Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a Parlamentben: Ha nem Brüsszelből kapunk pénzt, máshonnan szerzünk majd


Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása közben 2022. szeptember 26-án
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása közben 2022. szeptember 26-án

Európa belegebed a gazdasági szankciók okozta válságba, miközben a magyar ellenzéket külföldről pénzelik, és idegen érdekeket szolgál – erről beszélt többek között napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a parlamentben. Az ellenzéki frakciók élesen bírálták a kormányfőt.

A háború miatt a világgazdaságot visszaesés, az európai országokat pedig megroppanás fenyegeti – mondta a parlamentben Orbán Viktor az őszi ülésszak első ülésén. A miniszterelnök – megerősítve Kötcsén elmondott gondolatait, amelyeket a Szabad Európa közölt – azt mondta, a háború lokális lehetett volna, de globálissá vált a nagyhatalmak és a szankciók miatt. A harcok el fognak húzódni, hiszen Ukrajnát fegyverrel segíti az Egyesült Államok és az EU, Oroszország tartalékai pedig kimeríthetetlenek.

Orbán szerint Ukrajna a szomszédunk, „talán ezért is van, hogy a magyar álláspont eltér Európa nagy részének az álláspontjától”, mi békét szeretnénk, Magyarországnak a biztonság és a szuvereitás megőrzése a legfontosabb, ezért hozták látre a Honvédelmi Alapot. A katonákat visszavonták a déli határtól, a helyükre határvadászok léptek. Belső és külső befolyásolási kísérletek is vannak és lesznek a miniszterelnök szerint, ezért kellett megerősíteni a nemzetbiztonsági szolgálatokat is.

Orbán: Már sok válságot láttam

A családokat negyven éve nem látott infláció sújtja a fejlett országokban, és idehaza is ettől félnek a legtöbben. Ez az átlagot meghaladó mértékben érinti Közép-Európa országait, az országkockázati felárak felfutottak, nő a költségvetési hiány és az adósság. Orbán szerint ugyanakkor már sok gazdasági válságot látott külföldön és idehaza is, elég csak a két évvel ezelőttire gondolni, a járvány idején. Most a bajok oka szerinte a háborús szankciók, és ezek következtében az energiaárak növekedése. Ezért pedig „egyértelűen a brüsszeli felelőtlen döntések a hibásak”.

Bár a háború elején még észszerű szankciókról volt szó, amelyek nem terjednek ki az energiahordozókra, ez nem teljesült, az energetikai szankciókkal, az olajat érintő büntetőintézkedésekkel a földgáz és az olaj ára is drasztikusan nőni kezdett. Mivel az EU-ban az áram árát összekötötték a gáz árával, ez is meredeken drágult. Eközben az amerikai energiaárak töredékei az európaiaknak. A gabona és a műtrágya ára szintén meredeken nőtt. Orbán szerint ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és meredeken zuhanna az infláció is. A szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország viszont nem esett térdre, és a háború végét sem látni.

„Egész Európa választ vár Brüsszeltől, hogy ezt meddig fogjuk így csinálni, ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed” – mondta a kormányfő, aki szerint „ideje erről amerikai barátainkkal is elbeszélgetni”. Ezért Európában egyre több a dühös ember, Orbán szerint a magyarok is közéjük tartoznak. Majd gratulált a vasárnapi választáson győztes olasz populista pártkoalíciónak.

A kormányfő úgy folytatta: Brüsszelben sosem ismerik el, hogy hibáztak, ehelyett elkezdenek az európai értékek megsértésével vádolni államokat, holott például magukat a szankciókat sem demokratikus módon hozták meg, mert nem kérdezték meg az embereket erről. A kormány viszont megkérdezi az emberek véleményét, ezért indít a témában nemzeti konzultációt. A kormány védeni próbálja a szankciós energiaárakkal szemben a családokat és a vállalkozásokat, van elég földgáz, van villamos energia és van elég kőolaj is télre. Orbán szerint „a cseheknek és a szlávoknak is” kiharcolta, hogy mentességet kapjanak a kőolajat érintő szankciók miatt, „kár, hogy nem köszönték meg”. De így is mindenkinek kevesebb gázt kell használnia.

Ezzel együtt növelik a hazai gázkitermelést, és meghosszabbítják a paksi atomerőmű üzemidejét. Majd „felkérte a baloldalt”, hogy támogassa ezt, valamint az atomerőmű bővítését is. Orbán szerint a rezsicsökkentett árakkal a magyar kormány adja a legnagyobb támogatást ezen a téren egész Európában, a magyar villanyár például a fele a világpiacinak. A támogatáshoz az extraprofitadóból szerzik meg a fedezetet, ezenfelül kedvezményes tűzifaprogrammal is segítenek.

Ha nem az EU-tól, más forrásból

A vállalkozásokat gyármentő programmal és a kisvállalkozások támogatásával segítik, ezenkívül 9400 milliárd forint értékű állami beruházás folyik, ezeket végigviszik, de most újakat nem indítanak. A következő tíz évben korszerűsítik a magyar energiarendszert több mint tízezer milliárd forintnyi uniós támogatásból. Ha mégsem kapjuk meg Brüsszelből ezeket a pénzeket, más forrásokból jutunk majd hozzá, az erről szóló tárgyalások már az Európai Unióval és más partnerekkel is folyamatban vannak. Folytatják a családok támogatását, mert még nincs demográfiai áttörés. December elején alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, ebben konkrét intézkedések szerepelnek majd. A magyar gazdaság modernizációját is folytatják, felgyorsítják az egyetemfejlesztési programot.

Végül Orbán megerősítette, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az Európai Unióban képzeli el az ország jövőjét, mert „mi európai nemzet vagyunk”, de ő egy sokszínű Európában hisz, Brüsszelben viszont sokan egy szürke, falanszter-Európát szeretnének látni. Végül azzal búcsúzott, hogy a kormány erős tempót fog diktálni a következő hetekben.

Ellenzék: Ezt már hallottuk

Az ellenzék részéről elsőként felszólaló Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője szerint Orbán Viktor semmi újat nem mondott most, a nemzeti konzultációról pedig úgy vélekedett, csak utólagos kormánydöntést akar legitimálni. Majd számonkérte a kormányfőt, hogy miért szavazza meg az uniós csúcsokon a szankciókat, ha közben ellenzi őket. A frakcióvezető szerint bár NATO-tagok vagyunk, akkor sem kellene hagyni, hogy amerikai csapatok állomásozzanak az országban. Toroczkai László szerint az energiaárakat a rendszerhasználati díj és az áfa átvállalásával is lehetne csökkenteni, de erre nem kész a kormány, majd vagyonadót javasolt a leggazdagabbak számára.

Ungár Péter (LMP) szerint a kormány az elmúlt tíz évben semmit nem tett azért, hogy ne függjön az orosz gáztól és kőolajtól ennyire, ráadásul irracionális módon a kormány ma is tiltja a szélenergia használatát, a napelemeket pedig termékdíjjal sújtja, akadályozva ezzel az elterjedésüket. Ungár szerint lehet kritizálni a szankciókat, de akkor mondja meg a kormány, mi mást lehet tenni azért, hogy Ukrajna megmaradjon, ami elemi érdeke Magyarországnak is. Ungár Péter szerint oroszbarát álláspontjával Orbán Viktor „Vilniustól Szófiáig” egyedül van.

A Jobbik frakcióvezetője, Lukács László György azzal kezdte: nem a Nyugat áll háborúban, hanem Oroszország, ezért Oroszországnak van a legnagyobb szerepe a háború lezárásában is. Orbán Viktor hétből hét szankciós csomagot szavazott meg, ráadásul úgy, hogy senki nem mondta, hogy gyors eredményt fognak hozni. Majd ő is feltette a kérdést a kormányfőnek, hogy ha nem szankciókat szeretne, hogyan érné el, hogy Oroszország abbahagyja a háborút. A kárpátaljai magyar kisebbség életét jelentősen befolyásolja majd, hogy a most születő ukrán nemzet tagjai hogyan gondolkoznak a magyar hozzáállásról a háborúhoz. Ezután bírálta a kormányfőt, amiért semmilyen segítséget nem nyújt a bajban lévő Dunaferrnek.

„Nem tartottak pisztolyt a fejükhöz”

Szabó Tímea a Párbeszéd részéről emlékeztette Orbán Viktort, hogy Románia, Szlovákia és Lengyelország is szomszédos Ukrajnával, mégis alacsonyabb az infláció ezekben az országokban. A Fideszes EP-képviselők fejéhez pedig „nem tartottak pisztolyt, amikor megszavazták a szankciókat”. A képviselő szerint az elmúlt harminc év legnagyobb válságával nézünk szembe, Orbán Viktor mégis azzal kampányolt, hogy marad a rezsicsökkentés és nem lesznek megszorítások, nem lesz adóemelés. Mára egyik vállalásból sem lett semmi. A cégekre kivetett extraprofitadót úgyis az emberek fizetik majd meg végül. Ezt követően 120 ezer forintos rezsitámogatást sürgetett minden családnak.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezetője szerint nem találkozott a valósággal Orbán Viktor helyzetértékelése, mert szociális katasztrófába jutott az ország, a kenyér, a tej, a tojás, a legalapvetőbb élelmiszerek drágultak drasztikusan, ráadásul mindez már a háború előtt elkezdődött. A Fidesz-kormány gyengítette tudatosan a forintot tizenkét éven át, építette le a jogállamot, ami miatt az ország elesik háromezer milliárd uniós pénztől. A kormány a Pakson termelt áram árával a magyar emberek kárára nyerészkedik, az áram és a gáz áfáját eszébe sem jut csökkenteni.

Gelencsér Ferenc, a Momentum felszólalója is emlékeztette a kormányfőt, hogy minden szankciót megszavazott eddig. A képviselő szerint az intézkedések működnek, a háborúnak pedig csak akkor lesz vége, ha Ukrajna megnyeri. A valóság más, mint amit Orbán Viktor leírt, és vaskos rezsiszámlákban jelentkezik majd több százezer magyar családnál. A kormánynak már esélye sem lesz, hogy felkészüljön az előttünk álló nehéz télre az uniós források felhasználásával, ez több mint bűn, hiba.

Gyurcsány Ferenc szerint megkínzott és megölt gyerekek, családanyák, családapák sírja fölött beszélt arról a magyar kormányfő, hogy ne büntessék a gyilkost, a kormány egyedül Európában találkozik a gyilkosokkal, ez undorító. A DK elnöke azt mondta, nem Magyarország becstelen, hanem a vezetői azok. A világ Ukrajna népével van, a Fidesz pedig Oroszországgal. Gyurcsány szerint Orbán Viktort fogják, mert amit tesz, nemcsak erkölcstelen, de érthetetlen is. Eközben a „bátor, szuverén utcai harcos” letérdel Brüsszelnek, ezt bizonyítja a tucatnyi törvény, amelyet benyújtottak, hogy hozzájuthassunk az uniós forrásokhoz. Majd ő is felrótta a kormányfőnek, hogy támogatta a szankciókat, utólag pedig konzultálna róluk. „Szánalmas kormányunk van, előbb-utóbb vége lesz, ezt tudom mondani önöknek” – fejezte be.

Orbán Viktor nem akart egységet bontani

Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta: a magyar baloldal a szankciók és a háború oldalán áll, míg a Mi Hazánk nem. A szankciók megszavazásáról azt mondta, hogy a kőolaj esetében mentességet kaptunk, a nukleáris termékekre és gázra vonatkozóan előre bejelentettük, hogy vétózunk. A többi szankciót azért szavaztuk meg, hogy ne bontsuk meg az európai egységet, ez a felelős politika. A rendszerhasználati díj csökkentéséről azt mondta: azért nem lehet megtenni, mert ebből támogatják a megújuló energiák elterjedését.

Az energia áfájának bevételéből a rezsicsökkentést finanszírozzák. Az extraprofitadót külföldi cégekre vetették ki, a romák támogatását folytatni fogják. A magyar energiafüggetlenség megteremtésével kapcsolatban a gázinterkonnektorok megépítését, a gáztározók visszavásárlását említette példaként. Orbán Viktor szerint azon dolgoznak, hogy létrejöjjön egy amerikai–orosz tárgyalás, mert a háborút csak ez tudja lezárni. Végül azt mondta: a magyar ellenzéket külföldről finanszírozzák, ezért idegen érdekeket szolgál, ez derült ki a mostani felszólalásaikból is.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG