Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok elítéli Orbán Viktor fajokról tett megjegyzéseit


Orbán Viktor Csíkszeredán 2022. július 23-án
Orbán Viktor Csíkszeredán 2022. július 23-án

Az Egyesült Államok megbocsáthatatlannak minősítette Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentéseit, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ne hozzunk létre „vegyes fajú népeket”.

Deborah Lipstadt antiszemitizmus elleni amerikai megbízott kijelentette: „mélyen aggasztja”, hogy a jobboldali nacionalista miniszterelnök „olyan retorikát használ, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”.

Évtizedekkel a holokauszt vége után „megbocsáthatatlan, ha egy vezető elbagatellizálja a náci tömeggyilkosságot” – mondta Lipstadt.

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője július 28-i tájékoztatóján felolvasta Lipstadt újságíróknak adott nyilatkozatát. Price hozzátette, hogy Orbán kijelentései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik”.

Orbán éles bírálathullámot váltott ki, miután július 23-án óva intett a keveredéstől a „nem európaiakkal” a romániai Erdélyben, ahol jelentős magyar kisebbség él.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság Orbán „ostoba és veszélyes” beszédére hivatkozva felszólította az EU-t, hogy továbbra is tartsa távol magát „Orbán rasszista felhangjaitól, és tegye egyértelművé a világ számára, hogy Orbán úrnak nincs jövője Európában”.

A beszéd a holokauszt-túlélőket „saját kirekesztésük és üldöztetésük sötét idejére” emlékezteti – mondta a szervezet alelnöke, Christoph Heubner július 26-i nyilatkozatában.

Több mint félmillió magyar zsidót irtottak ki módszeresen a náci holokauszt során a második világháborúban.

Heubner felszólította az EU-t és különösen az osztrák kormányfőt, Nehammert, hogy foglaljon állást Orbán látogatása előtt, határolódjon el „Orbán rasszista felhangjaitól”.

Nehammer július 28-án kijelentette, hogy a kérdést „barátilag és teljesen világosan megoldották”, hozzátéve, hogy országa „határozottan elítéli a rasszizmus vagy antiszemitizmus minden formáját”.

Ausztria az első uniós ország, amely tárgyaláson látta vendégül Orbánt azóta, hogy zsinórban negyedik alkalommal nyert megbízatást áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelmével.

Orbán szerint az antiszemitizmus elleni küzdelemben a magyar kormány élen jár, zéró tolerancia van érvényben a közbeszédben is.

A csütörtöki bécsi tájékoztatón Karl Nehammer osztrák kancellárral Orbán migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálta magát. Szerinte ez nem faji, hanem kulturális kérdés, mert a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Orbán Viktor azt mondta, „a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni a határainkat.”

Hozzátette: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz”. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.

A magyar miniszterelnök korábban célkeresztjébe vette az afrikai és közel-keleti bevándorlókat, valamint az őket támogató civil szervezeteket, korlátozta a menedékkérési jogot, és kerítést húzott fel a határokon.

XS
SM
MD
LG