Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az élelmiszersegélyhez nem jár kedvezményes olaj, liszt és cukor


Hogya fogyott el az ellenzéki polgármester mögül a többség? Lehet-e a Fidesz “őszödi beszédének” nevezni Matolcsy György kormánykritikáját? Mekkora környezeti kárral járt eddig az ukrán háború? Mennyivel lett drágább egy éhezőknek nyújtott segélycsomag? Fontosabb cikkeink, podcastjaink.

Bár kényelmes, 10-5-ös többséggel a háta mögött kezdte meg polgármesteri munkáját a 2019-es önkormányzati választásokat követően V. Naszályi Márta az I. kerületben, mára a helyi Fidesznek sikerült többséget kialakítania.

Ebben döntő szerepe volt, hogy a kerületi ellenzéki koalíció pártjai ultimátumot adtak két, a képviselő testületbe a Jobbik támogatásával bekerült képviselőnek: vagy belépnek valamelyik pártba, vagy nem támogatják az idulásukat 2024-ben.


Erre mindketten hátat fordítottak az ellenzéki koalíciónak és a Fidesszel kezdtek együtt szavazni. Ezen kívül egy nyári időközi választást is a Fidesz jelöltje nyert, így V. Naszályi Márta mögül eltűnt a többség. A Párbeszéd színeiben megválasztott polgármester most azt mondta lapunknak adott interjújában: az új helyzetben a Fideszt láthatóan leginkább a kerületi ingatlanvagyon lenyúlása érdekli. Ezen nem csak a nagy visszhangot kapott lakások értékesítését kell érteni a Várban, hanem a kerületi tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti joga fölötti diszponálást is.

Nekik nem jár

Amit eddig kihoztunk 120 ezerből, az most kétszázezer” mondta a Szabad Európának Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Ételt az Életért Alapítványa szóvivője, Szilaj Péterné a rászorulóknak osztott segélycsomagról. A civil segítő szervezetek is megérzik a válságot, miközben egyre többen szorulnak segítségre.

Ehhez képest idén már nem lesz liszt, olaj és cukor a csomagokban, a segítő szervezetekre ugyanis nem vonatkozik a kedvezményes ár. Sőt: rájuk a benzinár sapka sem vonatkozott, éves szinten csak ez az árkülönbség ötmillió forinttal növelte meg a költségeiket. Szilaj Péterné szerint van, aki egy egész napot is utazik, hogy hozzájusson egy ilyen csomaghoz.

Szeretne minden reggel első kézből tájékozódni legfontosabb híreinkről, cikkeinkről, podcastjainkról? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Mérhetetlen szenvedés, mérhető szennyezés

A hadseregek brutálisan nagy környezetszennyezést okoznak alapjáraton is, az ukrajnai háború viszont azt is megmutatja, hogy alig felmérhető nagyságrendű környezeti károkkal jár a modern hadseregek háborúja egy fejlett ország területén.

Becslések szerint az invázióval járó összes eddigi kibocsátás kétszerese Magyarország teljes éves kibocsátásának, nagyságrendileg 100 millió tonna üvegház hatású gáz került már a levegőbe a bombázások, az okozott tüzek, az üzemanyag kibocsátás vagy éppen a felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték miatt.

Sokan „a Fidesz őszödi beszédének” tartják Matolcsy György súlyos kritikáját a kormány gazdaságpolitikáját illetően a parlament gazdasági bizottságában. Lakner Zoltán azonban más véleményen van. Elemző című podcastunk friss adásában a politológussal vettük át az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

Elemző: A kormány alapvető stratégiai feltételezése kérdőjeleződött meg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:19 0:00

A sorozatos magyar vétók miatt az Európai Unió vezetői és a többi tagállam arra kényszerült, hogy az eddigiektől eltérő eljárásmódokat alkamazzon annak érdekében, hogy elérje céljait, például a globális minimumadó, vagy az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi segítség ügyében. Az egyhangú döntéshozatal megkerülésével a „26-oknak” sikerült megállapodni a segélyről.

Ezzel a technikával játszotta ki a magyar vétót az Európai Bizottság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:29 0:00

Brüsszeli kollégánkkal, Gyévai Zoltánnal podcastunkban azt próbáltuk meg közérthetően bemutatni, hogyan is zajlik a gyakorlatban a brüsszeli föntéhozatal, mik a legfrissebben elfogadott megállapodás főbb pontjai és mi várható a jövőben, ha az EU vezetői sokkal szélesebb körben alkalmazzák majd a vétót megkerülő alternatív tecnikákat.

A Transparency International korrupcióellenes civil szervezet megismerhette azt a dokumetumot, ami alapján a kormány úg döntött: 35 évre koncesszióba adja a magyar autópályák üzemeltetését.

A tenderen a Völner Pál (korrupciós vádak miatt büntetőeljárás alatt álló) egykori államtitkárhoz is köthető Dömper Kft., a Strabag-Colas konzorcium és a Mészáros Lőrinc–Szíjj László céges érdekeltségeihez tartozó, magántőkealapok alkotta Themis-konzorcium. Utóbbi nyerte el a tendert. (A Dömper indulását piaci szereplők eleve komolytalannak tartották és mint megírtuk, mára bajba is került a cég, éppen a Szíjj László tulajdonolta Duna Aszfalt fogja megvenni.)

A feladat ellátásáért az állam évente nettó 96,2 (bruttó 122) millió forintot fizet kilométerenként. A már említett, mindössze húsz oldalas “tanulmányból” nem derül ki, mi történne, ha minden maradna a régiben, vagyis az állam nem mondana le a hazai gyorsforgalmiút-hálózat további üzemeltetéséről és fejlesztéséről és egyéb opciókat sem vizsgáltak.

Szeretne minden reggel első kézből tájékozódni legfontosabb híreinkről, cikkeinkről, podcastjainkról? Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG