Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Enyhítene a külföldi dolgozók fogadásáról szóló szabályokon az EU, így orvosolná a munkaerőhiányt


Margarítisz Szkínász az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. október 4-én
Margarítisz Szkínász az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. október 4-én

Szélesebbre tárná a kapukat a célzott munkaerő-migráció előtt az Európai Bizottság szerdán bemutatott javaslata a kritikus munkaerőhiány kezelése céljából azon szakmákban, amelyekben a helyi lakosság már nem elég az álláshelyek betöltésére a huszonhét tagállamban.

A brüsszeli testület az intézkedésekkel egyensúlyozni kíván az Európa-erőd vízióját képviselő és szinte bármifajta bevándorlást ellenző populisták és szélsőségesek, illetve a helyi és a multinacionális vállalatok között, amelyek mostanra egyre nehezebben találnak megfelelő embereket az álláshelyek betöltésére a kontinens gyorsan öregedő társadalmában.

A mintegy 450 milliós közösség munkaerőpiaca egyre kevésbé bizonyul elégségesnek több szektorban, az építőipartól az egészségügyön át a zöldátmenethez szükséges high tech ágazatig.

Ehhez kapcsolódóan: Tényleges áttörés vagy csak politikai hókuszpókusz az EU migrációs alkuja?

A friss tervezet biztonságos és legális útvonalakat kínálna a világ többi részéről érkezők számára az EU által egyre szigorúbban ellenőrzött, de sokak által igénybe vett, illegális és veszélyes útvonalak helyett.

„Ez a csomag erős, ha nem a legerősebb visszatartó erő a szabálytalan bevándorlással szemben” – írta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság illetékes alelnöke.

Már most is működik olyan platform EU-s szinten, amely megkönnyíti az álláskeresők dolgát abban, hogy munkát találjanak más tagállamokban, az új rendszert viszont kiterjesztenék a világ többi részére is. A felületen jelenleg csaknem hárommillió pozíciót hirdetnek.

Ezenfelül a csomag a bürokrácia csökkentését célozza, hogy ne tartson hónapokig, évekig a papírmunka a harmadik országok állampolgárainak készségeit és képesítését igazoló iratok elismerése terén.

A javaslat ezután a két társjogalkotó szerv, a tagállami kormányok tanácsa és az Európai Parlament elé kerül, amelyek az értékelést követően dönthetnek az elfogadásáról.

Minderre a migráció kérdéséről szóló, szélesebb körű európai vita közepette kerül sor, amelynek során gyakran kevesebb figyelem jut a munkaerőpiaci aggályokra. A téma központi kérdés lesz a jövő szerdai hollandiai választáson is.

Gazdaságilag is sürgető ügyről van szó, az európai vállalatok egyre élesebb versennyel néznek szembe a nemzetközi porondon.

„Európa globális versenyben van a tehetségekért, hasonlóan, mint ahogy globálisan versenyzünk az ásványkincsekért vagy az energiáért is” – emelte ki Szkínász, elsődleges riválisként említve az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot.

Ehhez kapcsolódóan: Bevándorlás nélkül nem oldható meg a munkaerőhiány a német munkaügyi vezető szerint

Az igény nagyságát mutatja, hogy még az Európai Unió gazdasági motorjának számító Németországnak is rendkívüli intézkedésekhez kell folyamodnia. A kormány két héttel ezelőtt olyan törvényt terjesztett be, amely lehetővé tenné a menedékkérők munkába állását még jogi státuszuk teljes körű rendezése előtt.

Ehhez kapcsolódóan: A német kormány egyszerűsítené az állampolgárság megszerzését

A még parlamenti elfogadásra váró német tervezet csak a legutóbbi azon kormányzati lépések sorában, amelyek célja a migrációval kapcsolatos politikai problémák enyhítése. Részben ezen ügyek számlájára írható a kormánykoalíció három pártjának gyenge szereplése, illetve a szélsőjobboldal megerősödése az előző havi tartományi választásokon.

Ehhez kapcsolódóan: Súlyos vereséget szenvedtek a német kormánykoalíció pártjai Bajorországban és Hessenben

Az Európai Bizottság alelnökének nincsenek kétségei afelől, hogy a küzdelem folytatódik a szélsőjobboldali erőkkel.

„Ezután is szembe fogunk szállni azzal a populista diskurzussal, miszerint Európa vagy képtelen bármit is tenni, vagy megnyitja a zsilipeket, amit szintén nem csinálunk. Hosszú távú szabályozási megoldáson dolgozunk” – szögezte le.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG