban a járvány és annak gazdasági hatásai miatt is döntött úgy a kormány, hogy második nyelvvizsga nélkül is ad ki diplomát. Ennek köszönhetően legkevesebb 110 ezer, korábban záróvizsgát tett diák jutott hozzá okleveléhez és jelenhetett meg diplomásként a munkaerőpiacon.

A HÖOK azután tavaly májusban újabb nyelvvizsga-amnesztiát javasolt. Mint azt Budai Marcell elmondta, akkor azután döntöttek így, mert egy áprilisi felmérésükből kiderült, hogy az akkori végzősök 35 százalékának nem volt középfokú nyelvvizsgája, ami akár 25 ezer beragadt diplomát is jelenthetett volna 2021-ben.

Mint mondja, tavaly és tavalyelőtt a járvány miatt mindent le kellett zárni, bezártak a nyelvvizsgaközpontok is, és egy idő után lehetett ugyan online nyelvvizsgát tenni, de éppen bizonyos szaknyelvek esetében volt ez nagyon korlátozott. Idén azonban erről szó sincs, a nyelvvizsgaközpontok nyitva vannak, minden szaknyelvből lehet vizsgázni.

A HÖOK álláspontja szerint éppen ezért nem lehet összehasonlítani a jelenlegi helyzetet az akkorival, nem lehet úgy megközelíteni a kérdést, mintha a nyelvvizsga-amnesztia együtt mozogna a veszélyhelyzettel.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG