Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: állami vagy NER-közeli kezekben van a tőzsdei cégek több mint harmada


Végh Richárd, Budapest Stock Exchange vezérigazgatója
Végh Richárd, Budapest Stock Exchange vezérigazgatója

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: a tőzsdei cégek 42 százaléka állami vagy NER-közeli kezekben van, a filozófus szerint a populizmus bizonyítja a képviseleti demokrácia hibáit, oltási hét kezdődött itthon.

A napokban hirdette meg újabb ötéves stratégiáját a BÉT, amely 2015-ben lett ismét állami tulajdonú. Az öt évvel ezelőtt kitűzött célok nem igazán teljesültek, a tőzsdei cégek 42 százaléka pedig állami vagy NER-közeli kezekben van. Milyen kockázatokat hordoz ez magában? – olvassa el a választ cikkünkben.

„Nem gazsulálok egy egyetemi kancellárnak” -mondta Szelfi című podcast sorozatunk hétvégi vendége, Tillmann József filozófus, akitől a diplomáját és erkölcsi bizonyítványát is bekérték a Magyar Képzőművészeti Egyetemnél. Az intézmény Doktori Védési Bizottságának tagjával beszélgetve szóba került a populizmus előretörése és a képviseleti demokrácia kérdése is.

Járvány és oltás

Letaglózóak a hétvégi járványadatok, péntektől hétfőig 27 ezer új fertőzöttet igazoltak, a járvánnyal összefüggésbe hozott halálos áldozatok száma 392. A Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán kezelt covidos betegek 80-90 százaléka oltatlan.

Elindult az oltási hét, péntekig 101 megyei és városi kórházban kialakított oltóponton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik akár az első, akár második, akár harmadik oltásra jelentkeznek. A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

Választások

Donáth Anna vezetésével fut neki a jövő tavaszi választásoknak a parlamenten kívüli ellenzéki párt. A korábbi elnök, Fekete-Győr András az ellenzéki előválasztás első fordulóján elért gyenge eredmény után kért maga ellen bizalmi szavazást, és távozott a párt éléről. Donáth Anna a pártként 2017 óta létező Momentum második elnöke.

Tíz év alatt egymillió tölgyfacsemetét tervez ültetni egy erdélyi egyesület. A nagyra törő terveket azzal indokolják videónkban, hogy régen sok tölgyerdő volt a vidéken, de kivágták őket. Pedig a nyertes fafajok között lehet a tölgy, ugyanis ellenálló a klímaváltozás hatásaival szemben.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG