Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok azt mondja, megvédi a NATO minden centiméterét


A NATO védelmi minisztereinek tanácskozása Brüsszelben 2022. október 13-án. A találkozóra meghívót kapott Finnország és Svédország is
A NATO védelmi minisztereinek tanácskozása Brüsszelben 2022. október 13-án. A találkozóra meghívót kapott Finnország és Svédország is

Az Egyesült Államok megerősítette elkötelezettségét a NATO területének minden centimétere védelmére a szövetség védelmi minisztereinek csütörtöki tárgyalásai előtt. Ezek a nukleáris tervezőcsoport zárt ajtók mögötti megbeszéléseit is magukban foglalják.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere megerősítette Amerika elkötelezettségét a NATO kollektív védelmére, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét nukleáris fenyegetést tett a csaknem nyolc hónapja folyó ukrajnai invázió során elszenvedett harctéri kudarcok nyomán.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük a NATO területének minden centiméterét – ha és amikor szükség lesz rá” – mondta Austin.

Austin röviddel a NATO nukleáris ügyekkel foglalkozó magas rangú testületének ülése előtt beszélt, amelyen ő maga is részt vesz.

A NATO nem közölt részleteket a csütörtöki nukleáris megbeszélésekről, csak annyit árult el, hogy nukleáris politikáját „folyamatosan felülvizsgálja, és az új fejlemények fényében módosítja”.

Vlagyimir Putyin elnök nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik, mióta az elmúlt hónapban több fronton is visszaverték hadseregét Ukrajnában, és Oroszország kikiáltotta az ukrán területek annektálását.

Egy magas rangú NATO-tisztviselő szerdán kijelentette, hogy egy Ukrajnát érő orosz nukleáris csapás „szinte bizonyosan fizikai választ váltana ki sok szövetségestől, és potenciálisan magától a NATO-tól is”, de nem fejtette ki a kérdést.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója múlt hónapban közölte, hogy az Egyesült Államok világossá tette Moszkvának, milyen „katasztrofális következményekkel” kellene szembenéznie, ha atomfegyvert használna Ukrajnában.

Sullivan ugyanakkor nem ismertette nyilvánosan a tervezett amerikai válasz jellegét.

Diplomaták szerint Moszkva célzásai a taktikai nukleáris fegyver lehetséges alkalmazására Ukrajna elcsatolt területeinek védelmében azt célozzák, hogy a Nyugatot elijesszék Kijev támogatásától.

Csütörtökön Alekszandr Venediktovot, az orosz Biztonsági Tanács helyettes államtitkárát idézte az orosz sajtó, aki harmadik világháborúra figyelmeztetett, ha Ukrajnának megengedik, hogy csatlakozzon a NATO-hoz.

Kijev jól tudja, hogy egy ilyen lépés garantáltan olyan eszkalációhoz vezetne, amely harmadik világháborúba torkollna”​–- mondta Venediktov.

„A lépés öngyilkos természetét maguk a NATO-tagok is megértik.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyorsított NATO-felvételt kért, de Ukrajna teljes körű NATO-tagsága még messze van, mert a szövetség mind a harminc tagjának bele kell egyeznie.

NATO nukleáris gyakorlatok

Mindeközben a NATO bejelentette, hogy jövő héten folytatja a Steadfast Noon névre keresztelt éves nukleáris felkészülési gyakorlatát, amelyen a NATO-országok légierői gyakorlórepülésekkel, éles fegyverek nélkül modellezik az Európában lévő amerikai atombombák használatát.

A gyakorlatok lemondása az ukrajnai háború miatt „nagyon rossz jelzés” lenne – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden.

Németország közölte, hogy több mint egy tucat NATO-partner közösen kíván olyan légvédelmi rendszereket beszerezni, amelyek megvédik az európai szövetséges területeket a rakétáktól. Az izraeli Arrow 3 rendszer, az amerikai Patriot és a német IRIS-T egységek jöhetnek szóba.

Csaknem ötven ország képviselői gyűltek össze szerdán a NATO-központban, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy a tél folyamán és azon túl is ellátják Ukrajnát fegyverekkel, beleértve az új légvédelmi eszközöket, és ezzel potenciálisan megakadályozzák, hogy Oroszország erői átcsoportosítására használja ki a nyugodtabb téli időszakot.

Austin csütörtökön azt mondta, hogy a támogatásnak nincs lejárati ideje.

„Kitartunk amellett, hogy erőfeszítéseinkkel addig támogassuk Ukrajnát, ameddig csak kell” – mondta Austin Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az oldalán.

Stoltenberg méltatta, hogy az ENSZ Közgyűlése szerdán elítélte Oroszország négy, részben megszállt ukrajnai régiót érintő „törvénytelen annektálási kísérletét”.

„Ez is azt mutatja, hogy ki kell állnunk a szabályokon alapuló nemzetközi rend, alapvető értékeink mellett” – mondta Stoltenberg.

A NATO brüsszeli főhadiszállásán a csütörtöki napirenden az is szerepel, hogyan lehet egyértelmű jelzést adni az iparnak, hogy fokozza a fegyvergyártást mind a belső szükségletekre, mind pedig Ukrajna védelmének támogatására.

A szövetségesek megvitatják azt is, hogyan javíthatnának létfontosságú infrastruktúrájuk védelmén, miután az Északi Áramlat vezetékei elleni nyilvánvaló támadások hozzájárultak a feszültség fokozásához. Továbbra sem világos, ki állhat a Balti-tenger alatti robbantások mögött.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG