Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU pontosította az eddigi szankciókat és kitiltotta az orosz aranyat


Tűzoltás az ukrán Bahmut városban egy légicsapás után 2022. július 19-én.
Tűzoltás az ukrán Bahmut városban egy légicsapás után 2022. július 19-én.

Az aranyat, ezen belül az aranyékszereket is az embargós listára helyezte az Európai Unió a legújabb szankciós csomagban, amelynek célja elsősorban az volt, hogy az eddigi intézkedéseket pontosítsák és becsukjanak néhány kiskaput. Ugyanakkor arra kiemelt figyelmet fordítottak, hogy az élelmiszer- és műtrágyakereskedelmet ne befolyásolják az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések.

Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni újabb szankciós csomagot is, amellyel kapcsolatban sokan azt mondják, hogy nem is igazi büntetőintézkedések ezek, hatásukban és súlyukban legalábbis nem lehet összemérni az eddigi hat csomaggal. Az Európai Bizottság a részleteket múlt héten jelentette be, akkor fogadták el a biztosok, hétfőn szerdán tárgyaltak róla a külügyminiszterek, politikai jóváhagyásukat adták rá, a tagállamok nagykövetei még aznap este elkezdték a jogszabály végleges formájának kidolgozását, amelyet szerdán el is fogadtak, de csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Az intézkedések bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „Oroszország továbbra is brutális háborút folytat Ukrajna ellen. Ezért a mai napon javaslatot teszünk a Kreml elleni súlyos uniós szankciók szigorítására, hatékonyabb érvényesítésére és 2023 januárjáig történő meghosszabbítására. Moszkvának továbbra is nagy árat kell fizetnie agressziójáért.”

Magyar kritikák

Ahogy említettük, a tagállamok - külügyminisztereik révén - már hétfőn áldásukat adták az új csomagra, bár Szijjártó Péternek voltak megjegyzései. “Látva az eddigi európai intézkedéseket, az hiszem, már nem túlzás a háborús cselekmények egyre intenzívebb mivoltának fényében kimondani, hogy itt egy félrekalkuláció történt az európai válaszok megadása során” - jelentette ki kormánypárti magyar újságírók előtt, összefoglalva véleményét az eddigi szankciós intézkedésekről. Azt is mondta, hogy a magyar kormány előzetesen az uniós kormányok tudtára adta, hogy ha a Gazprombankot vagy a földgázimportot szankcionálni akarja az EU, akkor Magyarország vétózni fog. Ilyen javaslatok azonban egyáltalán nem készültek.

Ha nem is névre szólóan címezve, de félre nem érthetően válaszolt Josep Borrell uniós főképviselő a szankciót bírálóknak. Az EU külügyi főképviselője mindenkitől azt kérte, hogy a tényekre alapozva mondjon véleményt. “Néhány uniós tagország vezetője azt is állítja, hogy az orosz olajimport tilalma növeli az olaj árát, érveiket viszont számokkal kellene alátámasztaniuk. Nézzenek meg egy árgrafikont, látni fogják, hogy az olaj ára a tilalom óta ugyanazon a szinten van, mint a háború előtt. Szeretném, ha mindenki tényekkel támasztaná alá az érvelését” - mondta Borrell.

Hivatalosan egyébként az uniós szóhasználatban nem a sorban következő hetedik szankciós intézkedésnek, hanem “fenntartási és összehangolási” csomagnak nevezték el a dokumentumot, amelynek célja “az Oroszországot sújtó jelenlegi gazdasági szankciók szigorítása, végrehajtásuk tökéletesítése és hatékonyságuk erősítése”.

Búcsú az aranytól

Josep Borrell külügyi főképviselő így kommentálta a döntést:Ma újabb fontos lépést teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük Oroszország azon képességét, hogy folytassa és finanszírozza az Ukrajna elleni agressziós háborút. Gyakorlatilag betiltjuk Oroszország energia utáni legjelentősebb exportját, az orosz aranyat.”

Az aranyra vonatkozó tilalom érinti az ékszereket is. Ez ugyanis az egyik legnépszerűbb eszköz volt arra, hogy az uniós tilalmakat kijátsszák és a szankciókat megkerülve tudjanak kereskedni.

A csomag bővíti az ellenőrzött cikkek listáját is, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai fejlesztéséhez vagy védelmi és biztonsági szektorának fejlesztéséhez. Ezek olyan kettős felhasználású termékek, amelyek a polgári életben is használatosak, de ugyanúgy a hadiipar is alkalmazza őket.

Az új intézkedések pontosítják az orosz hajóknak az uniós kikötőkhöz való hozzáférésének tilalmát és kiterjesztik zsilipekre is. Ezen túl kiterjesztik a betétek elfogadásának tilalmát a harmadik országokban letelepedett jogi személyektől, szervezetektől vagy szervektől származó olyan betétekre, amelyek orosz állampolgárok vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező személyek többségi tulajdonában állnak.

Az EU emellett számos pontosítást vezet be a meglévő intézkedésekhez, például a közbeszerzés, a légi közlekedés és az igazságszolgáltatás területén. Például engedélyezni fogják az Oroszországnak a légiközlekedési árukkal és technológiával kapcsolatos technikai segítségnyújtást, amennyiben ez a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet műszaki ipari szabványalkotási munkájának biztosításához szükséges. Valamint az orosz állami szervezetekkel folytatott tranzakciók megkötésének tilalma kis mértékben módosul az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása érdekében.

Kivételek az élelmezésbiztonság érdekében

A világ élelmezés- és energiabiztonságára gyakorolt esetleges negatív következmények elkerülése érdekében az EU úgy határozott, hogy kiterjeszti az egyes állami tulajdonú szervezetekkel folytatott tranzakciók lebonyolítására vonatkozó tilalom alóli mentességet a mezőgazdasági termékekre és az olajszállításra vonatkozó, harmadik országokba irányuló ügyletek tekintetében.

Ez azért fontos, mert például az afrikai országok felvetették, hogy az orosz bankokkal szembeni szankciók miatt nagyon bonyolulttá vált számukra az élelmiszerért, vagy a műtrágyákért való fizetés. Emiatt is terjed az afrikai országokban az orosz propagandának az az eleme, hogy az élelmezési problémák oka az EU szankciós politikája.

A mostani intézkedések között rögzítik, hogy “az EU elkötelezte magát amellett, hogy elkerül minden olyan intézkedést, amely élelmiszer-ellátási bizonytalansághoz vezethet szerte a világon”. Az EU leszögezi, hogy ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz lépések miatt ma vagy korábban elfogadott intézkedések egyike sem irányul a mezőgazdasági és élelmiszertermékek, köztük a búza és a műtrágya kereskedelmére, harmadik országok és Oroszország között.

Josep Borrell azt mondta erről, hogy “az EU kiveszi a részét abból, hogy leküzdhessük a fenyegető globális élelmiszerválságot. Oroszországon múlik, hogy abbahagyja Ukrajna termőterületeinek és silóinak bombázását, és abbahagyja a fekete-tengeri kikötők blokkolását”.

Az előbbiekhez hasonlóan az uniós intézkedések nem akadályozzák meg a harmadik országokat és az EU-n kívül működő állampolgáraikat abban, hogy Oroszországból gyógyszer- vagy gyógyászati termékeket vásároljanak.

A gazdasági szankciók mellett a Tanács úgy határozott, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel a listára. Ezekről már itt írtunk részletesen.

Az intézkedéseket rövid időn belül közzéteszik az EU Hivatalos Lapjában, onnantól kezdve tekinthetők hatályosaknak.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG