Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljesen bojkottálnák a pekingi olimpiát


Ujgurok imádkoznak egy mecsetben Hszincsianban, egy Peking által szervezett sajtókörút egyik állomásán, 2021. április 19-én
Ujgurok imádkoznak egy mecsetben Hszincsianban, egy Peking által szervezett sajtókörút egyik állomásán, 2021. április 19-én

A kínai kisebbségekkel szembeni emberi jogi visszaélésekre hivatkozva a 2022-es pekingi téli olimpia teljes körű bojkottját követeli több csoport. A lépés vélhetően növeli a nyomást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, a sportolókon, a szponzorokon és a sportszövetségeken.

Az ujgurokat, tibetieket, Hongkong lakóit és másokat képviselő koalíció hétfőn kiadott közleményében szólít fel a bojkottra, azoknak a korábban már lebegtetett kisebb súlyú intézkedéseknek a feladására, mint amilyen a „diplomáciai bojkott” és a további tárgyalások a NOB-bal vagy Kínával.

„Elmúlt a tárgyalások ideje a NOB-bal” – mondta az Associated Pressnek adott exkluzív interjújában Lhadon Tethong a Tibeti Akció Intézettől. „Ez nem lehet átlagos játék vagy átlagos üzlet sem a NOB-nak, sem a nemzetközi közösségnek.”

A pekingi olimpia 2022. február 4-én kezdődne, mindössze hat hónappal azután, hogy az elhalasztott tokiói nyári játékok véget érnének.

A NOB-ot nem izgatja

A jogvédő csoportok többször is leültek tárgyalni tavaly a NOB-bal, kérték, hogy a játékokat vigyék máshova Kínából. Ezeknek a tárgyalásoknak egyik kulcsfigurája Zumretay Arkin volt az Ujgur Világkongresszustól.

Tethongot magát őrizetbe vették és deportálták Kínából 2007-ben – egy évvel a nyári pekingi olimpia előtt – amiért kampányt vezetett Tibetért.

„A helyzet, amelyben most vagyunk, bizonyíthatóan rosszabb, mint az akkori volt” – mondja Tethong, rámutatva: a NOB azzal érvelt, hogy a 2008-as olimpia javítani fog az emberi jogi helyzeten Kínában. „Ha a játékokat megrendezik, akkor Peking megkapja a nemzetközi jóváhagyás pecsétjét arra, amit csinál.”

A bojkottfelhívás egy nappal előzte meg az Egyesült Államok Kongresszusának együttes meghallgatását, melynek középpontjában a pekingi olimpia és a kínai emberi jogi jelentés áll. És csak néhány nappal követte az amerikai olimpiai és paraolimpiai bizottság kijelentését arról, hogy a bojkottok hatástalanok és csak a sportolóknak rosszak.

Nem vagyunk a világot felügyelő kormány

„Az emberek azon dolgoztak, hogy jóhiszeműen kapcsolatba lépjenek a NOB-bal, hogy megértessék vele a problémát, közvetlenül az érintettek szájából –​ az ujgurok állnak a lista tetején, valamint a tibetiek és mások” – mondta Tethong. „​Nyilvánvaló, hogy a NOB-ot egyáltalán nem érdekli, hogy az ott élő embereket milyen valós hatások érik.”

A NOB ismételten kijelentette, hogy „​semlegesnek” kell lennie és távol kell maradnia a politikától. A svájci székhelyű testület lényegében egy sportbiznisz, bevétele 75 százalékát a televíziós közvetítési jogok eladásából szerzi, 18 százalékát pedig szponzoroktól kapja. Az ENSZ-ben megfigyelői státusszal is rendelkezik.

„Nem vagyunk a világot felügyelő kormány” – mondta nemrégiben Thomas Bach NOB-elnök.

Peking kikéri magának

A kínai külügyminisztérium bírálta „a sport átpolitizálását” , és kijelentette, hogy bármilyen bojkott „​kudarcra van ítélve”. Kína tagadja az ujgur nép elleni népirtás vádját.

Egy minap kiadott amerikai külügyminisztériumi jelentés kifejezetten kimondta, hogy tavaly „népirtást és emberiség elleni bűncselekményeket” követtek el a muzulmán ujgurok és más kisebbségek ellen Hszincsiang nyugati régiójában.

Tethong azt mondja, tudja, hogy egyes sportolók ellenezhetik a tervet. De mások, akiket megragadott a Black Lives Matter mozgalom, szövetségesekké válhatnak. Szerinte ez egy „​le a kesztyűt” pillanat.

A sportolók dilemmája

„Nyilvánvalóan sok ember törődik a sportolókkal és életre szóló munkájukkal” – mondta Thetong. „​De végül a NOB az, aki ebbe a helyzetbe hozta őket, és akit el kell számoltatni ezért.”

Mikaela Shiffrin amerikai síelő, kétszeres olimpiai aranyérmes nemrégiben a CNN-nek fejtette ki a sportolók dilemmáját.

„Nyilván senki nem szeretné, ha olyan helyzetbe hoznák, hogy választania kellene az emberi jogok, például az emberiesség és aközött, hogy végezhesse a munkáját” – mondta.

Népirtás a lelátók mögött?

Tethong azt javasolja, hogy a koalíció tagjai lobbizzanak a NOB 15 szponzoránál, a NOB bevételeinek mintegy 40 százalékát adó NBC amerikai médiahálózatnál, a sportszövetségeknél, a civil társadalmi csoportoknál, „és bárkinél, aki meghallgatja őket”.

Az aktivisták már kiszemelték a NOB szponzorai közül az Airbnb-t figyelemfelhívásra.

„Az első az erkölcsi kérdés” – mondja Tethong. „​Rendben van egy olyan nemzetközi jóakaratú sportesemény házigazdájának lenni, mint amilyen az olimpiai játékok, miközben a vendéglátó ország népirtást követ el a lelátón túl?”

A NOB-bal folytatott találkozókon, mondják az aktivisták, azt kérték, mutassanak nekik olyan dokumentumokat, melyekben Kína
biztosítékokat” adott az emberi jogok helyzetét illetően. Az aktivisták azt mondják, a NOB nem állt elő ilyen dokumentumokkal.

A párizsi olimpián szavatolják először az emberi jogokat

A NOB belevette az emberi jogi követelményeket néhány évvel ezelőtt a 2024-es párizsi olimpia rendezővárosával kötött szerződésébe, de kihagyta ezeket az irányelveket – az ENSZ üzleti és emberi jogi irányelveit – Peking esetében. A párizsi lesz az első olimpia ezekkel az emberi jogi csoportok által régóta szorgalmazott normákkal.

A múlt héten emberi jogi csoportok és nyugati országok az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország vezetésével azzal vádolták Kínát, hogy súlyos bűnöket követ el az ujgur kisebbség ellen és akadálytalan hozzáférést követeltek az ENSZ szakértőinek.

A találkozón Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete, Barbara Woodward a hszincsiangi helyzetet „napjaink egyik legrosszabb emberi jogi válságának” nevezte.

„A bizonyítékok bizonyos etnikai csoportok elnyomásának programjára utalnak” – mondta Woodward. „​A vallás megjelenítését kriminalizálták, az ujgur nyelvet és kultúrát pedig rendszerszintűen és nagymértékben hátrányosan megkülönböztetik.”

Készült az AP exkluzív interjúja alapján
XS
SM
MD
LG