Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok is tervezi ukrán F–16-os pilóták kiképzését októbertől Arizonában


Egy ukrán MiG–29-es két amerikai F–16-os mellett
Egy ukrán MiG–29-es két amerikai F–16-os mellett

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy októberben megkezdi az ukrán pilóták kiképzését az F–16-os harci gépekre – csatlakozik ahhoz a nyugati koalícióhoz, amely segíti, hogy az ukrán pilóták ezekkel a fejlett harci repülőgépekkel harcolhassanak az orosz invázió ellen.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder dandártábornok augusztus 24-én azt mondta, hogy a program Arizona államban indul, az ukrán pilóták angolnyelv-tanfolyamának befejezése után.

„Ezek a pilóták szeptemberben angol nyelvi képzést kapnak a Lackland légi támaszponton, a texasi San Antonióban, mielőtt részt vesznek az F–16-os pilótaképzésen Arizonában” – közölte Ryder a pilóták számának említése nélkül.

Az ukrán pilóták kiképzését az F–16-osok repülésére a tizenegy országból álló koalíció Dániában és Romániában is tervezi a következő hetekben. Görögország ugyancsak közölte, hogy kiképzést fog biztosítani az ukrán pilótáknak.

Dánia állítólag már megkezdte nyolc ukrán pilóta kiképzését az F–16-osokra a skrydstrupi katonai támaszponton, karbantartókkal és kiszolgálószemélyzettel együtt.

Az Egyesült Államok bejelentését megelőzően a NATO-tag Hollandia, Dánia és Norvégia is jelezte, hogy F–16-os vadászgépeket küld Ukrajnába – hogy mennyit, azt egyelőre nem tudni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 20-án jelentette be, hogy Dánia jóváhagyta 19 fejlett harci repülőgép Ukrajnába küldését, Hollandia pedig beleegyezett 42 darab F–16-os adományozásába – jóllehet Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy országának 42 darab repülőgép áll rendelkezésére, de még nem döntöttek arról, hogy mindegyiket odaadják-e.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij megköszönte az F–16-osokat, Moszkva a háború eszkalációjára figyelmeztet

Augusztus 24-én a TV2 norvég műsorszolgáltató meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy Oslo úgy döntött: egyelőre meg nem nevezett számú F–16-os repülőgépet küld Ukrajnába.

Kijev többször is kért F–16-os vadászgépeket nyugati partnereitől. Elsőként Dánia és Hollandia válaszolt a kérésre. Ukrajna közölte: szüksége van a gépekre, hogy megerősítse a szovjet korszakból itt maradt, fogyatkozó repülőgépflottáját, miközben jelentős orosz légi fölény mellett folytatja ellentámadását.

Dánia jelezte, hogy négy–hat hónapos kiképzés után, év vége körül szállítaná le F–16-osait.

Az Egyesült Államok felhatalmazta Dániát és Hollandiát az amerikai gyártmányú F–16-osok átadására Ukrajnának.

Ehhez kapcsolódóan: Sajtóhírek szerint Norvégia is F–16-osokat adhat át Ukrajnának

Augusztus 21-én Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter azt mondta a Ritzau hírügynökségnek, hogy Kijev csak Ukrajna területén használhatja a dán és holland F–16-osokat.

Oroszország augusztus 21-én elítélte Dánia és Hollandia döntését a vadászgépek szállításáról.

„A tény, hogy Dánia most úgy döntött, 19 darab F–16-os repülőgépet adományoz Ukrajnának, a konfliktus eszkalációjához vezet” – mondta Vlagyimir Barbin dániai orosz nagykövet a Ritzau hírügynökség által idézett, augusztus 21-i nyilatkozatában.

Készült a Szabad Európa Oroszország és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG