Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai elnökválasztás 2020: elhúzódó eredményhirdetés


Szavazatszámlálás Pennsylvania államban 2020. november 3-án.
Szavazatszámlálás Pennsylvania államban 2020. november 3-án.

Robothívások zavarták meg néhol a voksolókat és voltak kisebb összecsapások is a tüntetők között, de ezen kívül jelentősebb események nélkül zajlott az elnökválasztás az Egyesült Államokban. A részvétel magas volt, az eredményhirdetés elhúzódhat.

Az elnöki posztra a jelenleg is hivatalban lévő republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, a korábbi alelnök Joe Biden közül választhatnak a szavazók. A koronavírus-járván miatt egy formabontó kampányt tudhatnak a jelöltek maguk mögött, és a fertőzés terjedése az ott felhozott témákat is meghatározta. A kampány utolsó heteiben a járvány jelentőségét többször lekicsinylő Donald Trumpnál is pozitív lett a teszt, pár napos kényszerpihenőre kényszerült, de a betegségből látszólag maradéktalanul felépült. Joe Biden választási hadjáratának egyik fontos témája volt, hogy bírálta a koronavírus megjelenésére adott amerikai kormányzati választ.

Az első adatokból úgy tűnik, hogy magyar idő szerint reggel hat órakor a Donald Trumpra adott szavazatok vannak többségben 19 államban, köztük Alabamában, Mississippiben és Montanában. Joe Biden vezetését mutatják az első jelentések Kaliforniában, Delaware-ben és Marylandben.

Ezek az eredmények eddig nem számítanak meglepőnek, a figyelem központjában Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Ohio, Észak-Karolina, Georgia és Florida állnak, ezek dönthetik el az elnökválasztást.

Az eredményeket követő, folyamatosan frissülő térképünket ezen az oldalon találja.

A részvételi arány is igazolja a feltételezéseket: idén az évszázados átlagánál többen élhetnek jogukkal az ország első emberének és kongresszusi tagjainak kiválasztásában.

Rendben zajlott szavazás

Ugyan kisebb rendbontások voltak, de a voksolás jelentősebb események nélkül lezajlott. Ugyan az országban több helyen kezdődtek már a választás napján tüntetések, és a washingtoni Fehér Háznál páran összeverekedtek, de a voksolás biztonságát semmi sem veszélyeztette. Igaz, ehhez helyenként - így például a fővárosban is - ki kellett rendelni a Nemzeti Gárdát.

Több városban a tulajdonosok bedeszkázták az üzletük kirakatát, nagyobb összecsapásoktól tartva.

Gyanús telefonhívások

Vizsgálatot indított a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amiért néhány államban a választókat elbizonytalanító automata telefonhívásokról kaptak jelentéseket. A robotüzeneteken egy női hang azt mondja: "Helló, ez csak egy próbahívás. Itt az ideje otthon maradni. Maradj biztonságban és maradj otthon!". Ilyen hívásokat jeleztek Például Michiganben, Massachusettsben vagy Észak-Karolinában.

Jelöltek eltérő karakterrel és háttérrel

A szavazók két élesen eltérő jelölt közül választhatnak: Donald Trump, a jelenlegi elnök – aki kívülállóként érkezett a republikánus pártba, és egy igen sajátos konzervativizmust hozott magával – az újraválasztásért küzd. Kihívója az a Joe Biden, korábbi demokrata alelnök, aki munkás felmenők leszármazottja és egész életét a politikának szentelte.

A koronavírus-járvány miatt rekordszámú szavazó, körülbelül 97 millió ember már előre leadta a szavazatát, vagy levélben szavazott. Sok állam kibővítette a korai szavazás lehetőségét, hogy elkerülje a torlódást az urnáknál, és csökkentse a fertőzés kockázatát.

A korai szavazatok magas aránya, és a közhangulat is afelé mutat, hogy a 2020-as részvételi arány jóval magasabb lehet, mint ami 2016-ban volt, amikor a szavazásra jogosultak 55 százaléka vett részt a választásokon.

Elhúzódó eredményhirdetés

Szakértők arra számítanak, hogy eltarthat majd egy ideig, mire kiderül, ki nyerte a választást. Normál esetben már a választás éjjelén egyértelmű, hogy ki szerezte meg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot, azonban ez az idén sokak szerint nem így lesz. A levélszavazatokat ugyanis sokáig tart összesíteni, ráadásul egyes államokban, beleértve a kulcsfontosságú Pennsylvaniát is, nem szabad a választás napja előtt megkezdeni a levélben korábban beérkezett szavazatok összesítését.

Azért is szükség lehet az emberek türelmére, mivel a részeredmények az olyan kulcsfontosságú államokban, mint amilyen Pennsylvania is, félrevezetőek lehetnek.

Az olyan államok, ahol előre összeszámolják a levélszavazatokat, kezdetben valószínűleg Biden felé húznak majd, mivel a közvélemény-kutatások szerint a demokraták nagyobb arányban szavaztak levélben, mint a republikánusok. Ezzel szemben azokban az államokban – ilyen Pennsylvania is – ahol a választásig nem számolják meg a szavazatokat, van rá esély, hogy először Trump fog az élre törni.

Az elemzők arra számítanak, hogy ezek az anomáliák kisimulnak, ahogy növekszik a feldolgozottság. Michael McDonald az U.S. Election projekt kutatója mindezek ellenére azt mondja, hogy szerinte a 29 elektori szavazattal rendelkező Florida “egy megbízható jel” lesz arra nézve, mi lesz a választás végeredménye.

Trump már tudja az eredményt

Donald Trump beszédet tartott a Fehér Házban magyar idő szerint szerda reggel. "Nagy ünneplésre készülünk, mindent megnyertünk" - kezdte az elnök, aki elsősorban a pennsylvaniai és floridai eredményekre alapozta optimizmusát, bár az Ismét kikelt az ellen, hogy elhúzódik a szavazatok összeszámlálása, és bármilyen konkrétum elárulása nélkül választási csalást emlegetett: "ez egy átverés az amerikaiak számára. Szégyen az országunkra nézve. Őszintén szólva megnyertük ezt a választást." Hozzátette, a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a választási eredmények védelmében. "Minden szavazást le kell állítani" - mondta, bár nem tudni, ezzel mire célzott, hiszen elméletileg addigra már a szavazóhelyiségeket hivatalosan bezárták.

Az elnök állításaira, hogy csalás történt volna, vagy bármilyen szabálytalanság lenne, eddig nincs bizonyíték.

A választással kapcsolatos friss híreket itt foglaljuk össze.

Melyik jelölt politikája áll Önhöz közelebb: megtudhatja alábbi kérdőívünk kitöltésével.

Trump vagy Biden?

Trump vagy Biden?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Ahol már pontosabb képet látni: kongresszus és szenátus

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották most újra. A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi kongresszusban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

A szenátus helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. Több tekintélyes republikánus szenátort - köztük például John Cornyn texasi, Ben Sasse nebraskai vagy James Inhofe oklahomai politikust - ismételten megválasztottak, és megőrizte bársonyszékét a dél-karolinai Lindsey Graham is, akinek pedig a Demokrata Párt dél-karolinai elnökének személyében erőteljes kihívója volt.

A republikánusok elveszítettek egy szenátori széket Coloradóban, ahol Cory Gardnert "kiütötte" a washingtoni bársonyszékből John Hickenlooper, aki korábban Colorado kormányzója is volt. Ugyanakkor Alabamában veszített a demokrata párti Doug Jones szenátor, s helyette Tommy Tuberville, Donald Trump elnök egyik támogatottja nyerte el a választók bizalmát.

Cikkünk folyamatosan frissül, látogasson vissza a legfrissebb információkért! Készült a Szabad Európa központi hírszerkesztősége, a Reuters, az AP, az AFP és az MTI tudósításainak felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG