Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden öt évvel meghosszabbítaná az Új START-szerződést Oroszországgal


Interkontinentális ballisztikus rakétát indítanak az orosz haditengerészet Vlagyimir Monomak atomtengeralattjárójáról az Ohotszki-tengeren, 2020. december 12.
Interkontinentális ballisztikus rakétát indítanak az orosz haditengerészet Vlagyimir Monomak atomtengeralattjárójáról az Ohotszki-tengeren, 2020. december 12.

Joe Biden amerikai elnök öt évvel meghosszabbítaná Oroszországgal a nukleáris hadászati támadófegyverek számának csökkentéséről szóló, s máskülönben február elején lejáró Új START-szerződést. Oroszország üdvözli a lépést, de kíváncsiak a részletekre.

„Az elnök hosszú ideje világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy az Új START-szerződés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja. A hosszabbításnak még több értelme van, amikor olyan ellenséges a viszony Oroszországgal, mint most” – hangsúlyozta Jen Psaki, a Fehér Ház új szóvivője január 21-én.

A két ország között még érvényben lévő utolsó, 2010-ben aláírt fegyverkorlátozási megállapodás a nukleáris robbanófejek számát 1550-ben, az azokat hordozó eszközök számát pedig 700-ban maximalizálja.

Donald Trump előző amerikai elnök kormánya megpróbálkozott azzal, hogy más kategóriába tartozó atomfegyverekre is kiterjessze a szerződést, illetve bevonja abba Kínát is, ami miatt holtpontra jutottak a tárgyalások. Még egy rövidebb távú hosszabbítás elfogadása is problémákba ütközött, az egyezmény jövője így a február 5-i lejárat előtt mindössze két héttel hivatalba lépő Biden-adminisztrációtól függ.

Oroszország és Európa is támogatná a hosszabbítást

Oroszország a héten megerősítette, hogy támogatná a szerződés hatályának ötéves, minden további feltétel nélküli kiterjesztését.

A hosszabbítást, amely időt adna arra, hogy Moszkva és Washington egy új, ellenőrizhető fegyverkorlátozási megállapodásról tárgyaljon, üdvözölnék az Egyesült Államok európai szövetségesei is, amelyeket aggodalommal töltött el, hogy Trump felmondott két másik hasonló egyezményt.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára január 21-én a szerződés meghosszabbítására, majd pedig későbbi kiszélesítésére szólította fel az Egyesült Államokat és Oroszországot.

„Nem kellene olyan helyzetbe kerülnünk, hogy ne legyen korlátozás a nukleáris robbanófejek számát illetően, márpedig az Új START-szerződés napokon belül lejár” – figyelmeztetett brüsszeli sajtótájékoztatóján Stoltenberg.

Stoltenberg aláhúzta, hogy a hosszabbítás „nem a végcélja, hanem a kezdete a fegyverzet-ellenőrzés további erősítését célzó erőfeszítéseinknek”.

Oroszország kíváncsi a részletekre is

Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő azt mondta, hogy örülnének a szerződés meghosszabbításának, de fontos, hogy előbb lássák, milyen javaslattal állnak elő az amerikaiak. "Csak örülni tudunk a szerződés meghosszabbítására irányuló politikai akaratnak, de minden azon múlik, hogy mik a javaslat részletei, amit még át kell tanulmányoznunk" – mondta Peszkov.

Daryl Kimball, a washingtoni székhelyű Arms Control Association igazgatója egy elemzésében úgy vélekedett, hogy a szerződés hatályának kiterjesztése Joe Biden egyik legfőbb külpolitikai prioritása kell, hogy legyen.

„Az Új START-szerződés öt évvel történő, egyszerű és racionális meghosszabbítása korai győzelmet, pozitív momentumot jelentene az új elnök számára, segítene helyreállítani az Egyesült Államok hitelességét a fegyverzetkorlátozási ügyekben, lehetőséget teremtene a nukleáris veszély csillapítását célzó ambiciózusabb lépésekre, illetve közelebb vinne egy atomfegyverek nélküli világhoz” – írta.

Ettől függetlenül elszámoltatnák Moszkvát

A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor leszögezte, hogy a hosszabbítási javaslat ellenére a Biden-adminisztráció elkötelezett az iránt, hogy elszámoltassa Oroszországot „felelőtlen és ellenséges cselekedetei miatt”.

Elmondta, hogy Biden felkérte az amerikai hírszerző közösséget Oroszország feltételezett szerepének értékelésére a Solar Winds nevű cég egyik szoftverét felhasználó, az amerikai kormányt és fontos vállalatokat célzó hackertámadásban.

Arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok tovább folytatja vizsgálatát a németországi gyógykezelését követő hazatérésekor őrizetbe vett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében.

Emellett vizsgálják, hogy Oroszország megpróbálta-e befolyásolni a 2020-as választást.

Paski végül közölte, Washington tanulmányozni fogja azokat a jelentéseket is, amelyek szerint az orosz titkosszolgálat fejpénzt ajánlott afgán fegyvereseknek amerikai katonák meggyilkolásáért.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG