Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy új, kísérleti antitest-gyógyszer semlegesítette a vírus összes variánsát


Koronavírus elektronmikroszkóp alatt egy 2020 decemberéből származó képen
Koronavírus elektronmikroszkóp alatt egy 2020 decemberéből származó képen

Egy új gyógyszer jó lehet az összes főbb koronavírus-variáns ellen, mivel olyan helyen csatlakozik a vírushoz, ahol az kevésbé mutálódik. A hagyományos gyulladáscsökkentőknek pedig jó eséllyel nincs közük a Covidhoz.

Egy kísérleti antitest-gyógyszer hatásosan semlegesítette a járványt okozó koronavírus összes főbb variánsát, írja a Reuters.

Az Eli Lilly gyógyszercég és az AbCellera Biologics készítménye laboratóriumi körülmények között jól teljesített a vírus számos variánsa ellen. Így például az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Dél-Afrikában, New Yorkban vagy Kaliforniában azonosított vírusvariánsok ellen.

Az LY-CoV1404 vagy LY3853113 néven jelölt antitest egy olyan helyen csatlakozik a koronavírushoz, ahol utóbbi kevésbé képes mutálódni. Ami azt jelenti a kutatók szerint, hogy a gyógyszer hatásossága tartósnak ígérkezik.

Mindez szerintük azért is lehet fontos, mert a jelenleg terápiás céllal használt antitestek kevésbé vagy egyáltalán nem hatásosak az új vírusvariánsok ellen. Az AbCellera tervei szerint hamarosan a gyógyszer embereken végzett kísérleteiről is megosztanak információkat.

Nem okoz gondot pédául az ibuprofén

Egy másik, az előbb említettől független tanulmány azt mutatta ki, hogy nincs pozitív kapcsolat a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők (NSAID) és a koronavírusos megbetegedések vagy azok súlyossága között. Ilyen termék például az aszpirin vagy az ibuprofén hatóanyagú készítmények.

Korábban ugyanis volt arra gyanú, hogy esetleg valahogy összefüggésben lehetnek ezek a termékek a koronavírus okozta gondokkal. De most több mint 2,7 millió embert vizsgáltak, akik telefonos appon vezették a tüneteiket. Közülük kilencezer el is kapta a koronavírust.

Kiszűrve minden más betegség, életvitelbeli különbség és hasonló körülmények hatását, a szerzők megállapították, hogy az említett gyanú nem igaz. Mindössze arról lehetett szó, hogy akik egyébként is veszélyeztetettebbek voltak más betegségek vagy körülmények miatt, azok eleve nagyobb valószínűséggel szedtek ilyen fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG