Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alig kétezer újabb ember kapott csak koronavírus elleni oltást keddre


A Moderna termékét kapja oltásként Gulyás Gábor háziorvos egyik betege Nyíregyházán, 2021. február 5-én.
A Moderna termékét kapja oltásként Gulyás Gábor háziorvos egyik betege Nyíregyházán, 2021. február 5-én.

Ezer felett maradt a napi új fertőzöttek száma, kevéssel száz alatt az elhunytaké. Ismét nagyon lelassult az oltások beadása.

Február 9-re 2 354 emberrel bővült azok köre, akik megkapták az első oltásukat Magyarországon, tájékoztatott az állam. Így eddig 291 396 fő kapott oltást az országban. Közülük 110 395 fő a második oltását is megkapta, de nekik a kormány szerint rendre félretettek egy második adagot is.

A kormány szerint március végéig félmillió ember kétszeri beoltására elég vakcina érkezik. Ehhez jön még az AstraZeneca terméke, amiből az első, durván 40 ezer adag szombaton meg is érkezett.

Illetve az EU-ban egyelőre nem engedélyezett kínai és orosz termékekkel is próbálkozna a kormány. Egyik terméket sem kötelező elfogadni, ha valakinek nem megnyugtató valamelyik oltás, ugyanúgy ingyen kérhet másik fajtát, de várhatóan azt később fogja megkapni.

A kormány szerint kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik. Orosz termékből egymillió adagot vásárolt az állam, kínaiból 2,5 milliót, de ez a teljes mennyiség csak májusra illetve júniusra érkezhet meg a kormány tájékoztatása szerint.

Ezer körül maradt a napi új betegek száma

1 079 új koronavírusos beteget regisztrált az állam, velük együtt kicsit több mint 82 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban. 94 újabb regisztrált, halálos áldozatot is bejelentettek, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 13 249 főnél jár a központi nyilvántartás szerint.

3 792 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen is.

A hétvégén egyes háziorvosok is elkezdhették oltani a praxisukba tartozó idősebb állampolgárokat. Mellettük soron kívül kap Moderna-oltást a férfi labdarúgó-válogatott illetve az olimpiai részvételre esélyes sportolók és stábjuk.

Több mint egy hete, múlt hét hétfőn a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben kérte az OGYÉI főigazgatóját, hogy a honlapjukon hozzák nyilvánosságra Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az úgynevezett alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát" – áll a levélben.

A MOK elnöke szerint az EMMI múlt héten azt jelezte, hogy a kért adatokat "rövid időn belül" nyilvánosságra hozzák. Az OGYÉI keddig nem hozta nyilvánosságra a kért adatokat a honlapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG