Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Robbanások, kamikazedrónok Kijevben


Orosz dróntámadás Kijevben 2022. október 17-én
Orosz dróntámadás Kijevben 2022. október 17-én

Legkevesebb három robbanás hallatszott az ukrán fővárosban hétfő reggel, miután megszólaltak a légiriadót jelző szirénák. Vitalij Klicsko polgármester azt mondta, hogy a központi negyed lakóépületeiben keletkezett kár.

Az ukrán hivatal vezetője, Andrij Jermak szerint a támadásokat úgynevezett kamikazedrónok hajtották végre. Egy héttel ezelőtt Kijevben több orosz rakéta csapódott be a reggeli csúcsforgalomban, és több más települést is támadást ért, amelyben 19 ember vesztette életét. Ez volt az első alkalom a háború során, hogy az orosz rakéták közvetlenül célba vették Kijev központját.

A kijevi magyar nagykövetség munkatársai közül senki sem sérült meg – számolt be közösségi oldalán Szijjártó Péter, miután beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel. A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy Magyarország nem zárja be kijevi nagykövetségét, csak ha drámai változások állnak be.

Helyi idő szerint reggel 7 óra körül észlelték a hétfői robbanásokat a BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint. Klicsko polgármester a Telegram közösségi oldalon arról számolt be, hogy ismét a központi Sevcsenkivszkij kerület volt a célpont, ahová egy hete is több rakéta csapódott be. Felszólították a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyen.

Andrij Jermak ismét sürgette, hogy Ukrajna mielőbb kapjon több légvédelmi rendszert. Ezt egy héttel ezelőtt Joe Biden amerikai elnök az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés alkalmával meg is ígérte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az egy héttel ezelőtti támadások után kijelentette, hogy azokkal az Oroszországot a megszállt Krímmel összekötő, kulcsfontosságú híd elleni támadást torolták meg.

A hét elején Putyin még azt mondta, nincs szükség további nagyszabású csapásokra Ukrajna ellen, mert a legtöbb kijelölt célpontot eltalálták, és hozzátette, nem az volt a célja, hogy elpusztítsa az országot.

Háborús télre készülnek az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG