Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alig vannak már fertőzöttek a kórházakban, de ettől még lehet negyedik hullám


Békéscsabai kórházban beszélgetnek 2021. június 20-án.
Békéscsabai kórházban beszélgetnek 2021. június 20-án.

Tovább csökkent itthon a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos fertőzöttek száma. A hétvége alatt kilenc halálesetet hoztak összefüggésbe a vírussal. Az oltási tempó maradt lassú, az egészségügyi bérfeszültség pedig belátható időn belül robbanhat.

Az elmúlt három napban nem közölt adatot az állami tájékoztató oldal, hétfőre viszont elhunyt újabb kilenc beteg a koronavírus miatt. A járvány közvetlen áldozatainak száma így 29 959 főnél jár Magyarországon. A hétvégén 202 újabb fertőzést is regisztráltak.

Tovább csökken a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépre szorulók száma. 275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgép segítségével tartják őket életben.

Nagyon lassan halad az oltás

Az oltásoknál továbbra sem sikerült felpörögni, pedig termékhiányról nagyjából 4 hónapja nem lehet beszélni Magyarországon. Durván 22 ezer ember kapta meg az első oltását az elmúlt három nap során, ami átlagosan kicsit több mint hétezres napi tempót jelent.

Falus András immunológus szombaton az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, Magyarországon is megvan a kockázata egy delta variáns okozta negyedik hullámnak, ennek elkerülése érdekében legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség itthon.

Eddig viszont csak nagyjából 5,4 millióan regisztráltak, és még nem közölt mennyiségű, de legfeljebb pár százezer oltást kiadott az állam regisztráció nélkül is. A Utóbbiaknál bizonyos focistákra, az egészségügyi dolgozókra, olimpiai szintű sportolókra és a csapatukra illetve egyes politikusokra lehet gondolni. A kormány szerint nagyjából 430 ezer olyan regisztrált van, akik még egy oltást sem kaptak.

Múlt héten a telt házas magyarországi focimeccsek kockázata miatt is aggódott Angela Merkel német kancellár. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint viszont ez az óvatosság felesleges.

Bér- és munkaügyi feszültség az egészségügyben

„Az én alapfizetésem egy forinttal sem emelkedett az új rendszerben, viszont az alacsonyabb szorzók miatt csökkenni fog a fizetésem a covidos túlórák kifutását követően. Nem pattogok, mert nincs sok hátra a nyugdíjig, de tény, hogy elképesztően rossz a hangulat a kórházban” – mondta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó.

A járvány alatt átalakított új szolgálati jogviszony ugyanis több szempontból sem érintette egyenlően az egészségügyi dolgozókat, azon belül pedig az egyes szakterületeket sem.

Vannak, akik "beszólnak", miután sok olyan munkát vállaltak korábban, ami az orvos dolga lett volna. „Ennyi pénzért nem vágom el a köldökzsinórt” – mesélte az egészségügyes dolgozó, akinek az egyik kollégája mondta ezt az orvosnak, miután az megkérte a köldökzsinór elvágására.

Míg egy szülész-nőgyógyász arról beszélt, hogy kevesebbet fog keresni, de cserébe vannak szabad hétvégéi és éjszaka sem megy már be szülést levezetni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG