Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Helyi források harminc újabb halottról számoltak be a gázai Rafahból


Fiú a romok között Rafahban 2024. március 25-én
Fiú a romok között Rafahban 2024. március 25-én

Egészségügyi források szerint többtucatnyi ember vesztette életét az utóbbi nap során az övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén fekvő városban, ahova civilek százezrei menekültek a harcok elől.

António Guterres, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy egyre szilárdabb a nemzetközi konszenzus azt illetően, hogy tűzszünetre van szükség, illetve hogy az izraeli haderő által tervezett offenzíva Rafahban humanitárius katasztrófához vezetne.

Az utóbbi napokban több támadás is érte a várost, ahol jelenleg több mint egymillió ember tartózkodik. Palesztin orvosok az elmúlt 24 órából harminc halálos áldozatról számoltak be.

„Minden bombázáskor attól félünk, hogy jönnek a harckocsik is. Az utóbbi 24 óra az egyik legrosszabb volt, amióta Rafahba érkeztünk” – mondta egy hétgyermekes apa.

„Félelemben élünk, éhesek vagyunk, hajléktalanok vagyunk, a jövőnk ismeretlen. Tűzszünet hiányában talán meghalunk vagy máshova menekülünk, esetleg északra vagy délre, Egyiptomba” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ szerint éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén

Hétfő reggel tiltakozások voltak a városban, miután egy izraeli légicsapásban tizennyolc ember veszett oda a palesztin enklávé középső részén.

Helyi beszámolók szerint a zsidó állam hadserege blokád alá vonta az al-Amal és a Nasszer kórházat is a déli Hán Júniszban egy héttel azután, hogy a gázavárosi al-Sifa kórházba is újból behatoltak.

Izrael azzal vádolja az övezetet uraló Hamász terroristaszervezetet, hogy kórházakban és más hasonló létesítményekben rendezi be fontos központjait, élő pajzsként használva a polgári lakosságot. Noha ezt a szélsőségesek tagadják, számos fényképet és videót közzétettek ennek bizonyítására.

Az izraeli biztonsági erők azt írták egy friss közleményben, hogy a civilek, a páciensek és az egészségügyi dolgozók megóvása mellett folytatják precíziós műveleteiket az al-Sifa kórháznál. Leszögezték: nagyjából ötszáz olyan személyt vettek őrizetbe a körzetben, aki a Hamászhoz vagy az azzal szövetséges Iszlám Dzsihádhoz köthető, és fegyvereket is lefoglaltak.

Emellett arról is tájékoztattak, hogy az al-Amalban folytatódtak a célzott műveletek a terrorista-infrastruktúra ellen. Itt húsz fegyveressel végeztek egy nap alatt közelharc és légicsapások során.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva és Peking megvétózta az amerikai határozattervezetet, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában

Egyelőre nem vezettek eredményre a katari és egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalások, amelyek célja egy újabb tűzszünet és fogolycsere lenne, illetve a segélyszállítmányok célba juttatásának biztosítása.

A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael vessen véget a háborúnak és vonuljon ki a területről, azonban ezt Jeruzsálem visszautasította, leszögezve, hogy addig nem nyugszik, amíg fel nem számolja a zsidó állam elpusztítására felesküdött szélsőséges szervezetet.

Eközben az izraeli diplomácia vezetője óva intette Írországot, Máltát, Spanyolországot és Szlovéniát a palesztin állam elismerésétől, hangsúlyozva, hogy ezzel a lépéssel csak azt az üzenetet küldenék, hogy a pusztító terrortámadásokat politikai gesztusokkal jutalmazzák.

„A konfliktus megoldása kizárólag közvetlen tárgyalások útján lesz lehetséges a felek között” – emelte ki Jiszráél Kac.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130 továbbra sem jutott haza. Mintegy harmincan valószínűleg már meghaltak, nagyjából százan lehetnek még életben.

A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a 32 ezret, nagy részük civil.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból. A hadsereg tájékoztatása szerint eddig mintegy 13 ezer fegyveressel végeztek, erre viszont nem mutattak be bizonyítékot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG