Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ szakértői azeri-örmény fogolycserét sürgetnek


Egy nő lerója a tiszteletét a karabahi háború egy áldozata előtt egy a Jerablur Katonai Sírkertben tartott meglékezésen, Jerevánban, Örményországban. 2020. december 19.
Egy nő lerója a tiszteletét a karabahi háború egy áldozata előtt egy a Jerablur Katonai Sírkertben tartott meglékezésen, Jerevánban, Örményországban. 2020. december 19.

A hegyi-karabahi fegyveres konfliktus során fogságba esettek „gyors” szabadon bocsátására szólította fel Azerbajdzsánt és Örményországot az ENSZ emberi jogi főbiztosának irodája.

A hétfői közleményben Michelle Bachelet hivatalának emberi jogi szakértői emellett az áldozatok holttesteinek mielőbbi kölcsönös hazaszállítását sürgették kegyeleti okokból.

„Mindenkit haza kellene szállítani, akit a konfliktus során fosztottak meg a szabadságától, a halálos áldozatok hozzátartozóinak pedig el kell juttatni szeretteik földi maradványait, összhangban a 2020. november 9-én aláírt tűzszüneti megállapodással” – írták.

„Az eltűnt személyek sorsára, hollétére vonatkozó információk visszatartása, a holttestek hazaszállításának megtagadása erőszakos eltüntetéssel érhet fel, amelynek megelőzésére Azerbajdzsán és Örményország is kötelezettséget vállalat” – emelték ki.

A két kaukázusi ország hathetes fegyveres konfliktust vívott a vitatott hovatartozású hegyi-karabahi régióban. Az orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszüneti megállapodás csaknem harminc év után visszahelyezte azeri ellenőrzés alá a területet.

Idén történt: ezrek haltak meg az azeri-örmény összecsapásokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

Több mint 4700 ember életét vesztette a harcokban, az ENSZ szakértői szerint sokaknak nem került még elő a holtteste.

„Riasztóak azok a jelentések, amelyek szerint hadifoglyokat és más védett személyeket bírósági eljárás nélkül kivégeztek, erőszakosan eltüntettek, megkínoztak vagy más módon embertelen bánásmódban részesítettek” – hangsúlyozták.

„Semmilyen rendkívüli körülmény nem igazolhatja a kínzást és az erőszakos eltüntetést, akár háborúról, akár belső politikai instabilitásról, akár egyéb vészhelyzetről van szó. Az ilyen cselekmények háborús bűncselekménynek minősülnek” – figyelmeztettek a közleményben.

„Felszólítjuk Örményország és Azerbajdzsán hatóságait, hogy folytassanak le alapos, független és gyors vizsgálatot a konfliktus során és azután elkövetett súlyos emberi jogsértésekről szóló jelentések ügyében, hogy felelősségre vonhassák az elkövetőket, az áldozatoknak pedig igazságot szolgáltathassanak. Ez megkönnyíti a megbékélést, a sebek gyógyulását” – írták.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG