Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belemegy Oroszország az új atomfegyver-egyezménybe


RS-24 Yars interkontinentális ballisztikus rakétákat szállítanak a moszkvai Vörös térre, a 2020. június 24-én tartott katonai felvonuláson.
RS-24 Yars interkontinentális ballisztikus rakétákat szállítanak a moszkvai Vörös térre, a 2020. június 24-én tartott katonai felvonuláson.

Jóváhagyták a nukleáris hadászati támadófegyverek számának csökkentéséről szóló Új START-szerződés meghosszabbítását az orosz törvényhozók. Az egyezmény februárban járna le.

Tekintettel arra, hogy Moszkva és Washington meg akarja menteni az utolsó ilyen jellegű paktumot, január 27-én az orosz törvényhozás mindkét háza egyhangúlag megszavazta az Új START-szerződés újabb öt évvel történő meghosszabbítását.

Ez korlátozza az Oroszország és az Egyesült Államok által bevethető nukleáris robbanófejek, rakéták és bombázók mennyiségét. A nukleáris robbanófejeket 1550-ben, az azokat hordozó eszközök számát pedig 700-ban maximalizálja, és tartalmaz egy fontos, kölcsönös ellenőrzési rendszert is.. A szerződés februárban járt volna le.

Még előző nap, kedden bejelentették az Egyesült Államok és Oroszország tisztviselői , hogy döntés született a megállapodás meghosszabbításáról, amihez nincs szükség a kongresszus jóváhagyására.

Több elemző szerint az Új START-szerződés meghosszabbításának kudarca újabb fegyverkezést indíthatott volna el.

Nemzetbiztonsági érdek

Jen Psaki, a Fehér Ház új szóvivője január 21-én jelentette be, hogy Joe Biden újabb 5 évvel hosszabbítaná meg az Új START-ot.

„Az elnök hosszú ideje világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy az Új START-szerződés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja. A hosszabbításnak még több értelme van, amikor olyan ellenséges a viszony Oroszországgal, mint most”- mondta el a szóvivő.

A Trump-kormány több ezirányú kezdeményezése is kudarcba fulladt, más kategóriába tartozó atomfegyverekre is kiterjesztették volna szerződést, illetve bevonták volna abba Kínát is, ami miatt holtpontra jutottak a tárgyalások.

Putyint a gazdasági szankciók aggasztják

Az orosz elnök is üdvözölte a megállapodást. De szerinte olyan "kihívások" is maradtak, amelyek "jelentősen visszavethetik a globális fejlődést". Sőt, "a civilizáció végét" is jelenthetné akár egy világméretű konfliktus.

Putyin megjegyzést tette az Oroszország elleni gazdasági szankciókra is. Ezeket mások mellett az EU és az USA hozta meg , miután Oroszoroszág 2014-ben jogszerűtlenül elcsatolta a Krímet Ukrajnától és azóta is folyamatosan támogatja az ukrajnai háború lázadó erőit.

"A kereskedelmi akadályok, az illegális szankciók, a korlátozások a pénzügyi, a technológiai és az információs területeken. Az ilyen szabály nélküli játékok növelik a kockázatát annak, hogy az egyik fél elkezdjen katonai fegyvereket bevetni. Ez az igazi kockázat"

- érvelt Putyin orosz elnök.

Készült a Reuters és az AFP híreinek felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG