Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közös orosz-török támaszpontot hoztak létre a karabahi tűzszünet ellenőrzésére


A török és az azeri elnök egy katonai parádén 2020-ban, Bakuban
A török és az azeri elnök egy katonai parádén 2020-ban, Bakuban

Közös ellenőrzőpontot hozott létre Oroszország és Törökország Hegyi-Karabah mellett, az azeriekhez került területen. Az oroszok azt ígérik, az örmények lakta területre nem léphetnek be a török katonák, csak az Azerbajdzsánhoz került járásokat ellenőrizhetik.

Szombaton, katonai ceremónia közepette megnyitották azt az ellenőrzőközpontot Hegyi-Karabah mellett, amely létrehozását a pénteken jelentette be a török és az orosz hadügyminisztérium. A közös orosz-török irányítású központot a két ország bejelentése szerint azért hozzák létre, hogy a segítségével ellenőrizzék az azeriek és örmények közötti tűzszünet feltételeinek betartását.

2000 békefenntartót küldött Oroszország

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és vidékén tavaly szeptember és november között folyt háború. A többségében örmények lakta régiót az első, 1994-ben véget ért karabahi háború óta a szomszédos Örményország által támogatott szakadár köztársaság ellenőrizte, amelyet a nemzetközi közösség nem ismert el. Köztük Azerbajdzsán sem, amely saját területének tekintette Karabahot és az enklávét körülvevő területeket, amelyeket 1994 óta szintén az örmények tartottak ellenőrzésük alatt.

A tavaly kiújult konfliktus Azerbajdzsán győzelmével zárult, akik elfoglalták a vitatott terület nagy részét. A konfliktus másik nagy győztese Oroszország lett, hiszen Moszkva békítőként léphetett fel az örmény-azeri konfliktusban. Novemberben a két fél egy olyan, Oroszország által diktált tűzszüneti egyezményt fogadott el, amelynek részeként Azerbajdzsán bekebelezi a karabahi enklávét körülvevő területeken, kivéve egy szűk korridort Örményország és Karabah között, amelyet 2000 orosz békefenntartó ellenőriz. Maga Karabah de facto az örmény szakadár kormány ellenőrzése alatt marad, vagyis a terület nemzetközi státusza tulajdonképpen nem került rendezésre.

Elvileg örmény területre nem léphetnek be

Miután Azerbajdzsán fő szövetségesének, Törökországnak a rendezésben nem jutott jelentős szerep, a tűzszünet után a török kormány megpróbálta elérni, hogy ők is küldhessenek békefenntartókat a régióba. Ennek eredményeként novemberben az orosz és török hadügyminisztérium aláírt egy szerződést egy közös, orosz-török fenntartású ellenőrzőpont nyitásáról.

Oroszország azt azérta szerződés aláírásakor gyorsan leszögezte, hogy a törökök befolyása korlátozott lesz: csak azeri területen, megfigyelési céllal lehetnek jelen, és magának Karabahnak a területére nem léphetnek török katonák.

A pénteki bejelentés után az ellenőrzőpontot Agdam járásban nyitották meg, vagyis egy olyan területen, amelyet a tűzszünet óta de facto Azerbajdzsán ellenőriz. Az orosz és török hadügyminiszterek elmondása szerint a központot a két ország hadserege közösen működteti majd.

A török hadsereg jelenleg 38 katonát állomásoztat a területen, akiket Abdullah Katirci dandártábornok vezet. Az orosz kontingens vezetője Viktor Fyodorenko dandártábornok lesz. A térség megfigyeléséhez drónokat is használhatnak a támaszponton állomásozó békefenntartók.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG