Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áprilisi nagy nyitás Angliában – félúton a szabadság felé


Két nő szelfivel és pezsgővel ünnepli a 2021. április 12-i részleges angliai nyitást a londoni Fox on the Hill pubban. Az angliai karanténoldási menetrend értelmében mostantól kinyithatnak a kerthelyiségek, a konditermek, fodrászok és kozmetikusok
Két nő szelfivel és pezsgővel ünnepli a 2021. április 12-i részleges angliai nyitást a londoni Fox on the Hill pubban. Az angliai karanténoldási menetrend értelmében mostantól kinyithatnak a kerthelyiségek, a konditermek, fodrászok és kozmetikusok

Anglia hétfőn ébredezni kezdett a koronavírus-karantén utáni tetszhalálból. Reggel már sorok által az üzletek előtt, mert a kormány által kihirdetett menetrend értelmében kinyitottak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek is.

Kinyitottak a fodrászok és kozmetikusok, amelyeknél már jó előre lefoglalták az időpontokat, nyitnak a konditermek, uszodák – és még többek örömére, a kerthelyiségek.

A Newcastle-ben található Switch bárban betű szerint betartották a törvényes előírást: egy perccel éjfél után már pint söröket csapoltak az első vendégeknek.

Az ország legnagyobb pubja, a Ramsgate-i Royal Victoria Pavilion kerthelyiségének nyitására reggelig vártak a mindenre kész, vacogó vendégek. Cserébe élvezhették viszont, hogy ülve sörözhettek a kissé szürkés tengerpart közvetlen közelében.

A Secret Spa nevű, házi wellness szolgáltatást nyújtó országos cég pedig éjféltől elkezdte kiszolgálni a megrendelőket.

A múlt héten Boris Johnson kormányfő is arról beszélt, hogy a három hónapos lockdown után első útja a kocsmába vezet majd, de Fülöp herceg halála és a parlamenti megemlékezés valószínűleg módosította a terveit.

Vannak kávézók, amelyek elvitelre eddig is – jobbára veszteségesen – nyitva voltak, de csak elvitelre dolgoztak és jobbára veszteségesen. Jake-et, egy észak-londoni szendvicsbár tulajdonosát például nem töltötte el túlzott lelkesedéssel a nyitás. A Szabad Európának nyilatkozva arról beszélt, hogy ugyan kirakhat néhány asztalt a bejárat elé az utcára, de ez még nem éri meg, csak akkor kezd majd el profitot termelni, ha a belső térben is leülhetnek nála a vendégek. Ez pedig legkorábban májusban várható.

Mégis, az angolok boldogok, hogy találkozhatnak barátaikkal és szeretteikkel – még ha erre egyelőre csak a szabad ég alatt van lehetőség.

Példanélküli pofont kapott a brit gazdaság a pandémiától

A brit gazdaság számára pedig fontos a várva várt nyitás, mivel statisztikai adatok szerint a pandémia és az azt kísérő lezárások miatt 2020 volt évszázadok óta a legrosszabb éve.

A statisztika szerint a GDP 9,8%-kal esett vissza. Mint a Reuters megjegyezte, több százezer vállalkozás tartott zárva a december végi, harmadik lockdown óta, amikor a gyorsan fertőző kenti koronavírus-variáns miatt a brit kormány kénytelen volt újabb karantént elrendelni.

Sokan közülük nem élték túl a sokkot – például a környékemen található Bang & Olufsen szórakoztató elektronikai bolt. Az üzlet végkiárusítást tart, mielőtt lehúzná a rolót, de luxustermékei még a 40 százalékos árengedmény mellett is drágák a legtöbb vevőnek.

A PriceWaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég adatai szerint több mint 17 és félezer üzlet zárt be örökre. A Brit Kiskereskedelmi Szövetség szerint pedig a 37 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó cégek tavaly 67 ezer kereskedelmi dolgozót bocsájtottak el.

Miközben Angliában és Walesben a csapást túlélő vállalkozások hétfőn kinyithattak, Skóciában, a helyi kormányzat döntése miatt április 26-ig kell várniuk.

A rendőrök szerint a szabadság érzése a bűnözésre is kihat

Boris Johnson miniszterelnök „felelős viselkedésre” biztatta honfitársait, és emlékeztette őket: ne feledkezzenek meg a „kézmosás, az arc érintésének elkerülése, a biztonságos távolság és a szabad téri találkozókról” szóló ajánlásokról.

Arra, hogy mire lehet számítani, a korábbi márciusi lazítás idején már láttunk példákat: a piknikezés engedélyezése után sok helyen összeverekedtek a parkokban a látogatók, és szeméthalmokat hagytak maguk mögött.

Brit rendőrségi vezetők figyelmeztettek: nehezen tudnak majd minden esetben fellépni a karanténsértő magatartás esetén, mert a bűnözés szintje kezd visszatérni a Covid-19 előtti idők szintjére. A rendfenntartók arra számítanak, hogy a megugró alkoholfogyasztás miatt emelkedni kezd a lopások, betörések és erőszakos cselekmények száma.

A bűncselekmények és kihágások szintje már nagyon közelít a Covid-előtti szinthez” – mondta az Independent című lapnak Paul Griffiths, az angliai Rendőrfőnökök Szövetségének elnöke.

A rendőrök most arra összpontosítanak, hogy lefüleljék azokat, akik a tilalom ellenére tömeges beltéri rendezvényeket tartanak.

Dübörög az oltási program, javultak az adatok

Amiben a helyzet most más, mint a korábbi lezárások idején: már javában tart a decemberben indult oltási program: hétfőre már 32 millió felett járt az első védőoltást kapott lakosok száma (ez a felnőtt lakosság jóval több mint fele), a második dózist pedig már közel 7,5 millióan vették fel.

A kormány adatai szerint egy hét alatt 21 százalékkal esett tovább a Covid-19 miatt kórházba kerültek száma. A pozitív teszt utáni 28 napon belüli halálozások viszont kis mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek, és a napi átlag 7 haláleset volt.

Előrejelzések szerint a hazai fejlesztésű AstraZeneca-szérum körüli szállítási gondok és a ritka mellékhatásokról szóló hírek ellenére jól halad a brit program, és augusztus végére a lakosság háromnegyede már mindkét védőoltást megkaphatja. Ez az a szint, amikor már megjelenhet a nyájimmunitás, habár a közben megjelenő és a vakcinákkal szemben jobban ellenálló vírusvariánsok miatt további oltásokra is szükség lehet.

Az oltások nyomán a januári csúcsokat követően 95 százalékkal esett vissza az elhalálozások, és 90 százalékkal a regisztrált fertőzések száma. A szigetországban a világjárvány kezdete óta több mint 127 ezren haltak meg, amivel az ötödik helyen áll a Covid-19 által legsúlyosabban érintett országok listáján.

London azért ünnepelhetett, mert hétfőig az idén egyetlen egy Covid-19-hez köthető haláleset sem történt a fővárosi kórházakban. (Covid-halálnak az minősül, ha a megelőző 28 napban valakinek pozitív lett a tesztje, és a halotti bizonyítványon szerepel a betegség.)

Az angliai családok, vagy egy háztartásban élők számára közben külön öröm, hogy immár utazhatnak és szállást foglalhatnak az ország más részeiben, és meglátogathatják a mostantól nyitva tartó állatkerteket és vidámparkokat.

A nyitás következő fázisa május 17-én várható, és ha minden jól megy, akkor a Johnson-kormány június végére számolja fel a legtöbb Covid-korlátozást. Ennek nyomán az élet már nagyban fog hasonlítani a pandémia előtti időkhöz.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG