Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai képviselőház elfogadta a törvényjavaslatot a TikTok betiltásáról


A chicagói Giovanna Gonzalez a Capitolium előtt tüntet a TikTok betiltása ellen, Washingtonban, 2024. március 12-én
A chicagói Giovanna Gonzalez a Capitolium előtt tüntet a TikTok betiltása ellen, Washingtonban, 2024. március 12-én

Az amerikai kongresszus alsóháza szerdán elsöprő többséggel hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené a TikTokot, hogy szakítsa meg kapcsolatait kínai anyavállalatával, máskülönben betiltják az Egyesült Államokban.

A jogszabály jelentősen visszavetné a videómegosztó alkalmazást, amelynek népszerűsége világszerte nő – akárcsak az aggodalom a kínai tulajdonos potenciális alárendeltsége miatt a Kínai Kommunista Pártnak.

A törvényhozók közül 352-en szavaztak a törvényjavaslat mellett, és 65-en ellene – ekkora egység ritkának számít a politikailag megosztott Washingtonban.

A figyelmeztető lövés eldördülése sokakat meglepett, a republikánusok és a demokraták ugyanis egyaránt kockáztatják a TikTok szenvedélyes fiatal felhasználóinak haragját egy olyan választási évben, amikor a fiatalok szavazatai kulcsfontosságúak lesznek.

„A mai kétpárti szavazás azt bizonyítja, hogy a kongresszus ellenzi a kommunista Kína kémkedésre és manipulálásra tett kísérleteit az amerikaiak ellen, és egyben jelzi elszántságunkat ellenségeink elrettentésére” – mondta a szavazás után Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke.

„Arra kérem a szenátust, hogy fogadja el ezt a törvényjavaslatot, és küldje el az elnöknek aláírásra.”

A törvényjavaslat sorsa azonban bizonytalan a képviselőháznál óvatosabb szenátusban, ahol többen ódzkodnak a drasztikus fellépéstől egy olyan alkalmazás ellen, amelynek 170 millió amerikai felhasználója van.

A Fehér Ház közlése szerint ha a törvénytervezet Joe Biden asztalára kerül, az elnök alá is írja. A tervezet hivatalos neve Törvény az amerikaiak védelméről a külföldi ellenfelek által ellenőrzött alkalmazásoktól.

Ehhez kapcsolódóan: Hatályba lépett az óriásplatformok európai szabályozása

„Hallassátok a hangotokat”

„A folyamatot titokban tartották, egy okból erőltették át a törvényjavaslatot – és ez betiltás” – írta a TikTok szóvivője közleményében.

„Reméljük, hogy a szenátus figyelembe veszi a tényeket, meghallgatja a választókat, és felismeri azt a hatást, amit a gazdaságra, hétmillió kisvállalkozásra és a szolgáltatásunkat igénybe vevő 170 millió amerikaira gyakorlunk.”

A szavazás után a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew arra kérte az alkalmazás amerikai felhasználóit, hogy álljanak ki, és osszák meg a történeteiket mások mellett a szenátoraikkal is.

„Ez a törvényjavaslat egy maroknyi közösségimédia-cég kezébe adja a hatalmat, miközben dollármilliárdokat vesz ki az alkotók és a kisvállalkozások zsebéből” – mondta Chew az X közösségimédia-platformon közzétett videóban.

„Több mint háromszázezer amerikai munkahelyet sodor veszélybe, és elveszi tőletek a TikTokot.”

„Továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, beleértve törvényes jogaink gyakorlását, hogy megvédjük ezt a csodálatos platformot, amelyet veletek együtt építettünk” – tette hozzá.

„Hisszük, hogy közösen úrrá lehetünk ezen. (…) Védjétek meg alkotmányos jogaitokat! Hallassátok a hangotokat!”

A szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer, akinek támogatnia kell a törvényjavaslatot, továbbra sem fűzött megjegyzést hozzá, csak annyit közölt, hogy a szenátus felülvizsgálja a jogszabályt, amikor megkapja a képviselőháztól.

A jogszabály, amely csak az elmúlt napokban kapott lendületet, előírja, hogy a TikTok anyavállalatának, a ByteDance-nek 180 napon belül el kell adnia az alkalmazást, máskülönben kizárják a TikTokot az Apple és a Google alkalmazásboltjaiból az Egyesült Államokban.

Egyben felhatalmazza az elnököt arra, hogy más alkalmazásokat is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítsen, ha az Egyesült Államokkal ellenségesnek tekintett országból irányítják.

A The Wall Street Journal szerint a TikTok elleni újabb kampány váratlanul érte a vállalatot, a TikTok vezetői ugyanis megnyugodtak, amikor Biden újraválasztási kampánya részeként múlt hónapban csatlakozott az alkalmazáshoz.

Chew Washingtonban van, és megpróbálja meggátolni a törvényjavaslat továbbjutását.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz dezinformációra figyelmeztet a választásokra készülő EU

A Trump-faktor

Kína szerdán arra figyelmeztetett, hogy a lépés „elkerülhetetlenül visszavág és kárt okoz az Egyesült Államoknak”.

„Bár az Egyesült Államok soha nem talált bizonyítékot arra, hogy a TikTok fenyegetné a nemzetbiztonságát, nem hagyott fel azzal, hogy eltiporja a TikTokot” – mondta Vang Venbin, a pekingi külügyminisztérium szóvivője, aki „bosszantó hozzáállásnak” ítélte a történteket.

A republikánus képviselők is jóváhagyták a törvényjavaslatot, szokatlan módon dacolva Donald Trumppal.

Korábbi álláspontjával szemben Trump hétfőn kijelentette, hogy ellenzi a kitiltást, főként azért, mert az a Metát, az Instagram és a Facebook tulajdonosát erősítené, amelyet „a nép ellenségének” nevezett.

Elnöksége idején Trump megpróbálta elvenni a TikTokot a ByteDance-től, de az amerikai bíróságok megakadályozták.

„Szerintem ez a szenátusban el fog vérezni – mondta Nancy Mace képviselő, Trump szövetségese. – Nem a mi dolgunk, hogy megtegyük.”

A TikTok határozottan tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a kínai kormánnyal, és közölte: úgy szervezte át a vállalatot, hogy az amerikai felhasználók adatai független felügyelet mellett az országon belül maradnak.

Ehhez kapcsolódóan: Az ír hatóságok 345 millió euróra bírságolták a TikTokot

Kínai válasz

Kína csütörtökön bírálta az amerikai törvényjavaslatot, amely betiltaná a TikTokot, ha nem szakítja meg a kapcsolatait kínai anyavállalatával, és azt ígérte: Peking „minden szükséges intézkedést megtesz” tengerentúli vállalatai érdekeinek védelmében.

„Az Egyesült Államoknak őszintén tiszteletben kell tartania a piacgazdaság és a tisztességes verseny elvét, és fel kell hagynia a külföldi vállalatok igazságtalan elnyomásával” – mondta He Jadong, a pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Washingtonnak „nyitott, tisztességes, igazságos és megkülönböztetéstől mentes környezetet kell biztosítania a külföldi vállalatok befektetéséhez és működéséhez az Egyesült Államokban” – tette hozzá.

„Kína minden szükséges intézkedést megtesz törvényes jogai és érdekei határozott védelmében” – közölte.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG