Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok teljesen betiltja az orosz energiaimportot


Joe Biden bejelenti az újabb szankciókat a Fehér Házban 2022. március 8-án
Joe Biden bejelenti az újabb szankciókat a Fehér Házban 2022. március 8-án

Az Egyesült Államok teljes tilalmat vezet be az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportra az ukrajnai háború miatt, ami várhatóan áremelkedéshez fog vezetni az országban.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő már napok óta sürgeti az amerikai és európai országokat, hogy szüntessék be az orosz energiahordozók vásárlását. Ez eddig nem volt része az egyébként szigorú nyugati szankcióknak, pedig a zavartalan export hatalmas bevételeket jelent Moszkva számára.

„Nem veszünk részt Vlagyimir Putyin háborújának fenntartásában” – szögezte le Joe Biden amerikai elnök kedden, és „erőteljes csapásnak” nevezte az intézkedést az orosz offenzíva finanszírozására.

Ugyanakkor figyelmeztette a lakosságot, hogy a lépés áremelkedést fog eredményezni az Egyesült Államokban. „A szabadság védelmének meg kell fizetni az árát” – fogalmazott.

Biden közölte, hogy országa szorosan egyeztet az európai szövetségesekkel, akik azonban komolyabb függőségben vannak az orosz energiaimporttól.

Orosz energiafüggőség Európában

Szakértők szerint az Európai Unió a héten dönthet ennek mérsékléséről, de a kieső források pótlása eltarthat egy ideig, az nem megy egyik napról a másikra a gazdaság összeomlása nélkül.

Míg az Egyesült Államok jelentős olaj- és gáztermelőnek számít, az EU importhányada a földgáz terén mintegy 90 százalékos, a kőolajtermékek esetében pedig 97 százalékos. Oroszország fedezi a teljes európai gázfelhasználás 40 százalékát, illetve az olajfogyasztás nagyjából negyedét.

Az Egyesült Államok egyáltalán nem importált orosz gázt eddig sem, tavaly viszont körülbelül 245 millió hordó nyersolajat és egyéb kőolajterméket fogadott Oroszországból, ami egy év alatt 24 százalékos növekedést jelent.

Az ukrajnai orosz invázió megindítása óta a kongresszusban folyamatosan erősödött a nyomás az energiaimport betiltása érdekében mindkét nagy párt részéről.

„Az Egyesült Államok gazdasága teljes mértékben kezelni tudja a magasabb olajárakkal kapcsolatos nehézségeket. De lesznek bizonyos kihívások. Magasabbak lesznek az árak a benzinkutakon, ezt nem lehet elkerülni” – vélekedett Jason Furman, a Harvard Egyetem professzora, Barack Obama volt elnök legfőbb gazdasági tanácsadója.

Nagy-Britannia is kivezeti az olajimportot

Nem sokkal korábban Nagy-Britannia bejelentette, hogy már az idei év végéig kivezeti az orosz kőolaj és kőolajtermékek importját.

A londoni kormány tájékoztatása szerint ez több mint elegendő időt biztosít az érintetteknek az ország ellátásának jelenleg mintegy 8 százalékát kitevő források pótlására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG