Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pompeo kicsit visszavett, de még mindig nem ismeri el Biden győzelmét


Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban 2020. november 10-én.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban 2020. november 10-én.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy egy „második Trump-kormány” következik, amivel nagy botrányt kavart. Később kicsit árnyalta a szavait, de továbbra sem ismeri el, hogy Biden nyerte volna a választást.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a világnak „bíznia kéne” abban, hogy békés lesz a hatalomátadás folyamata az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy az amerikai politikus nem hajlandó elismerni Joe Biden megválasztott elnököt a választások győztesének egy héttel a választás napja után sem.

Pompeo egy második Trump-kormányról beszélt

Pompeo kritikák egész sorát váltotta ki, amikor november 10-én egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „sima lesz a hatalom átadása a második Trump-kormány számára”.

Joe Bident tekintik a Egyesült Államok megválasztott elnökének, a november 3-ai választás győztesének. Országos szinten 5 millió szavazat az előnye jelenleg, és négy csatatérállamban is vezet, amivel megszerezte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

A 77 éves Biden figyelmen kívül hagyta Trump próbálkozásait, hogy megkérdőjelezze a november 3-ai választás eredményét, és elkezdte a hatalomátvétel előkészítését, annak ellenére, hogy az elnök jogi útra próbálja terelni a dolgot több államban is, amihez republikánus politikusokkal együtt az igazságügyi minisztérium is asszisztál.

Némileg árnyalta a kijelentését

Nem volt világos, hogy Pompeo, aki Trump közeli szövetségese, komolyan beszélt-e, amikor azt mondta, hogy egy második Trump-kormány jön. A kijelentést a demokraták megalapozatlannak és veszélyesnek nevezték. A külügyminiszter később megpróbált egy kicsit finomítani a szavain.

„Készen állunk. A világ azt figyeli, hogy mi folyik itt. Összeszámoljuk az összes szavazatot. Amikor ez lezárult, kiválasztjuk az elektorokat. Ennek megvan a menete, az alkotmányban ez világosan le van fektetve” – mondta Pompeo.

A Fox News műsorában beszélve Mike Pompeo azt mondta: „Biztos vagyok benne, hogy egy jó átadási folyamatunk lesz, és hogy biztosítani fogjuk, hogy bárki is kerül hivatalba január 20-án délben, rendelkezik majd minden szükséges eszközzel, szóval egy szívdobbanásnyi időre sem fog hiányozni a képesség, hogy biztonságban tartsa az amerikaiakat.”

Két független nemzetközi megfigyelőszervezet is azt mondta, hogy a választás tisztességes volt, és mentes a komolyabb szabálytalanságoktól. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kritizálta Trumpot, amiért alaptalanul megkérdőjelezte a szavazás hitelességét.

Trump eddig nem tudott semmilyen konkrét bizonyítékot felmutatni a csalásra, és úgy tűnik, a közvéleményt sem tudta megnyerni magának. Egy Reuters/Ipsos felmérés szerint, amint november 10-én publikáltak, ötből négy amerikai úgy gondolja, hogy Biden nyerte meg a választást.

Megakadt az átadási folyamat

Biden, akinek a győzelméhez sok szövetséges ország vezetője gratulált, november 10-én „szégyenletesnek” nevezte, hogy az elnök nem hajlandó beismerni a vereséget. A szövetségi állam adminisztratív ügyeiért felelős állami szerv azonban, amelynek a vezetőjét Trump jelölte ki, nem engedi, hogy hivatalosan is megkezdődjön a hatalomátadás folyamata, mivel azt állítják, még nincs „egyértelmű” győztese a választásnak.

Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának leköszönő elnöke élesen elítélte Pompeo szavait, és azt mondta, hogy „nem kéne részt vennie az alaptalan és veszélyes támadásokban a választások legitimitása ellen.”

„A külügynek most Biden megválasztott elnök beiktatási folyamatára kéne készülnie” – mondta Engel. Pompeo azt mondta, „nevetséges” az a feltételezés, hogy Trump – eddig minden bizonyítékot nélkülöző – vádjai árthatnának Amerika hitelességének, amikor más országok választásai folyamatiról alkot véleményt.

A külügyminiszternek november 13. és 23. között lesz az első hivatalos útja az elnökválasztás óta. Pompeo a Közel-Keletre és Európába látogat, beleértve Franciaországot, Törökországot, Izraelt és Szaúd-Arábiát, csupa olyan országot, amely már gratulált Biden győzelméhez.

Pompeo Grúziába is elutazik, hogy „kifejezze az Egyesült Államok támogatását Grúzia függetlensége és területi integritása iránt” és „további haladást sürgessen a demokratikus reformokban”, derül ki az amerikai külügy tájékoztatásából. Egy nyilatkozat szerint Izraelben egyebek között „a közös erőfeszítések Irán kártékony tevékenysége ellen” lesz a téma.

Készült az AP, a CNN, és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG