Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Húsz civilt öltek meg tavaly Afganisztánban az amerikai hadműveletek során


Amerikai Chinook helikopterek a kandahári légi támaszponton 2011 márciusában
Amerikai Chinook helikopterek a kandahári légi támaszponton 2011 márciusában

Az amerikai hadsereg arról számolt be, hogy a tavaly Afganisztánban végrehajtott légi és szárazföldi műveletei során húsz civillel végeztek akaratlanul. Nem kormányzati szervezetek szerint a szám ennél jóval magasabb.

A húsz haláleset benne vannak abban a becslések szerint huszonháromban, amelyekért az Egyesült Államok háborús övezetekben folytatott műveletei voltak felelősek 2020-ban – jelenti ki a polgári áldozatokról a kongresszusnak eljuttatott éves jelentés.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma „úgy értékeli, hogy 2020 folyamán mintegy huszonhárom civil halt meg és körülbelül tíz másik sebesült meg az Egyesült Államok katonai műveleteiben” – áll a jelentés nyilvánosság számára hozzáférhető részében.

A Pentagon szerint Afganisztánban a húsz haláleset mellett öt ember sebesült meg. A halálesetek és sérülések hét légi és szárazföldi művelet során következtek be januárban és februárban – áll a jelentésben.

A koronavírus idején visszaestek a számok

A polgári halálesetek egyike Szomáliában történt 2020 februárjában, egy másik pedig Irakban, 2020 márciusában. A jelentés nem határozza meg, hogy a többi áldozatot mikor és hol ölték meg.

A meggyilkolt civilek száma jóval alacsonyabb, mint az előző években volt, ami a támadó műveletek visszaesését tükrözi a koronavírus-járvány idején. Összevetésként: 2017-ben az amerikai hadsereg azt közölte, hogy csaknem ötszáz civilt ölt meg.

Nem fizettek kárpótlást

A dokumentum arról is beszámol, hogy jóllehet a kongresszus évente hárommillió dollárt különít el az áldozatok családjának pénzügyi kárpótlására, a 2020-ban megölt és megsebesült áldozatoknak nem fizettek kártérítést.

A dokumentum szerint a parancsnokok az előírásokra támaszkodnak az események értékelése során, amikor eldöntik, mikor kell pénzt felajánlani. Hozzáteszik, hogy a fejlesztés alatt álló irányelv „további útmutatást nyújt majd a [Védelmi Minisztérium számára] alkalmas válaszokról abban az esetben, ha az Egyesült Államok katonai műveletei civileket sebesítenek vagy ölnek meg, illetve polgári vagyont rongálnak”.

Azoknak az áldozatoknak a száma, akikért a Pentagon a jelentésében felelősséget vállalt, messze elmarad a nem kormányzati szervezetek által azokon a területeken összegyűjtött adatoktól, ahol az amerikai hadsereg aktív.

A megfigyelők szerint jóval több az áldozat

Az Airwars megfigyelőcsoport, amely a légi csapások polgári áldozatait követi nyomon, közölte, hogy legóvatosabb becslései is azt mutatják, hogy százkét civil halt meg amerikai műveletekben szerte a világon.

Az Airwars az ENSZ Egyesült Afganisztáni Missziójára (UNAMA) hivatkozott, amely azt állította, hogy nyolcvankilenc halálesetet és harmincegy sebesültet számolt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők műveleteiben.

Szomáliában az Airwars és más civil szervezetek hétre becsülik az áldozatok számát. Az Airwars szerint az amerikai műveletek civileket öltek meg Szíriában és Irakban is.

Készült az AFP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG