Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai igazságügyi miniszter engedélyezte az állítólagos választási csalások kivizsgálását


Donald Trump (b) és William Barr amerikai igazságügyi miniszter a Fehér Házban 2019. május 22-én.
Donald Trump (b) és William Barr amerikai igazságügyi miniszter a Fehér Házban 2019. május 22-én.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter engedélyt adott a szövetségi ügyészeknek ara, hogy nyomozzanak az állítólagos választási visszaélések ügyében - annak ellenére, hogy egyelőre semmi sem bizonyítja Trump elnök csalásról szóló állításait.

Donald Trump amerikai elnök továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy elvesztette az elnökválasztást, és azt állítja: széleskörű választási csalások történtek több államban. Ennek nyomán igazságügyi minisztere, William Barr elrendelte, hogy szövetségi és ne az egyes államok ügyészei vizsgálódjanak az ügyben.

Barr erről szóló hétfői feljegyzését követően az amerikai média beszámolója szerint egy belső emailben lemondott posztjáról az igazságügyi minisztérium Választási Csalások Osztályának vezetője. Döntését “az új irányvonallal” és “annak következményeivel” indokolta.

Választási térképünket itt tudják nyomon követni.

Politikai döntésekkel vádolják az Trumphoz lojális igazságügyiminisztert

William Barr a hivatalban lévő Trump elnök támogatója, és a demokraták azzal vádolják, hogy minisztersége idején átpolitizálta az igazságszolgáltatást.

Joe Biden kampánystábja hozzátette: Barr tüzeli Donald Trump választási csalásokról szóló, megalapozatlan kijelentéseit.

Pontosan ezek azok az állítások, amelyekkel az elnök és jogászai naponta sikertelenül próbálkoznak. Az általuk indított pereket nevetve dobja ki egyik bíróság a másik után” - mondta Bob Bauer, Joe Biden egyik vezető tanácsadója.

Barr feljegyzése azután jelent meg, hogy a Trump-kormányzat a választási csalásokról szóló állítások kivizsgálására szólította fel az igazságügyi minisztériumot, és több államban is pereket indított. Michiganben és Georgiában a bíróságok visszadobták a beadványokat, és szakértők szerint Donald Trump jogászainak kevés esélyük van a választási eredmény módosítására.

Az ilyen ügyeket eddig helyi szinten kellett kivizsgálni

William Barr az amerikai szövetségi ügyészekhez címzett levelében azt sugallta, hogy az igazságügyi minisztériumnak nincs feltétlenül birtokában választási csalásokról szóló bizonyíték.

Ugyanakkor feloldotta azt a korábbi tiltást, amely nem engedte, hogy szövetségi ügyészek indítsanak vizsgálatokat. Általában az efféle nyomozások az egyes államok szintjén folynak.

Mivel lezárult a szavazás a mostani választásokon, engedélyezem önöknek, hogy bizonyos esetekben nyomozást indítsanak a szavazással és a szavazatszámlálással kapcsolatos súlyos állítások ügyében, még azelőtt, hogy az önök joghatósági területein érvényesítenék a választási eredményt” - írta Barr.

Hozzátette: “az ilyen nyomozásokat és felülvizsgálatot akkor lehet megkezdeni, ha világos és alapos gyanú áll fenn a szabálytalanságokról, amelyek - ha igaznak bizonyulnak -, kihathatnak az adott államban a szövetségi választások eredményére”.

“Ha gyanús dolgot látnak, nyomozzanak!”

Az igazságügyi minisztérium eddigi gyakorlata az volt, hogy a szövetségi szervek addig nem avatkoznak be, amíg állami szinten nem hitelesítik a szavazatok összegét, nem fejezik be az újraszámolást, és nem zárják le a versenyt.

William Barr azonban azt üzente az ügyészeknek, hogy az irányvonal nincs kőbe vésve, és ha bármi olyat látnak, ami megfordíthatja a november 3-i választások eredményét, akkor vizsgálódjanak az ügyben.

Ugyan a komoly állításokat nagy körültekintéssel kell kezelni, a spekulatív és túlzó állítások nem képezhetik szövetségi nyomozás alapját” - tette hozzá.

A igazságügyi tárca irányváltásának hátterében az áll, hogy a republikánusok továbbra is eddig meg nem alapozott vádakkal állnak elő, és több állam esetében említenek illegális szavazást és szavazatszámlálást, ami megváltozathatja a választások kimenetelét.

Barr találkozott Mitch McConnell szenátusi republikánus frakcióvezetővel, aki hétfőn azt mondta: Trumpnak joga van megvizsgáltatni a választási “rendellenességeket”.

A hivatalban lévő elnök eddig nem fogadta el vereségét, annak ellenére, hogy az amerikai média Joe Bident hozta ki győztesnek. A volt alelnök jelentősen több választói szavazatot gyűjtött be a kulcsfontosságú “csatatér” államokban, amivel bebiztosította magának az elnökséget.

Az amerikai választási rendszerről

Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét.

A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről.

Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG