Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az abortusztörvény esetleges megváltoztatásáról és a „szankciós felárról" is beszélt Orbán Viktor


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án

Ha holnap reggeltől egy csepp gáz sem jönne Magyarországra, akkor is 4,5-5 hónapig a magyar gazdaság ezt nem érezné meg, úgy működne, mint most – állítja a miniszterelnök. Orbán Viktor a brüsszeli szankciókról és a 13. havi nyugdíjról is beszélt a közmédiában.

A Kossuth rádióban először az újabb nemzeti konzultációról beszélt a miniszterelnök. Szerinte a politika tapasztalati műfaj, a nemzeti konzultáció pedig az elmúlt 12 év egyik legsikeresebb nemzetstratégiai eszköze. Voltak válságos pillanatok az elmúlt 12 évben, és minél válságosabb időszakot él egy ország, annál nagyobb szükség van az egységre. Jó, ha be tudják vonni az embereket döntésbe. Erre több lehetőség van, és a nemzeti konzultáció Orbán Viktor szerint a legrugalmasabb forma.

Brüsszeli szankciók

A kormányfő szerint az emberek fizetik meg a szankciós politika árát, amit ő szankciós felárnak nevez. Mint mondta, az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment föl, hanem politikai döntéseket hoztak Brüsszelben. Ha nem lenne szankció, akkor most valahol ott lenne az olaj és a gáz ára, ami a választások idején, 100 dollár körül, ami szerinte menedzselhető helyzet lenne. Orbán szerint ezzel számolt a választási kampány idején a kormány.

Orbán szerint Brüsszel becsapta az embereket, amikor nyáron az energiára is kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat, „azóta fizetjük ezt a szankciós felárat".

A háború elhúzódik, és látni lehetett, hogy ha az energiaárak miatt meg fognak nőni az élelmiszerárak is, ehhez jött az aszály is - tette hozzá a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, hogy a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, ilyen a szankciós döntés is. Ha ezen nem változtatnak, akkor a szankciós felár be fog épülni gazdaságba és itt marad hosszú távon, a következő 5-10 évben az élet részévé válik, ezért kell tiltakozni ellene.

A szankciókat fél évente meg kell újítani, a revízió során van lehetőség arra, hogy javítsanak a hibás döntéseken. Egy hét múlva lesz Prágában csúcstalálkozó, amikor erről beszélnek majd.

Az energia, az ára és a tervezhetetlen költégvetés

Magyarország képes arra, ha holnap reggeltől egy csepp gáz nem jönne 4,5-5 hónapig a magyar gazdaság úgy élne, mint most, nem érezné meg - állítja a miniszterelnök.

Orbán szerint átlagosan egy család 181 ezer forintot kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában Ezt egyelőre bírja a magyar költségvetés, idén biztosan, és reméli, hogy 2023-ban is fenn tudják tartani.

Arról is beszélt, hogy a nagyon gyorsan változó energiaárak miatt utasították az MVM-et, hogy találjon olyan rugalmas fizetési megoldásokat, amivel alkalmazkodni lehet az energiaárakhoz.

Szerinte elérik az inflációs célt, de tervezhetetlen a költségvetés, ezért döntöttek úgy, hogy a béreken kívül mást nem fizetnek ki októberben, és decemberben hajtják végre a jövő évi költségvetésen azokat a változtatásokat, amelyekre szükség van.

Nyugdíjprémium és abortusztörvény

Előbbiről azt mondta, hogy idén és jövőre is meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat az idősek és a nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, és tartják az inflációkövető emelést is. Hozzátette, hogy a jegybank várakozása szerint 4 százalékos lehet az idei átlagos gazdasági növekedés, így a 3,5 százalék feletti növekedés miatt újra nyugdíjprémiumot fizethet a kormány.

Az abortusztörvényről a „szívhangrendelet" kapcsán fejtette ki véleményét Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, hogy tökéletes abortusztörvény nem létezik, de szerinte ezzel az érvényben lévővel a magyar társadalom együtt tud élni, ő maga ellenez minden módosítást, semmilyen változtatást nem tart elképzelhetőnek, és a válság miatt miatt nincs is most itt az ideje, hogy ezt megvitassák.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG