Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ BT azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban 2024. március 22-én
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban 2024. március 22-én

Az Egyesült Államok tartózkodása mellett elfogadott határozatban a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására és fegyvernyugvásra szólítottak fel Izrael és a palesztin enklávét uraló Hamász között.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tizennégy másik országa támogatta a testület tíz nem állandó tagja által előző nap benyújtott javaslatot.

„A palesztin emberek sokat szenvedtek. Túl régóta zajlik már ez a vérfürdő. Kötelességünk véget vetni ennek a gyilkolásnak, mielőtt túl késő” – mondta a szavazás után Algéria képviselője.

Az izraeli katonai rádió nem sokkal az ülés kezdete előtt arról számolt be, hogy a zsidó állam miniszterelnöke, Benjámin Netanjáhú le fog mondani egy tervezett küldöttséget Washingtonba, ha az amerikai kormány nem vétózza meg a javaslatot a világszervezetben.

Ehhez kapcsolódóan: Helyi források harminc újabb halottról számoltak be a gázai Rafahból

Az Egyesült Államok korábban ellenezte a tűzszünet szó használatát, és többször is leszavazta az ENSZ BT-ben előterjesztett javaslatokat, védve a közeli szövetségesének számító Izraelt.

A már fél éve tartó, több mint 32 ezer palesztin halálát okozó háború közepette, a fokozódó nemzetközi nyomás hatására Washington ezúttal tartózkodott, így a szavazás eredményes volt.

Az így elfogadott dokumentumban a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására és fegyvernyugvásra szólítottak fel. Emellett a humanitárius segítségnyújtás minél előbbi kiterjesztését és a civilek védelmét szorgalmazták.

Ehhez kapcsolódóan: Lejárt az informális tűzszünet határideje, nőtt a gázai túszok hozzátartozóinak kétségbeesése

„Az Egyesült Államok támogatása e célkitűzések mellett nem csupán retorika. Éjt nappallá téve azon dolgozunk, hogy megvalósítsuk őket a diplomácia útján, mert tudjuk, hogy egyedül a diplomácia hozhat előrelépést” – jelentette ki Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet.

„Az első túsz elengedésével azonnal tűzszünet kezdődhet, ezért nyomást kell helyeznünk a Hamászra” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva és Peking megvétózta az amerikai határozattervezetet, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában

Hazája tartózkodásának okaként azt jelölte meg, hogy nem értenek egyet a javaslat minden egyes elemével, és az is probléma, hogy nem ítélik el benne a Hamászt.

Az Egyesült Államok három határozati javaslatot vétózott meg eddig az ENSZ BT-ben a gázai helyzettel kapcsolatban. Kína és Oroszország is megvétózott már két, amerikai támogatású javaslatot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG