Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állapotos nő is van a Kijev elleni, reggeli dróntámadás áldozatai között


Mentőalakulatok dolgoznak egy találatot kapott épület romjainál Kijevben 2022. október 17-én
Mentőalakulatok dolgoznak egy találatot kapott épület romjainál Kijevben 2022. október 17-én

Ne közelítsék meg azokat a városrészeket, ahová drónok csapódtak, kérte Kijev polgármestere a lakóktól – mondta a Szabad Európának a Kijevben élő Tompa Tibor. A házuktól légvonalban két kilométernyire csapódott be egy épületbe egy drón, az áldozatok között van egy fiatal pár, a nő állapotos volt.

Azt mondja, az emberek fatalisták lettek, nem mennek le az óvóhelyre. „Megdöbbenve olvastam, hogy egy statisztika szerint azoknak, akik Kijevben maradtak, kevesebb mint tíz százaléka megy le légiriadó esetén a pincébe.”

A Szabad Európa is beszámolt az ukrán főváros ellen reggel végrehajtott orosz dróntámadásról. Tompa Tibor azt mondja, 6.37-kor kezdődött a légiriadó, 7.10 körül hallott két robbanást, nem sokkal utána bejelentették, hogy drónbecsapódások vannak.

„Én már nagyon jól meg tudom különbözteti a rakétákat és a drónokat a hangjukról. A rakéta sípol, fütyül szinte, a drónnak meg olyan hangja van inkább, mint egy robogónak.”

Úgy tudja, összesen 28 drónt küldtek Kijevre, öt csapódott be, a többit lelőtték. Az egyik telibe talált egy elég frekventált helyen lévő lakóházat, amely romba dőlt, nem tudni még, összesen hány áldozat van. Nagy erőkkel dolgoznak a mentőalakulatok. Tompa Tibor lakásának közelében is találatot kapott egy épület, ott négy holttestet látott, köztük egy fiatal párt, a nő állapotos volt.

„Még lehetnek a romok alatt. Klicsko, a polgármester azt kérte, semmiképp ne menjünk az utcára, és azt a részt ne közelítse meg senki, ahová a drónok becsapódtak. A többi drón energetikai objektumokat talált el, megrongálódtak, kiégtek. Ismét figyelmeztették a lakosságot, hogy áramkimaradások lehetnek.”

A férfi azt mondja, éjszakánként legalább négy-öt légiriadó van, de már ők sem mennek le a pincébe. A felesége egy iskolában igazgatóhelyettes, távoktatás van, csak a tanárok járnak be. Riadó idején le kell menniük a pincébe.

Az emberek próbálnak normálisan létezni, munkába menni, akinek működik a munkahelye. Vele eddig négyszer fordult elő, hogy elindult, és vissza kellett fordulnia, mert nem volt biztonságos. Azt mondja, a kijeviek már tudják, hogy ha útközben kapja el őket a légitámadás, és nem jutnak el az aluljáróba vagy a metróba, embriópózban kell a földre feküdni, a fejet védeni, és semmiképpen sem szabad az autók mellett fedezéket keresni, mert a drónok a járműveket támadják.

Drónokkal támadták Kijevet
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:09 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG